don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η δυναμική της Παγκρήτιας, το ράλι του ΟΠΑΠ, η αστοχία Κρούγκμαν, διόρθωσε η Jumbo, οι long βγήκαν μπροστά, οι πιέσεις στην Coca Cola HBC, τα σενάρια για Κέκροπα, το 6αρι της Ideal και βόλτα στα παλιά Αστέρια Γλυφάδας

*H ανακοίνωση του πληθωρισμού Ιουνίου στις ΗΠΑ ήταν η αφορμή για την ελεγχόμενη μετακύληση θέσεων από μετοχές τεχνολογικών κολοσσών σε εταιρείες χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας. Στο 3% που είναι και ο χαμηλότερος για το 2024, με τον Ιούνιο τρίτο συνεχόμενο μήνα με αποκλιμάκωση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Μετά την δημοσίευση των μεγεθών η απόδοση του US10Y υποχώρησε 11 μ.β στο 4,2%. Σχεδόν άμεσα το μήνυμα πέρασε στην προθεσμιακή αγορά. Σύμφωνα με την τάση των futures, η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από το 72% πήγε στο 92%. Προσοχή στον Σεπτέμβριο, καθώς 12-13 συνεδριάζει η ECB και 17-18 η Fed. Με την επόμενη συνεδρίαση της Fed να είναι προγραμματισμένη για τις 6-7 Νοεμβρίου- θυμίζω στις 5 του μηνός οι Προεδρικές στις ΗΠΑ.

*Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι long βγήκαν μπροστά με το που έγιναν γνωστά τα (θετικά) νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στις 8.223,34 (0,36%) ο FTSE100 στο Λονδίνο, με την Goldman Sachs να έχει αναβαθμίσει (προ ημερών) την πρόβλεψη της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη νίκη των Εργατικών. Στα συν της χθεσινής συνεδρίασης, η νηνεμία στην αγορά κρατικών ομολόγων/χρέους. Μάλλον θα πρόκειται για την εύλογη περίοδο χάριτος που έχει δοθεί στο Παρίσι προκειμένου να αποφασίσουν οι του “αριστερού μπλοκ” πως θα πορευτούν (κυβερνητικά).

*“Mea Culpa” του Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος σε ομιλία του (Economist Impact SE Europe Events, στο περιθώριο του 28th Annual Government Roundtable) παραδέχθηκε πως έπεσε έξω ως προς την πρόβλεψη του για Grexit. Ένα μόνο θα πω- καθώς ο αξιότιμος Νομπελίστας e.t.c έχει διαψευσθεί σε πολλές εκτιμήσεις του για την διεθνή οικονομία- φωνές σαν του καθηγητή έδωσαν ώθηση τότε στην επιχειρηματολογία για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την διόγκωση του λαϊκισμού και των ακραίων φωνών. Και το κλείνω εδώ.

*Εισαγόμενες- από Λονδίνο- πιέσεις στη μετοχή της Coca Cola HBC είχαν ως συνέπεια το μείον 3,14% στα 31,48 ευρώ. Από τα “βαριά χαρτιά” του δείκτη λειτούργησε σαν φρένο στην ανοδική διάθεση των long. Το άλλο ήταν η Jumbo, διόρθωσε 4,19% στα 25,14 ευρώ. Αφορμή η υποβάθμιση, από τον Απόστολο Βακάκη, της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της εισηγμένης το 2024. Στο 8% χαμηλό όριο του εύρους έως 10% που είχε προβλεφθεί παλαιότερα. Είχε προηγηθεί το μείον 4,02% την αμέσως προηγούμενη (λόγω αποκοπής μερίσματος 1 ενός ευρώ/μτχ).

*Από τις χειρότερες εβδομάδες του 2024, για τους τοποθετημένους στο χαρτί. Αντιθέτως με ΑΧΙΑ η θεαματική άνοδος για τη μετοχή της Lamda Development, στα 7,30 (4,58%). Από τις πιο αποδοτικές συνεδριάσεις- για φέτος- όσων είναι τοποθετημένοι στη μετοχή.

