don't even ask

don't even ask

spot_img

Η ενέργεια αλλάζει (Protergia), η κόντρα ενόψει εκλογών (ΣΕΒ), επιμένουν οι αγοραστές (ΤΙΤΑΝ), η άνοδος των Αττικών Εκδόσεων, το “χαρτί” του ΔΑΑ, το deal για ΗΛΕΚΤΩΡ και η UBS για τα family offices

*Αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνωρίζουν Παλαιστινιακό κράτος, το Ισραήλ ανακαλεί τους πρεσβευτές του και… Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται ότι, στο Όσλο είχαν φιλοξενηθεί οι συναντήσεις (το 1993) Εχούντ Μουμπάρακ- Γιάσερ Αραφάτ με διαμεσολαβητή τον Μπιλ Κλίντον. Ιστορική η-τότε- ΦΩΤΟ- ενώ για την ιστορία- καλό είναι να ανατρέχουμε, ενίοτε-. Οι Συμφωνίες του Όσλο ήταν ορόσημο, καθώς περιλάμβαναν την αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ της κυβέρνησης του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ηγεσίας, η οποία μπόρεσε να επιστρέψει στα κατεχόμενα από την εξορία. Η συνέχεια-δυστυχώς- γνωστή, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται (2000) και να “ναυαγούν”.

*Με αφορμή την ανακοίνωση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο η νέα-ελεγχόμενη- διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο. Πάνω από την πρόβλεψη του 2,1%, αλλά πολύ πιο κοντά στον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας από το 3,2% του Μαρτίου. 

*Ενδιαφέροντα τα στοιχεία της UBS για τα family offices. Κράτησα όσα σημείωσε ο Γιώργος Αθανασόπουλος- επικεφαλής του Global Family and Institutional Wealth, Co-Head of Global Markets της UBS-. «Η έκθεσή για το 2024 δείχνει ότι τα οικογενειακά γραφεία ακολούθησαν τα σχέδια για σημαντικές αλλαγές, όπως προβλέπονταν στην έκθεση του 2023. Αυξάνοντας τους συντελεστές στάθμισης στο σταθερό εισόδημα στις ανεπτυγμένες αγορές, επανέφεραν μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ ομολόγων και μετοχών». Αν και…πρωτόλεια η κατάσταση στην εγχώρια αγορά, κάτι κινείται.

*Ενδιαφέρουσα η χθεσινή εκδήλωση της Protergia- Η ενέργεια αλλάζει- στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ.

*Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η σημερινή του ΣΕΒ: Ο κόσμος αλλάζει- Η Ευρώπη μπορεί; Κύριοι ομιλητές: Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και Ευάγγελος Μυτιληναίος. Γιατί προτάσσω τις εκδηλώσεις, γενικές συνελεύσεις και συναφή. Επειδή στην γ.σ του ΣΕΒΤ έγινε ένας…χαμούλης. Όπως σημείωνα και χθες ο Γιάννης Γιώτης δεν “μάσησε τα λόγια του”, ήταν ξεκάθαρος απευθυνόμενος στον Κωστή Χατζηδάκη πως μαζί του μπορούν να συνεννοηθούν, “αδειάζοντας” τον καθ’ ύλην αρμόδιο Κώστα Σκρέκα. Σε ότι αφορά τον κόσμο/καταναλωτή ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒΤ αναφέρθηκε- διόλου τυχαία- πως ο πληθωρισμός των τυποποιημένων τροφίμων ήταν μόλις 0,6% τον Απρίλιο. Μαθαίνω ότι σε μελέτη του ΙΟΒΕ υποδηλώνεται πως η κατηγορία των επώνυμων τυποποιημένων τροφίμων στο επίπεδο των αριθμών “ξεφεύγει” λόγω του ελαιόλαδου (έχει υψηλή στάθμιση). Μαθαίνω επίσης πως ο Σύνδεσμος ετοιμάζει επικοινωνιακή αντεπίθεση με συγκεκριμένα στοιχεία.  «Αποφασίσαμε να μιλήσουμε και να πούμε τι ακριβώς συμβαίνει», μου εκμυστηρεύθηκε (γυναίκα) μέλος του Συνδέσμου. Έχει ενδιαφέρον όμως και το θέμα του ελαιόλαδου- καθώς η τελευταία παραγωγή-απ’ ότι λένε οι ειδικοί- και μεγαλύτερη είναι και καλύτερη. Σε όλες τις χώρες-παραγωγούς του Νότου. Η κόντρα βιομηχάνων τροφίμων-ειδών διατροφής θα έχει συνέχεια, μάλιστα και σε επίπεδο μελών του ΣΕΒ. Εν όψει των αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου/νέας προέδρου- μετά την ευρωκάλπη.

