*Καλημέρα, κρίσιμο 2ήμερο, σήμερα Τρίτη στην ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας (Bundestag) η κρίσιμη ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση του “φρένου χρέους”. Αύριο, στην συνεδρίαση της Fed εκτιμάται πως θα γίνει σαφέστερη η τακτική που θα ακολουθήσει ο Τζερόμ Πάουελ με επιτόκια και χρέος. Για την Γερμανία, στα υπόψη οι αντιρρήσεις του FWB (Ελεύθεροι Ψηφοφόροι) κυβερνητικός εταίρος του CSU στο Δια-Κρατιδιακό Συμβούλιο/LandTag στην Βαυαρία. Παράλληλα, και η εκ νέου προσφυγή της AfD στο Συνταγματικό Δικαστήριο (Καρλσρούη) δεν εγγυώνται περίπατο για τον Φρήντριχ Μερτς. Για τις ΗΠΑ, η στήλη έχει αναφερθεί στην τακτική Τραμπ και της στενής ομάδας του (Μπέσεντ, Ντράκενμίλερ, Γουόρς) και την διακριτή μεθόδευσή της για ελεγχόμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία.
*Τα είπε εχθές ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (στο πλαίσιο συζητήσεων του “Κύκλου Ιδεών”), σταχυολογώ: έχει σκεφτεί κανείς ότι οι δασμοί προσομοιάζουν με τις οικονομικές κυρώσεις και ότι αποτελούν πλέον ένα μέσο άσκησης της σκληρής ισχύος των ΗΠΑ και του G-7;», αναρωτήθηκε. Τι ελπίζει ο Τραμπ; Ότι αφενός θα λειτουργήσουν υπέρ του δημοσιονομικού ταμείου των ΗΠΑ, που έχει 34 τρισ. δολάρια “κενό” και αφετέρου, τιμωρητικά έναντι άλλων κρατών». «Μην αποσυνδέετε την πολιτική με την οικονομική έννοια των δασμών», «οι ΗΠΑ βάζουν δασμούς στη βάση ότι έχουν τεράστιο εμπορικό έλλειμμα με την Ευρώπη». «Οι δασμοί δεν θα κρατήσουν στον χρόνο, γιατί ο πληθωρισμός των δασμών που θα φανεί σε έξι μήνες, θα επιφέρει μια ελαφρά ύφεση που δεν ήταν στο πρόγραμμα και αυτή δεν ξέρεις πώς θα αντιμετωπιστεί από τη Fed. Ελαφρά ή πιο μεγάλη ύφεση στις ΗΠΑ είναι “κακά νέα” για τον πλανήτη, αλλά και για την Ευρώπη. Το ερώτημα είναι πόσοι σε αυτή την χώρα- και δη από το πολιτικό σύστημα, έστω, υποψιάζονται για το πως μπορεί να λειτουργεί το σύστημα Τραμπ και τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη, αλλά κυρίως τη χώρα μας;
*Τη μία ημέρα ο Χρήστος Ροζάκης- ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ- σημείωνε πως στο θέμα της Κάσου “…σίγουρα απεμπολήσαμε με την έννοια ότι… Το θέμα της πόντισης του καλωδίου, άρα και οτιδήποτε προϋποθέτει την πόντιση, όπως είναι οι έρευνες, πρέπει να περάσουν μέσα από τη δική τους άδεια, μέσα από τη δική τους συναίνεση. Πράγμα που σημαίνει ότι νόμιμες ενέργειες της Ελλάδας υπόκεινται στον έλεγχο της Τουρκίας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…”. Γνωστός μεν για τις θέσεις του-πρώην υφυπΕξ δε έχει γνώση και λόγο επί αυτών των θεμάτων. Την αμέσως επόμενη, ο Σταύρος Παπασταύρου διαβεβαίωνε πως το project του Great Sea Interconnector θα προχωρήσει. Πλην όμως, μένει να φανεί τι εννοείται πως θα ακολουθήσουν νέες διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας.
