Δευτέρα, Ιανουάριος 27, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΗ Ελλάδα κόμβος ενεργειακών υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακών υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Τα μεγάλα ενεργειακά έργα που θα αναδείξουν τον ρόλο της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή και ο ρόλος των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 4ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2021.

Α. Σδούκου: Ο εκσυγχρονισμός των ενεργειακών υποδομών κυρίαρχο συστατικό κάθε αναπτυξιακής πολιτικής

Στα έργα που μετατρέπουν την Ελλάδα σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2021.

«Ο εκσυγχρονισμός των ενεργειακών υποδομών αποτελεί κυρίαρχο συστατικό κάθε αναπτυξιακής πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δόθηκε βάρος στην επιτάχυνση όλων των πολιτικών δράσεων, για να επιτευχθεί η στροφή της χώρας στην καθαρή ενέργεια και να απομακρυνθούμε οριστικά από τον λιγνίτη».

Όπως σημείωσε, η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας μέσω της διείσδυση των ΑΠΕ και η ενεργειακή αποδοτικότητα, αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποτυπώνοντας τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο βρίσκεται ήδη σε φάση νέας αναμόρφωσης.

«Η Ελλάδα του 2021 ξετυλίγει ένα νέο αφήγημα και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η στροφή στην πράσινη ενέργεια συμβαίνει με πρωτοπόρες ελληνικές εταιρείες» επισήμανε η κυρία Σδούκου, αναφερόμενη στις καίριες ενεργειακές επενδύσεις που αναμένεται να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στο εγγύς μέλλον.

Μεταξύ αυτών, έκανε αναφορά στην ολοκλήρωση της Μεγάλης Διασύνδεσης της Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. που αναμένεται το 2023. «Ήδη έχουμε ολοκληρώσει τη Μικρή Διασύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο που θα καλύψει άμεσα το 34% των αναγκών σε ηλεκτρισμό. Σβήνουμε τους ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που δουλεύουν στο νησί και εξοικονομούμε κατά προσέγγιση 400 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις χρεώσεις ΥΚΩ» σημείωσε η κυρία Σδούκου.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αντικατάσταση των παλαιών ρολογιών της ΔΕΗ με «έξυπνους» μετρητές, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, μια επένδυση τουλάχιστον 850 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια.

Επίσης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών τόνισε τη μεγάλη σημασία των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, που αποτελούν «το Α και το Ω για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, ιδίως εν όψει της αυξημένης διείσδυση των ΑΠΕ» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Εκτιμούμε πως ως το 2030 οι πράσινες επενδύσεις στη χώρα να ξεπεράσουν τα 44 δισ. ευρώ, μέσω συνολικά, 21 δράσεων, που θα καλυφθούν κατά το 30% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» υπογράμμισε η κυρία Σδούκου, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πρέπει να προχωρήσουμε προς τα μπροστά με γνώμονα το καλό της χώρας και των ανθρώπων της».

Γ. Μανιάτης: Ας βάλουμε τον πήχη πολύ ψηλά – Μπορούμε να τα καταφέρουμε

«Η Ελλάδα θα κάνει μία επανεκκίνηση με τα χρήματα του “νέου σχεδίου Μάρσαλ”, που είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», ανέφερε ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Ας βάλουμε τον πήχη ψηλά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις υψηλές επιδόσεις της χώρας στην ενεργειακή εξοικονόμηση αλλά και στην παραγωγή ΑΠΕ. Επίσης, τόνισε τις προοπτικές ενίσχυσης του προγράμματος «Εξοικονομώ» και επισήμανε την ανάγκη της μείωσης του υψηλού κόστους της ενέργειας στη βιομηχανία.