*Το πόσο “ρηχό” παραμένει το ΧΑ καταδείχθηκε για ακόμη μία φορά. Το volatility για τη μετοχή της Motor Oil- μείον 3,30% την Τρίτη-συν 3,20% χθες Τετάρτη- επειδή βγήκε ένας ξένος και μπήκε ένας άλλος- είναι ένα ζήτημα.

*Επιμένουν οι αγοραστές στον ΤΙΤΑΝα. Από τις εξαιρέσεις με θετικό πρόσημο στην χθεσινή συνεδρίαση. Στα 2,498 δισ η αποτίμηση, θα φθάνει τα 2,8-3 δισ όταν θα παίρνει το ΟΚ από την MSCI για τον MSCI Greece Standard.

*Οι βιαστικοί πουλούσαν- οι υπομονετικοί αγόραζαν. Σε εύρος 37,32-36,50 ευρώ στον τίτλο της Mytilineos. Εύλογο το ερώτημα αρκετών, το τι θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει με τα 255 εκατ. ο επιχειρηματίας/βασικός μέτοχος. Να έχουν βάση τα όσα αναφέρονται για HelleniQ Energy;

*Σήμερα ανακοινώνει Q1 η Ideal Holdings. Πολύ δύσκολα να αναφερθεί-σήμερα- ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου για το ποια εταιρεία πληροφορικής είναι πολύ κοντά προς εξαγορά. Εισηγμένη πάντως, μετά την Byte, πολύ δύσκολα.

*Καιρό είχε- χρόνια…- να κάνει αισθητή την παρουσία της εταιρεία από τον κλάδο των Εκδόσεων. Πάλαι ποτέ κραταιός- ακολούθησαν όσα ακολούθησαν- “κάηκε” χρήμα κ.λ.π. Από αυτή την άποψη συζητήθηκε σε χρηματιστηριακά γραφεία το συν 7,11% της μετοχής Αττικών Εκδόσεων, στα 0,452 ευρώ.

*Η DeA επιμένει να αναφέρεται στον 5ο πόλο του εγχώριου banking προτάσσοντας την Optima Bank. Τα στοιχεία Q1 αδαμάντινα, όποιος τα είδε θα κατάλαβε.

*Δύο placements σε διάστημα 10 ημερών, βαριά έπεσαν στην αγορά. Jumbo, Mytilineos.

*Από νωρίς χθες η στήλη σημείωνε για τον ΔΑΑ: “…Προφανώς και δεν πήρε το “λιανοπούλι” τα χθεσινά πακέτα στον ΔΑΑ. Είναι ο ίδιος/ίδιοι που μαζεύουν ότι προσφέρεται σε “καθηλωμένες” τιμές στο χαρτί. “Βγάζει μάτια” η συσσώρευση και επαναλαμβάνω δεν αγοράζουν μικροί…”. Το “χαρτί” τροχοδρόμησε και με 1,79% ανέβηκε στα 8,30 ευρώ, πάλι με αυξημένες συναλλαγές. Και δεν αγοράζει το “λιανοπούλι”, θα έχει ενδιαφέρον εάν ο αγοραστής είναι αυτός που κυκλοφορεί σε 2-3 γραφεία.

*Με το νέο κανονισμό της ΕΧΑΕ για το free float, τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο ΧΑ, όρια αποτίμησης κ.λ.π μέχρι και η Μηχανική θα μπορούσε να επανεμφανιστεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

*To άφησα για τελευταίο: “Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. εφεξής η «Εταιρεία» ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. για την απόκτηση είτε από την ίδια είτε από θυγατρική αυτής του συνόλου των μετοχών που κατέχει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. στην εταιρεία με την επωνυμία “ΗΛΕΚΤΩΡ Ανώνυμη Εταιρεία Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Εφαρμογών” εφεξής η “ΗΛΕΚΤΩΡ” και αντιπροσωπεύουν το 94,44% του εκδοθέντος και πλήρως καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της ΗΛΕΚΤΩΡ. Στο πλαίσιο αυτό η Εταιρεία απέστειλε σήμερα προσφορά, η οποία υπόκειται σε όρους, αιρέσεις και προϋποθέσεις, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε Ευρώ 114,7 εκατ. Για την υπογραφή της συναλλαγής εκκρεμεί η οριστικοποίηση της σύμβασης αγοράς των ως άνω μετοχών υπό όρους αμοιβαία αποδεκτούς από τα δύο μέρη καθώς και η λήψη των σχετικών εταιρικών αποφάσεων των δύο μερών.

Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σχετικά με την πορεία της συναλλαγής”.

Σχεδόν τα μισά- των 114,7 εκατ τα έχει η ΜΟΗ από την επιστροφή κεφαλαίου. Είχα προειδοποιήσει πλειστάκις για το deal, και πως συγκεκριμένοι θα εκτίθεντο…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask