Νέα κατάσταση συναγερμού για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές καθώς η κλιμάκωση της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία με αιχμή το Κίεβο, προκάλεσε καινούριο ντόμινο ρευστοποιήσεων σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, Ευρώπης, Ασίας και ΗΠΑ, αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο που χθες έκλεισε σε νέα χαμηλά τριών μηνών.
Η σύγχυση και η ανησυχία που επικρατεί διεθνώς για όλη την επενδυτική βιομηχανία αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις που νομοτελειακά φέρνει αυτός ο πόλεμος, οδηγεί τους επενδυτές σε άτακτες ρευστοποιήσεις σε μετοχές.
Έτσι, αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, κυρίως γερμανικά ομόλογα που χθες κατέγραψαν μεγάλη μείωση απόδοσης, ενώ παράλληλα εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι ευρύτερες επιπτώσεις αυτής της εισβολής φυσικά είναι ακόμη πρόωρο να ζυγιστούν, όμως όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι θα είναι πολύ μεγάλες, σε βαθμό που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει αυτή την ώρα.
Αλλάζουν πολλά στο διεθνές status quo στα θέματα ενεργειακής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυροποιείται και γίνεται ένα συμπαγές «μπλοκ» με αναφορές πλέον όχι μόνο στις οικονομικές πολιτικές, αλλά ευρύτερα. Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία είναι μια αμετάκλητη απόφαση και μονόδρομος, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει κάτι τέτοιο βραχυπρόθεσμα, ενώ φαίνεται πως ωριμάζουν ραγδαία οι συνθήκες για να γίνει η Ε.Ε. αυτό που οραματίστηκαν οι δημιουργοί της, πριν από δεκαετίες.
Μια ένωση αλληλεγγύης, μια ομοσπονδία με βάση τον πολιτισμό, το σεβασμό των συνόρων, το σεβασμό στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία. Όποιος παρακολούθησε τη συνεδρίαση της Τρίτης 1 Μαρτίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρακολούθησε μια ιστορική συνεδρίαση, που θα μείνει στο πάνθεον της ευρωπαϊκής ιστορίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Μια ομοσπονδία κρατών που μολονότι έχουν διαφορετικές αφετηρίες και ετερόκλητες κουλτούρες, εντούτοις έχουν δεσμευτεί να περιφρουρούν την ειρήνη ως το υπέρτατο αγαθό και – σε κάθε περίπτωση – να λύνουν τα (τεράστια σε πολλές περιπτώσεις) προβλήματα με το διάλογο και όχι με τα τανκς.
Ισχυροί κλυδωνισμοί στις αγορές
Το σοκ λοιπόν που τώρα προκαλεί μια χώρα μέσα στην Ευρώπη, με την εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος, έχει φέρει και τεράστιους κλυδωνισμούς στις αγορές. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έχασε χθες μετά από πολύ καιρό τις 14.000 μονάδες υποχωρώντας 556,17 μονάδες ή ποσοστό 3,85%, κλείνοντας στις 13.904,85 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 3,94% υποχωρώντας στις 6.396,49 μονάδες.
Συνάμα, νέο ξεπούλημα στη Wall Street με τον Dow Jones να υποχωρεί 597,65 μονάδες ή ποσοστό 1,76%, o S&P 500 έχασε 1,55% και ο Nasdaq έκλεισε στο -1,59%.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο δέχτηκε νέες μεγάλες πιέσεις στην παρθενική συνεδρίαση του Μαρτίου, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 866,48 μονάδες με απώλειες 2,82%, ενώ στο χαμηλό ημέρας έφτασε έως τις 859,21 μονάδες όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 3,63%.
Σε αυτά τα επίπεδα ο Γ.Δ. του Χ.Α. είχε να κλείσει από τις 26 Νοεμβρίου 2021, που σημαίνει πως η αγορά όχι μόνο έχει χάσει όλο το ράλι του 2022, αλλά βρίσκεται πλέον σε χαμηλό τριμήνου. Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταγράψει συνολικές απώλειες 6,55%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μειωθεί κατά 4,286 δισ. ευρώ. Συνολικά, από την περασμένη Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου όταν και ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 8,72%.
Ο FTSE 25 καταγράφει πτώση 9,53% αυτό το 4ήμερο, ο Mid Cap βρίσκεται στο -5,66%, ενώ στην κορυφή της πτώσης είναι ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες 16,72%.