«Η ενέργεια είναι μαζί με την εθνική άμυνα οι δύο τομείς που επιτέλους έχουμε μία συνέχεια και συμφωνούμε στους βασικούς στρατηγικούς άξονες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε δε τις προοπτικές της Ελλάδας, προκειμένου να γίνει ο νέος κόμβος του πράσινου παραγωγικού μοντέλου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. «Να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθηση μας και να βρεθούμε στη θέση  που μας ταιριάζει», δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Κ. Ξιφαράς: Η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που θα έχει έργα υδρογόνου μεγάλης κλίμακας

 «Στα 3,2 δισ. ευρώ επενδύσεων προχώρησε η ΔΕΠΑ Εμπορίας, οδηγώντας την κούρσα των ενεργειακών εξελίξεων», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίησή του για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά. Ο κ. Ξιφαράς σημείωσε την ιδιαίτερο βάρος που δίνει η εταιρεία στις συνεργασίες, αλλά και στην καινοτομία δηλώνοντας: «Είμαστε παραπάνω από έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αλλά και να ενισχύσουμε το περιβαλλοντικό και κοινωνικό μας αποτύπωμα, με υιοθέτηση των κριτηρίων ESG».

«Η εταιρεία στοχεύει να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας», ανέφερε, ενώ ανέλυσε την ισχυρή διείσδυση του φυσικού αερίου τόσο σε σχέση με την οικιακή χρήση, όσο και ως καύσιμο για τις οδικές μεταφορές.

Όπως είπε ο κ. Ξιφαράς, «η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που θα έχει έργα υδρογόνου μεγάλης κλίμακας». Ανέλυσε τις επενδύσεις και τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για το άμεσο μέλλον, καθώς στόχος της είναι να θέση τη χώρα στην ενεργειακή πρωτοπορία. «Η ΔΕΠΑ καινοτομεί. Ελπίζουμε να κάνουμε τη διαφορά για την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. 

Μ. Μανουσάκης: Με υφιστάμενα και νέα έργα ο ΑΔΗΜΕ διασυνδέσει τα νησιά

Στα μεγάλα έργα του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεσης της ηπειρωτικής με τη νησιωτική χώρα, καθώς και με την ευρωπαϊκή αγορά κυρίως δε της Νοτιοανατολικής Ευρώπη, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Μάνος Μανουσάκης. Με πρώτο σταθμό την Κρήτη, όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκε το έργο της διασύνδεσης με την Πελοπόννησο, «η πλήρης ανεξαρτησία της Κρήτης από τις πεπαλαιωμένες πηγές παραγωγής ενέργειας θα έρθει το 2023, όταν και θα ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο της διασύνδεσης με την Αττική» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για νέα έργα ΑΠΕ στο νησί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, επόμενο έργο στη λίστα είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων, όπου με τον διαγωνισμό για τη Σαντορίνη και τη Νάξο να είναι σε εξέλιξη, πρόκειται άμεσα να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο. «Μάλιστα, μαζί με τα τρία τελευταία νησιά των Κυκλάδων τρέχει και το έργο της διασύνδεσης του έργου του ΚΥΤ Κουμουνδούρου με το ΚΥΤ Κορινθου, τα οποία και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης» τόνισε.

Σημείωσε δε τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί από το 2017, οπότε έγινε ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, καθώς το  σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας «μεγάλωσε» κατά 30%, ενώ σταδιακά μπαίνουν και οι ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην τάση, αλλά ο Διαχειριστής είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα με τη μικρότερη δυνατή όχληση των καταναλωτών όπως και έγινε με την άμεση αποκατάσταση του αυτομετασχηματιστή στo ΚΥΤ Κουμουνδούρου» επισήμανε ο κ. Μανουσάκης, επισημαίνοντας ότι η έλευση των ΑΠΕ στο μείγμα και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών δε θα φέρουν άμεση και πλήρη παύση χρήσης του λιγνίτη, αλλά «οι μονάδες θα χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση ενέργειας και πίεση στο σύστημα».

Ως προς τις διεθνείς διασυνδέσεις, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη σύνδεση με τις ευρωπαϊκές αγορές και ειδικά με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προς τούτο προχωρούν οι διασυνδέσεις με την Ιταλία και τη Βουλγαρία,  οι οποίες και σημαίνουν οικονομικότερες τιμές ρεύματος για τους Έλληνες καταναλωτές, ενώ στα σκαριά είναι νέες διασυνδέσεις με άλλα κράτη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