Πέμπτη, Ιανουάριος 16, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ δύσκολη εξίσωση της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία

Η δύσκολη εξίσωση της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία

Σε δύσκολο στοίχημα εξελίσσεται για την Ελλάδα και βέβαια την ΕΕ η προσπάθεια για απεξάρτηση από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας. Ενδεικτικό της μεταβλητότητας της κατάστασης στις τιμές ρεύματος είναι το τι συμβαίνει στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Αγορά της Επόμενης Μέρας στην Ελλάδα όπου βέβαια η συμμετοχή του φυσικού αερίου κινείται σε υψηλά επίπεδα. Έτσι για σήμερα η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς είναι στα 278,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για χθες η αντίστοιχη τιμή ήταν 334,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Προφανώς η μονοσήμαντη εξάρτηση από το αέριο δίνει τις μεγάλες διακυμάνσεις αλλά και τις τιμές αυτές ενώ καθιστά τις όποιες κινήσεις εναλλαγής των πηγών τροφοδοσίας μονόδρομο αλλά και συνάμα με υψηλό δείκτη δυσκολίας.

 Ο Τζεντιλόνι 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο επίτροπος Οικονομικών, χαρακτήρισε «προφανή» τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι η ενέργεια παραμένει ο βασικός λόγος για τον πληθωρισμό. Ο επίτροπος Οικονομικών αναγνώρισε τον κίνδυνο δευτερογενών συνεπειών από τον πληθωρισμό, που όμως ακόμα δεν είναι ορατές. «Κοστίζει, αλλά θα πρέπει να μειώσουμε τη στρατηγική μας εξάρτηση από τη Ρωσία». Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες που δεν επιτρέπουν μεσοπρόθεσμες προβλέψεις (σ.σ.: διάρκεια πολέμου, επέκταση κυρώσεων κ.τ.λ.) Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, όλοι οι δείκτες εμπιστοσύνης υποχωρούν και οι αγορές πιστεύουν ότι θα υπάρξει αρνητική ανάπτυξη το β’ τρίμηνο της χρονιάς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα είναι συνολικά αρνητικό το 2022. Επεσήμανε παράλληλα ότι υπάρχουν και θετικοί παράγοντες, όπως το γεγονός ότι πολλά νοικοκυριά στην Ευρωζώνη συσσώρευσαν καταθέσεις που τώρα είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής

Ήδη, πάντως, την άρνησή του σε διακοπή κάθε εισαγωγής πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου από τη Ρωσία εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και αρχηγός του κεντρώου, συγκυβερνώτος Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, επικαλούμενος το τεράστιο κόστος που θα είχε κάτι τέτοιο στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως σημείωσε ο Κρ. Λίντνερ, που όντας επικεφαλής του κόμματος με τις στενότερες σχέσεις με το βιομηχανικό κατεστημένο της Γερμανίας, εκφράζει μια κυρίαρχη τάση στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η άμεση διακοπή εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία “θα έπληττε οικονομικά περισσότερο την ΕΕ και λιγότερο τη Μόσχα”.

 Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών τόνισε ότι δεν θα ήθελε να εικάσει το κατά πόσον η ΕΕ θα αποφασίσει συνολική απαγόρευση εισαγωγών ρωσικών ενεργειακών προϊόντων. Σημείωσε ότι ο ίδιος και η γερμανική κυβέρνηση στηρίζουν τη διακοπή όλων των οικονομικών δεσμών ΕΕ – Ρωσίας, ωστόσο οι κλάδοι του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του άνθρακα θα έπρεπε να εξαιρεθούν, κατά την άποψη  του Βερολίνου, από μια τέτοια κίνηση.

Το δύσκολο στοίχημα του λιγνίτη

Στο μεταξύ με τις εξορύξεις λιγνίτη να έχουν πέσει κατακόρυφα η επανάκαμψη του εθνικού πόρου είναι μια δύσκολη υπόθεση για να καλύψει το πανάκριβο αέριο. 

Με βάση τα μηνιαία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο καλύπτει περίπου το 40% του εθνικού μίγματος, όντας τέσσερις φορές υψηλότερη, σε σχέση με το λιγνίτη. Έτσι, πέρυσι η ενέργεια από λιγνίτη έφερε 5.340,79 Gwh όταν από το φυσικό αέριο υπήρξαν 20.873,30 Gwh και από ΑΠΕ 17.192  Gwh.  Με βάση επίσης τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και τον Απολογισμό που εξέδωσε πέρυσι για το 2020, στις 5.722 GWh, δηλαδή, 13,9%, ανέρχεται το ποσοστό συμμετοχής στο διασυνδεδεμένο σύστημα  του λιγνίτη, το 2020. Δηλαδή υπήρξε μια περαιτέρω αποκλιμάκωση σε δυο χρόνια. 

Με βάση, πάντως, και τις αποφάσεις της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΝ την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε να ζητηθεί από τη ΔΕΗ η αύξηση της παραγωγής, κάτι που πάντως δεν είναι και εύκολο. Ωστόσο, με βάση πληροφορίες, εξετάζεται το πώς θα “κλειδώσει” ο διπλασιασμός της παραγωγής λιγνίτη ώστε να γίνει εφικτή η πλήρης αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων με εθνικό πόρο,  για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια. 

Οι άλλες κινήσεις

Εναλλακτικά και τα εργοστάσια φυσικού αερίου θα “γυρίσουν” σε πετρέλαιο εφόσον κριθεί αναγκαίο και γιαυτό προγραμματίζονται δοκιμές..

Παράλληλα βέβαια σήμερα αναμένεται να καταθέσει ο ΔΕΣΦΑ την προκαταρκτική μελέτη κόστους – οφέλους για την προσθήκη νέας αποθήκης στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας ενώ προβλέπεται και σενάριο αγοράς αντί ενοικίασης της πλωτής αποθήκης. Επίσης, ο ΔΕΣΦΑ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ενημερώσει το υπουργείο και για την πορεία των συζητήσεων με την ιταλική Snam για την αποθήκευση 1 δισ. κ.μ. αερίου. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ βάσει ιστορικών στοιχείων καταρτίζει σενάρια εξέλιξης της ζήτησης για ρεύμα σε ορίζοντα εξαμήνου, έναντι δεκαημέρου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