Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ διοίκηση του Χ.Α. αναβαθμίζει την Εναλλακτική Αγορά

Η διοίκηση του Χ.Α. αναβαθμίζει την Εναλλακτική Αγορά

Αλλαγές στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) του Χ.Α., με στόχο να καταστεί ελκυστικότερη, πιο προσβάσιμη και με λιγότερες υποχρεώσεις για τις εταιρείες κάνει η διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν την Τρίτη σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 15 ετών από την καθιέρωση αυτής της αγοράς.

Στόχος είναι να μεγαλώσει η Εναλλακτική Αγορά και να γίνει σαν την πάλαι ποτέ Παράλληλη Αγορά, που θα «στεγάζει» περισσότερες εταιρείες, αλλά και θα ελκύσει εκ νέου εισαγωγές, καθώς απλοποιούνται κάποιες διαδικασίες, ενώ μειώνονται κάποιες απαιτήσεις. Η εν λόγω αγορά, σε εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα μετονομαστεί σε SME Growth Markets (Αγορά Ανάπτυξης) ώστε να αντανακλά ακριβέστερα το ρόλο που προορίζεται να διαδραματίσει. Συνάμα, θα αξιοποιήσει τις ελαφρύτερες υποχρεώσεις που θα ισχύσουν για τις ευρωπαϊκές SME Growth Markets.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος, ετοιμάστηκαν οι προτάσεις για τις αλλαγές που θα προτείνει το Χρηματιστήριο προς έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερο και πιο παρεμβατικό αποτύπωμα αυτή η κατηγορία του Χ.Α.

Προσφέρει πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού πλάνου ανάπτυξης με διατήρηση του ελέγχου της εταιρείας. Χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης σε σύγκριση με άλλες πηγές άντλησης κεφαλαίων, αυξημένη αναγνωρισιμότητα σε σχέση με τους ανταγωνιστές και μεγαλύτερη προβολή σε πελάτες, προμηθευτές και μελλοντικούς εργαζόμενους.

Με στόχο λοιπόν την εξασφάλιση κρίσιμης μάζας εταιρειών αλλά και ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, αποφασίστηκε η ενοποίηση των ΕΝ.Α. Step και ΕΝ.Α Plus. Συνάμα, για κάθε νέα εισαγωγή στην Κύρια Αγορά, θα απαιτείται κατώτερο όριο κεφαλαιοποίησης στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ αν είναι μικρότερη, τότε η εταιρεία θα εισάγεται στην Εναλλακτική Αγορά. Αυτό αφορά τις νέες εισαγωγές και όχι όσες εταιρείες είναι ήδη στο ταμπλό, καθώς δεν υπάρχει νομικό «πάτημα» για να υποβιβάζονται οι ήδη εισηγμένες.

Επίσης, για να καταστεί πιο ελκυστική για νέες εισαγωγές αυτή η αγορά, αποφασίστηκε μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού διασποράς από το 15% στο 10%, με την υποχρέωση όμως αυτό το free float να διατηρηθεί μόνιμα. Συνάμα, παραμένει η υποχρέωση για ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό πενήντα επενδυτών με ποσοστό κάτω του 5%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Χ.Α., πρόθεση είναι να διευκολυνθούν οι μικρομεσαίες εταιρείες να εισέλθουν στην αγορά,

ώστε να παίρνουν το «μπόλιασμα» της κεφαλαιαγοράς, με όλα τα οφέλη που έχει αυτό όπως καλύτερη οργάνωση, εταιρική διακυβέρνηση, πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια. Όπως τόνισε ο κ. Κοντόπουλος, «όλες οι εταιρείες της ΕΝ.Α., όποτε το θέλησαν, άντλησαν κεφάλαια από την αγορά», ενώ έφερε το παράδειγμα της Foodlink, που έκανε τρεις αυξήσεις κεφαλαίου όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης προτείνεται η δυνατότητα έκδοσης οικονομικών καταστάσεων με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ).

Μολονότι τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα θα είναι αυτά που προβλέπονται από τον κανονισμό, κατά περίπτωση θα εξετάζονται αιτήματα για τήρηση ΕΛΠ. Όπως τονίστηκε στόχος είναι η ελάφρυνση των βαρών, καθώς έχουν υπάρξει παράπονα για μεγάλο χάσιμο χρόνου, κόπου και κεφαλαίων, όταν υπάρχουν μικρές εταιρείες με αρκετές θυγατρικές, που όλες θα πρέπει να τηρούν τα ΔΛΠ).

Παράλληλα, οι βασικοί μέτοχοι (>5%) δεν θα μπορούν να ρευστοποιούν πάνω από το 25% του ποσοστού που κατέχουν για έξι μήνες μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης, εφόσον η εταιρεία είναι ζημιογόνος για δύο συνεχόμενα έτη (σήμερα υπάρχει πλήρης απαγόρευση για ένα έτος), ή εφ’ όσον το προηγούμενο έτος είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Συνάμα, η διοίκηση του Χ.Α. προτείνει διάταξη για υποχρεωτική πρόσληψη συμβούλου κατά την ένταξη στην ΕΝ.Α και για δύο ακόμη έτη, ο οποίος θα «εποπτεύει» τις εταιρικές ανακοινώσεις, τη διασφάλιση ύπαρξης πολιτικών και διαδικασιών ορθολογικής λειτουργίας, την εσωτερική λειτουργία, ενώ θα φροντίζει για τη διοργάνωση μιας επενδυτικής ημερίδας ετησίως.

Επίσης, οι εταιρείες της ΕΝ.Α. θα πρέπει να διατηρούν ιστοσελίδα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, να διαθέτουν υπεύθυνο επενδυτικών σχέσεων και εξυπηρέτησης μετόχων, να έχουν κανονισμό λειτουργίας, να δημοσιεύουν δελτίο τύπου για την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών τους επιδόσεων, να ενημερώνουν για την διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων κ.λπ.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό των 15 ετών της λειτουργίας της ΕΝ.Α. ο πρόεδρος του Χ.Α. τόνισε πως ήδη τρεις εταιρείες, οι Entersoft, Epsilon Net και AlphaTrust που εισήχθησαν το 2008, πλέον έχουν μεταταχθεί στην Κύρια Αγορά, ενώ άλλες δύο εταιρείες, οι Performance Technology και και Real Consulting, επίσης οδεύουν προς την Κύρια Αγορά.

Συνάμα έκανε γνωστό πως η κεφαλαιοποίηση αυτής της αγοράς έχει ενισχυθεί κατά 208% από το 2008 έως σήμερα, ενώ μόνο φέτος βρίσκεται στο +50,7%. Επίσης, τόνισε τη μεγάλη αλλαγή που λαμβάνει χώρα από το 2020 και μετά, όπου αυξήθηκε η εμπορευσιμότητα. Από τα 21 εκατ. ευρώ συνολικά του 2019, το 2020 έγιναν 105 εκατ., το 2021 έφτασαν τα 326 εκατ., το 2022 τα 407 εκατ. και έτος είναι ήδη στα 555 εκατ. ευρώ ενώ το έτος δεν έχει τελειώσει. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της ΕΝ.Α. διαμορφώνεται στα 422 εκατ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