*Σήμερα ( ; ) – αύριο ( ; ) τα νεότερα για την υπόθεση Attica Bank- Παγκρήτια, στο πλαίσιο της προοπτικής δημιουργίας του 5ου πόλου. Να θυμίσω 2-3 σημαντικά, κατ’ εμέ. Κατ’ αρχήν, στην Attica Bank μέτοχοι είναι το ΤΧΣ με 72,5%, η Thrivest κατέχει το 4,4%, η Παγκρήτια Τράπεζα έχει 5%, ο e-ΕΦΚΑ έχει το 7,6%, το ΤΜΕΔΕ το 6,5% και άλλοι μέτοχοι έχουν κάτω του 5%. Να τονιστεί ότι η Thrivest ελέγχει το 44% της Παγκρήτιας, ενώ με τη συγχώνευση η εταιρεία συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου αναμένεται να ελέγχει πάνω από το 50% του νέου σχήματος. Κατά δεύτερον, όσον αφορά ειδικά στην Παγκρήτια… είδα τα αποτελέσματα, τι σημείωσα. Κέρδη προ φόρων 3,66 εκατ. ευρώ έναντι 577,93 χιλ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό 3μηνο. Καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα, προ φόρων, αποσβέσεων και προβλέψεων, παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 97% φθάνοντας στα 12,4 εκατ. ευρώ από 6,31 εκ. ευρώ κατά την περυσινή χρήση. Σημειώνεται ότι τα μετά φόρων κέρδη ανήλθαν στα 2,55 εκατ. ευρώ. Προφανώς είναι και η HSBC αλλά στην “τελική γραμμή” η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε σε 91 εκατ. ευρώ με το σύνολο των εκταμιεύσεων να ανέρχεται σε 202 εκατ. ευρώ. Σύνολο Ενεργητικού 3,23 δισ ευρώ- αποπληρώθηκε το τελευταίο του προγράμματος αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO)  που συμμετείχε η Τράπεζα, ύψους 324 εκατ. Και τα πολύ θετικά-ποιοτικά στοιχεία- καταθέσεις στα 2,6 δισ (31/3/2024) έναντι 1,6 δισ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Καθαρά έσοδα από προμήθειες, 2,88 εκατ. (31.3/2024) έναντι 1,98 εκατ. Γιατί αναφέρομαι εκτενώς στο Q1 της Παγκρήτιας; για 2 λόγους, είναι ο υγιέστερος από τους δύο του “νέου σχήματος” αποτέλεσμα της μεθοδικής δουλειάς που επιτελείται από τον Αντώνη Βαρθολομαίο και το team εξαιρετικών στελεχών. Ειδικότερα όμως, μου αρέσει που ο ίδιος ο επικεφαλής της τράπεζας είναι άνθρωπος φειδωλός στα λόγια και αποτελεσματικός στα έργα.

*Λίγο ως πολύ αναμενόμενο το μίνι ράλι για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. “Σαν να κλέβεις…εκκλησία…” όπως μας είχε πει θεσμικός με θέση (από τα χαμηλά) στο χαρτί. Με Euro2024 και στο “καπάκι” Ολυμπιακούς, δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς.

