Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ Ελλάδα ρίχνει και πάλι τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων κάτω από...

Η Ελλάδα ρίχνει και πάλι τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Άλλο ένα «σκοτεινό» κεφάλαιο της μνημονιακής περιόδου, αυτό της υπερφορολόγησης του επιχειρείν με στόχο την μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων) κλείνει από την επόμενη χρονιά.

Χθες το απόγευμα, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία θα μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από το 24% στο 22%. Θα αφορά στα κέρδη που θα αποκτηθούν από την 1/1/2022 και μετά αλλά στην πράξη το όφελος θα φανεί σε λίγες εβδομάδες με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης των νομικών προσώπων καθώς η προκαταβολή φόρου θα υπολογιστεί με συντελεστή 70% επί του συντελεστή φορολόγησης του 2022 που θα είναι το 22% και όχι το 24% (γι’ αυτό και εγγράφεται δημοσιονομικό κόστος στον φετινό προϋπολογισμό).

Τι σημαίνει το 22% στην πράξη; Ότι η Ελλάδα πέφτει και πάλι ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια κάτι από τον μέσο όρο φορολόγησης των χωρών μελών του ΟΟΣΑ και παύει να αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της υπερφορολόγησης. Με έντονα πτωτική πορεία την τελευταία 10ετία καθώς όλες οι αναπτυγμένες χώρες αναζητούν φιλικότερο για τις επενδύσεις περιβάλλον, ο μέσος όρος του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων για τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, περιορίστηκε από το 25,42% που ήταν το 2011, στο 22,81% το 2021. Ειδικά στην περίοδο 2015-2019, η Ελλάδα είχε φτάσει να φορολογεί με 4-5 μονάδες περισσότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ τις επιχειρήσεις κάτι που ήταν προφανώς ένας ακόμη λόγος για την κατάρρευση των επενδύσεων στη χώρα. (σ.σ το 2018, ο μέσος συντελεστής φορολόγησης στο ΟΟΣΑ ήταν 23,53% με την Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστή 29%).

Με τη μείωση του συντελεστή από το 29% στο 22% μέσα σε μια τριετία, πέφτουμε πλέον κάτω από το όριο του ΟΟΣΑ το οποίο έχει περιοριστεί στο 22,81%. Πλησιάζουμε δε σε απόσταση αναπνοής από τον μέσο όρο της ΕΕ που διαμορφώνεται στο 20,71%. Για τους ξένους επενδυτές που σταθμίζουν όλους τους παράγοντες πριν λάβουν επενδυτικές αποφάσεις, το να μην θεωρείται αντικίνητρο η φορολογία συνιστά σημαντικό λόγο. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μάλιστα, θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η επιχειρηματολογία για την προσέλκυση επενδύσεων με:

1.Ένα νέο νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας σύστασης επιχειρήσεων

2.Τη θέσπιση ισχυρών κινήτρων για τη συγχώνευση και την συνένωση δυνάμεων -τα κίνητρα θα είναι και φορολογικά και χρηματοδοτικά- ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν μεγαλύτερες και με καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα επιχειρηματικές μονάδες. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