*Δεν θα αναφερθώ στις περιπτώσεις Αρίστου Δοξιάδη, Νίκου Τσάφου (αν και η υπόθεση περιπλέκεται μετά την επιστολή διαμαρτυρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστο Ορφανίδη) αλλά στα όσα…τραγελαφικά διαδραματίστηκαν με την “πτώση” του συστήματος συναλλαγών-και διακοπή της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Την ώρα που στο υπ.Οικ ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην “πρώτη” του Κυριάκου Πιερρακάκη (με παρουσία 3-4 οικονομικών στελεχών του “κλειστού κύκλου”) στο ΧΑ σταματούσε (δις) η λειτουργία της αγοράς, δεν περνούσαν εντολές, είχαν “μαυρίσει” τα μόνιτορ των χρηματιστών, είχαν αποκλειστεί οι fund managers. Την πρώτη συνεδρίαση μετά την πολύ σημαντική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, δεν λειτουργούσε ο “καθρέφτης” της. Στην “πρώτη” του νέου υπ.Οικ στην ΕΧΑΕ δεν είχαν προβλέψει καν για back up, καθώς ανάλογα προβλήματα έχουν σημειωθεί άλλες 4-5 φορές επί θητείας Γιάννου Κοντόπουλου. Δεν γνωρίζω εάν- ο καθ’ όλα συμπαθής- Πιερρακάκης γνωρίζει την “γαλλικήν”, αλλά έμαθα πως μετά την αποχώρηση του ΠΘ ακούστηκαν αρκετά με…άπταιστη προφορά. Επειδή όσες προσπάθειες και εάν καταβάλει για την επάνοδο του ΧΑ στην κατηγορία των Developed Markets θα πέφτουν στο κενό, όταν δεν λειτουργεί, καν, το σύστημα ένα θα πει η DeA: Κυριάκο Πιερρακάκη “σφίξτους τα λουριά”, ρίξε και καμιά ποινή, μπας και…ειδάλλως…
*Ενδιαφέρουσες οι αναφορές των Γιάννη Στουρνάρα και Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Τι εννοώ. Ο μεν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο επαναφοράς 13ου και 14ου μισθού, κάτι που θα ήθελαν αρκετοί στην Ν.Δ και συγκεκριμένοι στην Κυβέρνηση, εύλογα γιατί. Ενώ χαμήλωσε και την εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης σε 2,3% από 2,5%. Ο δε πρόεδρος του ΣΕΒ άσκησε δριμεία κριτική για τις δυνατότητες της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις. Και δεν αναφερόταν στις ΑΞΕ του Άκη Σκέρτσου (κατά 85% σε αγορές ακινήτων και συναφή). Ξεκάθαρος: στο ότι η χώρα προσέλκυσε μικρής προστιθέμενης αξίας επενδύσεις, όπως τα data centers, ωστόσο δεν χτίζονται πια καινούργια εργοστάσια, «δεν έχουμε greenfield projects, γιατί δεν έχουμε μια πειστική απάντηση στο ερώτημα γιατί να επενδύσω στην Ελλάδα. Γιατί να μην πάω σε μια άλλη χώρα, γύρω, κοντά κτλ. Δεν έχουμε κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα παρά μόνο, ίσως, είχαμε κι αυτό έχει εξαντληθεί, ανθρώπινο κεφάλαιο. Δεν θα την έλεγα και τόσο καλή την εκκίνηση της νέας κυβέρνησης.
*Στα της αγοράς, μιας και η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη. Αναβάθμιση Εθνικής και Eurobank από Moody’s. Ένα βήμα πιο ψηλά στην επενδυτική βαθμίδα οι δύο τράπεζες, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Για την Εθνική, κράτησα το εξής “…έχει την ισχυρότερη βάση χρηματοδότησης και καταθέσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ενώ διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης μέσω βασικών καταθέσεων λιανικής”. Για την Eurobank, την συνεισφορά των δραστηριοτήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου και της Βουλγαρίας). Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s, τα γεωγραφικά διαφοροποιημένα κέρδη της τράπεζας, ένα χαρακτηριστικό που τη διακρίνει μεταξύ των ομολόγων της, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες πίσω από το ισχυρότερο χρηματοοικονομικό προφίλ της, καθώς θωρακίζει εν μέρει την τράπεζα από οποιαδήποτε αστάθεια στην ελληνική οικονομία. Θετική έκπληξη η ψήφος εμπιστοσύνης του οίκου και στην Attica Bank. Κράτησα, το όφελος από τις τιτλοποιήσεις NPEs μέσω “Ηρακλή” και πως ο νέος ιδιώτης στρατηγικός μέτοχος (η Thrivest Holdings Ltd κατέχει το 54,6%) θα είναι υποστηρικτικός για τις μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας. Ποιοτικό στοιχείο τα 2,3 δισ. ευρώ νέων εκταμιεύσεων το 2024, έναντι 4,4 δισ. ευρώ καθαρών δανείων τον Δεκέμβριο του 2024.