*Κατά καιρούς κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τον Κέκροπα- άλλα λογικοφανή, άλλα εντελώς με…δράκους- διαψεύδονται όλα. Παλαιότερα χρηματιστής είχε ισχυριστεί πως η συμμετοχή της πλευράς Κόκκαλη (μέσω Intradevelopment με 29,67% του μ.κ) θα μπορούσε να εισφερθεί στο υπό διαμόρφωση σχήμα της Intracom Properties (ex ΚΛΜ). Το πακέτο του 4,6% που πέρασε στον Πέτρο Σουρέτη από την πλευρά Κόκκαλη με ξανά πονήρεψε. Άνθρωπος της DeA το έψαξε και έβγαλε άκρη (σιγά μη και δεν έβγαζε…), επρόκειτο για συναλλαγή άνευ ουσίας, όπως χαρακτηριστικά μας μεταφέρθηκε. Κάτι σαν τράμπα έναντι συμμετοχής (από παλαιά) του Π.Σ στην Intradevelopment. Λήξη συναγερμού, συμπλήρωσε η πηγή, καθώς βιαζόταν να δει το παιχνίδι των Legends του 2004.

*Ξανά άνοιξε την “ψαλίδα” η Motor Oil έναντι της HelleniQ Energy. Στα 2,543 δισ η ΜΟΗ, στα 2,362 δισ η Η.Ε. Μάλιστα έχασε και 2 θέσεις στην σχετική κατάταξη, καθώς πέρασαν Titan Cement International με 2,404 δισ και ΔΑΑ με 2,373 δισ .

*Δύο υπενθυμίσεις: για TCI η DeA θεωρεί πως το ΙΡΟ της ΤΙΤΑΝ America περνά μέσα από την επάνοδο του ομίλου/μετοχής στον δείκτη MSCI Greece Standard. Σιγουράκι πως θα επιτευχθεί το 2024. Έτσι θα μεγιστοποιηθεί το όφελος από την δημόσια εγγραφή ποσοστού της θυγατρικής στο NYSE. Οι δύο εταιρείες με τις οποίες θα μπορούσε πιο πολύ να συγκριθεί σχετικά με το αντικείμενο δραστηριότητας είναι οι Summit Materials και Eagle Materials, οι οποίες διαπραγματεύονται με δείκτες EV/EBITDA μεταξύ του 9 και του 11,5. Με δεδομένα το EBITDA της Titan American στα 295,9 εκατ. ευρώ και τον μικτό της δανεισμό κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε -θεωρητικά- να προκύψει μια συγκριτική αποτίμηση της αμερικανικής θυγατρικής σαφώς ανώτερη των 2,2 δισ. ευρώ. Να θυμίσω που έγινε γνωστός ο Marcel Constantin Cobuz (στην προεδρία του ομίλου από 15/10/2022) σε έργα που συνδέονται με την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη Lafarge και στη Holcim. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Επικεφαλής των δραστηριοτήτων Ευρώπης της LafargeHolcim και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου παγκοσμίως. Ο γαλλορουμάνος έχει εξειδίκευση. Ο δε ελβετικός κολοσσός υλοποιεί τον διαχωρισμό της ταχέως αναπτυσσόμενης επιχείρησή της στη Βόρεια Αμερική, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την εισαγωγή της το επόμενο έτος στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ. Με εννοείτε…

*Από τα μέσα Μαΐου είχε να “γράψει” το 6άρι μπροστά για τη μετοχή της Ideal Holdings. Ακολούθησε διόρθωση έως τα 5,47 ευρώ- υποθέτω πως η προσφορά θα απορροφήθηκε από γνώστες- για να επανέλθει χθες στα 6,03 ευρώ. Κυκλοφορεί ευρέως στα χρηματιστηριακά γραφεία πως, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει κάποια κίνηση (εξαγορά; ) πριν φύγει για τις διακοπές του.

*Και μιας ο λόγος για διακοπές, άνθρωπος της στήλης βρέθηκε (βράδυ Τετάρτης) στην εκδήλωση του Bungalow 7-στα παλιά Αστέρια Γλυφάδας- νυν ευρύτερος χώρος Grivalia Hospitality. To συγκεκριμένο αποτελεί σύμπραξη του ομίλου Παπαθεοχάρη (Απόλλωνας και Θεοχάρης) με την Grivalia. Για αυτό και η παρουσία του Γιώργου Χρυσικού από πλευράς Grivalia.   

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask