Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις επιθέσεις των Χούθι στα εμπορικά πλοία να διαδέχονται η μία την άλλη, εντείνοντας τους φόβους για σημαντικές αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές του κόσμου, όπως οι Maersk, Hapag Lloyd, ΒΡ αποφεύγουν πλέον να στείλουν πλοία τους στην Ερυθρά Θάλασσα, φοβούμενες επιθέσεις από τους Χούθι στην Υεμένη, επιλέγοντας αναγκαστικά την διαδρομή που περνά από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας και περιλαμβάνει τον διάπλου της Αφρικής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, εξέδωσαν κοινή δήλωση καταδικάζοντας την “ανάμιξη των Χούθι στα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας” εν μέσω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ παράλληλα ενεργούν ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης με την δημιουργία μιας ισχυρή ναυτικής δύναμης.
Επιχείρηση ‘Prosperity Guardian’
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Δευτέρα τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα συμμαχίας 10 χωρών για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης.
«Η πρόσφατη κλιμάκωση των ανεύθυνων επιθέσεων των Χούθι από την επικράτεια της Υεμένης απειλεί την ελεύθερη ροή του εμπορίου, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων ναυτικών και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, Γι’ αυτό σήμερα ανακοινώνω την έναρξη της επιχείρησης ‘Prosperity Guardian’», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. Ακόμα, ανέφερε ότι οι χώρες που ενδιαφέρονται να στείλουν πλοία στην περιοχή θα πρέπει να συνασπιστούν στις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF). Πρόκειται για 39 χώρες, που είναι μέλη του συνασπισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Σημειώνεται πως το Ισραήλ δεν συγκαταλέγεται στα κράτη που αναφέρθηκαν από τον επικεφαλής του Πενταγώνου όταν ανακοίνωσε τη συμμαχία αυτή στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τι θα κάνει η Ελλάδα;
Μπροστά στην συγκεκριμένη εξέλιξη, η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στο να συμμετάσχει πιο ενεργά στην προστασία της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας στην Ερυθρά Θάλασσα, στέλνοντας μάλιστα άμεσα φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή.
Πρόκειται για απόφαση μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και Ναυτιλίας που αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των επομένων ωρών. Τις σχετικές ενέργειες χειρίζεται ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.