*Triple Witching την Παρασκευή και η λογική λέει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ‘short’ είναι στις Τράπεζες και ειδικά σε Alpha Bank και Πειραιώς Οι θέσεις αυτές δύσκολα θα αντέξουν να ‘ρολάρουν’, εν όψει του επερχόμενου ‘triple witching’, οπότε βλέπουμε αναγκαστικές αγορές”, εκτιμούν οι αναλυτές της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Μέχρι το Πάσχα (σ.σ. 20 Απριλίου, από κοινού για Ορθοδόξους & Καθολικούς) το αργότερο, θα έχει το fit & proper στα χέρια του ο Χένρυ Χόλτεμαν.
*Πότε έγινε το μίνι placement των Χρήστου Ιωάννη και Κωνσταντίνου Μιτζάλη για το 4,38% του μ.κ της AVAX; την προηγούμενη Τρίτη. Δόθηκαν συνολικά 6,5 εκατ. μετοχές στα 2 ευρώ (με τρέχουσα στα 2,11). Στα 2,175 χθες, με άνοδο 3,57% και συναλλαγές 629 εκατ. μτχ. Εκτιμώ πως, ετοιμάζεται το επόμενο μίνι placement, από τους άλλους δύο, Κώστα Κουβαρά και Στέλιος Χριστοδούλου.
*Με κύκλο εργασιών 1,78 δισ., ebitda 405,3 εκατ. κέρδη μετά από φόρους 129,9 εκατ. και επιδόσεις ρεκόρ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024 η διοίκηση της AEGEAN στοχεύει υψηλότερα για το 2025 και τη συνέχεια. Η εξαιρετική δυναμική της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2024, είχε συνέχεια και τον Ιανουάριου-Φεβρουάριο 2025 δημιουργώντας προϋποθέσεις για ακόμη μία χρονιά υψηλών επιδόσεων. Η στρατηγική για αύξηση της χωρητικότητας τους μήνες εκτός αιχμής αλλά και η ισχυρή ανταπόκριση από Έλληνες και επισκέπτες της χώρας μας, στις υπηρεσίες και στο δίκτυο της AEGEAN, συνέβαλλε στην διαμόρφωση αυτού του αποτελέσματος, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Γερογιάννης. Η διοίκηση της εταιρείας επένδυσε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, συνέβαλε στην αύξηση του-συνακόλουθα του ΑΕΠ και κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου και κέρδισε το στοίχημα.
*Στα 13,75 ευρώ με άνοδο 1,33% και συναλλαγές 372 χιλ. μτχ η μετοχή της ΔΕΗ. Αρέσει στους ξένους fund managers η επεκτατική πολιτική Στάσση, σε Βουλγαρία (με νέο φωτοβολταϊκό 165 MW με μπαταρίες) και ΝΑ Ευρώπη. Κρατώ και το γεγονός πως στην εβδομάδα 6-12/3 αγοράστηκαν άλλες 239.877 ίδιες μετοχές, ανεβάζοντας σε συνολικά 21.963.708 μτχ δηλαδή στο 5,9479% του μ.κ.
*Τα 51 ευρώ η τιμή-στόχος για τη μετοχή της Metlen από την Berenberg. Κοντά στην αποτίμηση που υπολογίζει η DeA πως θα έπρεπε να “τιμολογείται” εάν με βάση τα οικονομικά μεγέθη ήταν πέριξ της 50ης θέσης του FTSE100, στο LSE.
*Αύριο, Τετάρτη, ανακοινώνουν αποτελέσματα 2024 ο ΟΠΑΠ και η Lavipharm. Τετάρτη και η Δημόσια Προσφορά του Fais Group. Χθες βράδυ εγκρίθηκε το Ενημερωτικό από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
*Και κλείνουμε με 2 διεθνή, που έχουν την σημασία τους: Υποχωρούν οι τιμές για το φ/α πριν τις συνομιλίες Τραμπ-Πούτιν για την κατάπαυση πυρός. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 3,1% σήμερα (17.3.2025), πέφτοντας για λίγο κάτω από το εύρος των 41 έως 42 ευρώ/MWh διαπραγματεύονταν στο μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης εβδομάδας. Που να είναι άραγε οι…τιτάνες Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, Εμανουέλ Μακρόν, Κιρ Στάρμερ κ.λ.π “πρόθυμοι”. Α! και το αμίμητο: οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν ότι, η ΕΚΤ θα μειώσει το κόστος δανεισμού άλλες δύο φορές αλλά δεν θα επιτευχθεί η πρότερη στόχευση για επιτόκια χαμηλότερα του 2%. Εκτίμηση που προέκυψε από έρευνα του Bloomberg. Σημειωτέον πως, ακριβώς ένα μήνα πριν- σε ανάλογη διαδικασία- προβλεπόταν ότι το (βασικό) επιτόκιο θα είναι 1,75%. Τόσο…μέσα στις προβλέψεις τους.
*Αυτά, για σήμερα…