Για την «διπλωματία των σεισμών» μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Κακλίκης, σχολιάζοντας πως οι ευκαιρίες υπάρχουν πάντοτε.
Σύμφωνα με τον κ. Κακλίκη, «ναι, οι σεισμοί του 99 θεωρήθηκαν η αφετηρία μιας προσέγγισης, τότε που η Τουρκία κοιτούσε με προσδοκίες προς τις Βρυξέλλες και που η Ελλάδα κινήθηκε με ένα σαφές σχέδιο προκειμένου να διευκολυνθεί η Άγκυρα προς αυτή την κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως τα υπαρκτά ανάμεσα στις δύο χώρες προβλήματα θα προχωρούσαν προς μία λύση».
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι σήμερα όμως έχει διαμορφωθεί μια άλλη κατάσταση μετά από κάποια χρόνια έντονα πολεμικής ρητορικής της Άγκυρας κατά της Ελλάδος. «Τώρα το σημείο καμπής που λέγεται τουρκικές προεδρικές εκλογές έδινε στον κ. Ερντογάν την εντύπωση ότι έπρεπε να προχωρήσει με ιαχές στο δρόμο προς τη νίκη όπως την προσδοκούσε ο ίδιος και γι’ αυτό είχε οξύνει τα πράγματα τόσο πολύ. Όμως η τραγωδία των σεισμών και η σωστική αντίδραση της Αθήνας δημιούργησαν, έστω και με δισταγμούς κάποιες ελπίδες ότι μπορεί να επικρατήσει νηνεμία και κατά συνέπεια δυνατότητα ενός κάποιοι θετικού βηματισμού, που θα βοηθούσε να ξεφύγουμε από την κατάσταση της ακινησίας με ότι αυτή συνεπάγεται κακοφορμίζοντας».
Ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι παρά τους φόβους που έχουν διατυπωθεί, από αρθρογράφους, αναλυτές, γεωπολιτικούς μελετητές έχει την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ποτέ εξαφάνιση της δυνατότητας προσέγγισης. Ο συναισθηματικός παράγων που έχει δημιουργηθεί με την άμεση αντίδραση της Αθήνας και την σωστική της παρέμβαση δεν είναι καθόλου αμελητέος.
«Πολλές φορές είναι σαν το άνοιγμα μιας πόρτας που την εμποδίζουμε να κλείσει. Η Ελλάδα η οποία που έχει έτοιμες προτάσεις, όχι στο εύρος που τις παρουσιάζει η Τουρκία, αλλά για συγκεκριμένα υπαρκτά θέματα, έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή είτε πείθοντας την Άγκυρα και παράλληλα ενημερώνοντας και ζητώντας την συνδρομή και συμπαράσταση της Δύση, όχι μόνον για την ίδια, αλλά και για την Τουρκία, να πείσει ότι υπάρχουν κινήσεις τις οποίες μπορούν να κάνουν οι δύο χώρες για να έλθουν πιο κοντά , πέραν των καθαυτών θεμάτων, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας, των θαλασσίων ζωνών. Θα μπορούσε η Ελλάδα να ζητήσει πέραν της αναβίωσης των ΜΟΕ να κάνει και άλλες κινήσεις σαν να μην είναι προσκολλημένη στο τέλμα που την είχαν οδηγήσει οι πολεμικές οξύτητες της Άγκυρας.
Μετά τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου, αυτά που είπαν οι δυο υπουργοί Άμυνας (ακόμη και εάν σήμερα δεν κατάφεραν να συναντηθούν στο ΝΑΤΟ) και κυρίως σημειολογικά η ανάρτηση του κ. Καλίν, θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να ζητήσει οι δύο χώρες σε παρόμοιες καταστάσεις να είναι έτοιμες συνδράμουν τρίτους, όταν χρειαστεί. Αυτό δημιουργεί, κλίμα, προϋποθέσεις και μειώνει την καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών. Και τα θέματα χαμηλής πολιτικής και θέματα υψηλής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για συγκεκριμένα θέματα ώστε να προχωρήσει με την Τουρκία για μία συμφωνία για το τι θα πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε θέση αδυναμίας όσον αφορά τα επιχειρήματά της και την ικανότητα της να σταθεί και σε μία διμερή προετοιμασία της προώθησης του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο και στην επιχειρηματολογία έναντι των τρίτων δηλαδή, της Δύσης.