Σε μια κρίσιμη καμπή, αναφορικά με την ανάπτυξη και ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών, βρίσκεται αυτήν την περίοδο η Ελλάδα. Μετά τα σημαντικά βήματα, που έχει κάνει η χώρα στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, άλλοι δύο πολλά υποσχόμενοι τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας μπαίνουν στο επίκεντρο του εθνικού ενδιαφέροντος όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ.
Δύο σημαντικές εθνικές στρατηγικές, η Εθνική Στρατηγική για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και η Εθνική Στρατηγική για τα Μη-Επανδρωμένα Οχήματα (ΜΕΟ), βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε δημόσια διαβούλευση. Αυτές οι στρατηγικές επιδιώκουν να θέσουν ένα σαφές, συνεκτικό και ρυθμιζόμενο πλαίσιο, που θα επιτρέψει την ασφαλή και υπεύθυνη ανάπτυξη των τεχνολογιών αυτών στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη ανταγωνιστικών και καινοτόμων βιομηχανιών.
Σε δημόσια διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και η Εθνική Στρατηγική για τα Μη-Επανδρωμένα Οχήματα
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο επαναστατικές τεχνολογίες του 21ου αιώνα, με δυνατότητες διασύνδεσης συσκευών και συστημάτων, προσφέροντας “έξυπνες” λύσεις σε πολλούς τομείς, όπως την υγεία, την ενέργεια, τις μεταφορές και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η στρατηγική για το IoT στην Ελλάδα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας, προωθώντας παράλληλα την έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων εφαρμογών.
Επιπλέον, η συνεργασία με διεθνείς εταίρους και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας IoT στην Ελλάδα. Η στρατηγική αυτή, επίσης, επιδιώκει την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου κανονιστικού πλαισίου, που θα καθοδηγεί τη χρήση και εφαρμογή των IoT συσκευών με σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και την κυβερνοασφάλεια
Προς ένα αυτόνομο μέλλον
Τα Μη-Επανδρωμένα Οχήματα (ΜΕΟ) έχουν επηρεάσει δραστικά τον τομέα των μεταφορών, της άμυνας, και της δημόσιας ασφάλειας, με εφαρμογές που εκτείνονται από την επιτήρηση των συνόρων μέχρι τη χρήση τους στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Η στρατηγική για τα ΜΕΟ στηρίζεται στην ασφαλή και υπεύθυνη ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών, με έμφαση στη δημιουργία κανονιστικών πλαισίων για την ασφαλή χρήση τους, τη διασφάλιση της ασφάλειας των πτήσεων και τη δημιουργία περιοχών δοκιμών για την έγκριση νέων τεχνολογιών.
Η στρατηγική για τα ΜΕΟ προτάσσει την ανάπτυξη εξειδικευμένων υποδομών και τη δημιουργία ζωνών πτήσης για τη δοκιμή και αξιολόγηση των μη-επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων συστημάτων. Με την ταχεία ανάπτυξή τους, τα ΜΕΟ αναμένεται να βελτιώσουν τις διαδικασίες στην άμυνα, τη μεταφορά αγαθών, και την επίβλεψη φυσικών καταστροφών, προσφέροντας λύσεις με μειωμένο κόστος και υψηλότερη αποδοτικότητα.
Στρατηγικές δράσεις
Στο πλαίσιο αυτών των στρατηγικών, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ενός κανονιστικού πλαισίου, που θα επιτρέπει την ευέλικτη προσαρμογή των τεχνολογιών, καθώς και την ανάπτυξη υποδομών για την υποστήριξη αυτών των τεχνολογιών. Επιπλέον, η στρατηγική ενθαρρύνει τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, ώστε η εφαρμογή των τεχνολογιών να γίνει με τρόπο υπεύθυνο και ασφαλή.
Η διαδικασία διαβούλευσης για τις στρατηγικές αυτές είναι ανοιχτή για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Ερευνητικά ιδρύματα, επιχειρηματίες, δημόσιοι φορείς και πολίτες καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους, ώστε οι στρατηγικές αυτές να διαμορφωθούν με τρόπο που να αντανακλά τις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των εμπλεκομένων.
Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, αναμένεται η τελική διαμόρφωση των στρατηγικών, που θα θέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη θέση της χώρας στην παγκόσμια ψηφιακή καινοτομία.