Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη, είχε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως αναφέρει ο κ. Χρυσουλάκης σε ανακοίνωσή του, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα στήριξης των Ελλήνων της Αυστραλίας και, ειδικότερα, τα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών των ομογενών στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022, προκειμένου να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Ακόμα, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα θέματα της υγειονομικής περίθαλψης για τους ομογενείς, καθώς επίσης και εκείνα του τουρισμού και των επενδύσεων στην Ελλάδα.
Στα θέματα εκπαίδευσης, συμφωνήθηκε, επιπλέον, πολύ σύντομα να δοθεί για χρήση σε μεμονωμένους χρήστες αλλά και σε όλα τα ομογενειακά σχολεία της Αυστραλίας η πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας staellinika.com. Η πλατφόρμα είναι προϊόν συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά, με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού απεύθυνε στον κ. Παπαστεργιάδη αλλά και σε όλους τους ομογενείς γιατρούς της Αυστραλίας πρόσκληση να συμμετέχουν στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, την 15η Ιουλίου 2022.
Εξάλλου, ο κ. Χρυσουλάκης είχε χθες και διαδικτυακή συνάντηση με τις υπεύθυνες της πρωτοβουλίας Greek Story Time από την Ομογένεια της Μελβούρνης, την Ήβη Διαμάντη και την Βάσω Ζάγκαλη. Πρόκειται για πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με πολλούς Δήμους και δημόσιες βιβλιοθήκες στη Μελβούρνη, με στόχο να φέρει τα παιδιά από 1 έως 8 ετών, κοντά στον ελληνικό πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας και κυρίως κοντά στην ελληνική γλώσσα.
Ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι η πρωτοβουλία Greek Story Time, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για την Ομογένεια στην Αυστραλία, αλλά για τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο και εξέφρασε την στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Επιπλέον, στη διαδικτυακή συνάντηση, συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας δύναται να στηρίξει και να συνδράμει αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η αποστολή της σχολικής έκδοσης της πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας Staellinika.com, καθώς και των σχετικών σχολικών εγχειριδίων, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας μπορεί να συμβάλλει και να διευκολύνει την επικοινωνία με τους Δήμους και τις βιβλιοθήκες της Μελβούρνης.
Πηγή: ΕΡΤ