don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η ΔΕΗ μειώνει τις τιμές της, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Cenergy Holdings, “ναι” σε συγχωνεύσεις τραπεζών, οι ενεργειακές…πιέσεις, το καμπανάκι για την αυτοκινητοβιομηχανία και η “νέα τάξη πραγμάτων” στην Μέση Ανατολή

*Εν μέσω ανησυχιών για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή η χθεσινή διόρθωση στην Wall Street. Η προειδοποίηση του Λευκού Οίκου πως, το Ιράν ετοιμάζει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ ήταν η αφορμή που περίμεναν οι short παίκτες.

*Το Politico “ακτινογραφεί” τον σχεδιασμό του Τελ-Αβίβ, για “νέα τάξη πραγμάτων” στην περιοχή. Κράτησα 2 στοιχεία: Οι άλλοτε άθλιες δημοσκοπικές επιδόσεις του Νετανιάχου ανακάμπτουν μετά τη δολοφονία του Νασράλα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κάθε πολιτικό κίνητρο και σύμφωνα με τον Ahmed Fouad Alkhatib (αναλυτής στο Atlantic Council), «Η περιοχή μπορεί να βλέπει την αρχή του τέλους του άξονα αντίστασης του Ιράν». Ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν θα δυσαρεστούσε ένα ευρύ φάσμα Αράβων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου των ηγετών του Κόλπου. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης του Κόλπου κατηγορούν ήδη τη Χεζμπολάχ για τα δεινά των Λιβανέζων. Προς επίρρωση, η καθημερινή εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας Okaz κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι ενεργεί «για χάρη των ιρανικών συμφερόντων, όχι των λιβανικών ή των αραβικών συμφερόντων».

*Στα ευρωπαϊκά: ήταν στραβό το κλήμα…εκ των έσω, με την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς οι γερμανικοί κολοσσοί VoksWagen, BMW, Mercedes, η γαλλοιταλική Stellantis (ex Fiat) έχουν απούλητα χιλιάδες αυτοκίνητα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για τον κλάδο-μοχλό εξαγωγών για την Ευρώπη τα τελευταία 20χρόνια, όσο για τις τράπεζες που έχουν δανείσει/χρηματοδοτήσει/αντασφαλίσει κ.λ.π. Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έφερνε το μεγαλύτερο μέρος εσόδων (συναλλάγματος) το “φρένο” ενέχει σοβαρό κίνδυνο για…καραμπόλες σε διάφορους κλάδους. Δεδομένου ότι τα επιτόκια/κυκλοφορία χρήματος δεν θα διαφοροποιηθούν τόσο δραστικά όσο χρειάζονται οι υπέρ χρεωμένες επιχειρήσεις, ο χειμώνας δεν προοιωνίζεται εύκολος.

*Την ώρα που “τρέχουν” οι εξελίξεις με την Commerzbank η Κριστίν Λαγκάρντ φροντίζει να πάρει εύσχημα θέση υπέρ της προσπάθειας της UniCredit να αποκτήσει στρατηγικής σημασίας μειοψηφικό ποσοστό στην δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. Στο πλαίσιο της ομιλίας της στην κοινοβουλευτική επιτροπή της Ε.Ε (Βρυξέλλες), η επικεφαλής της ΕΚΤ ενθάρρυνε και μάλιστα ως αναγκαία, την δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων στην Ευρώπη, μέσω διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών. Συγκρότηση μεγαλύτερων μεγεθών, ως αντίβαρο κυρίως στις αμερικανικές αλλά (δευτερευόντως) και στις κινεζικές τράπεζες. Εμφανής η απίσχναση των ευρωπαϊκών τραπεζών, που ακόμη και με όρους χρηματιστηριακής αξίας την τελευταία 10ετία έχουν υποστεί συντριπτική μείωση.

*Για να έχουμε συγκριτική τάξη μεγέθους: Ενδεικτικά, η Deutsche Bank- ισχυρότερη τράπεζα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης- αποτιμάται στα 30,038 δισ. ευρώ, η δε Commerzbank στα 19,58 δισ. Στα 61,078 δισ. η UniCredit. Συγκρίνω με τις αμερικανικές, συγκεκριμένα από την 15άδα (σύμφωνα με το Bankrate.com/biggest-banks-in-america) πηγαίνω στην τελευταία της κατάταξης, First Citizens Bank (total assets 213,8 billion/cap. 26,47 billion). Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην πρώτη JP Morgan Chase. Ένας από τους λόγους που η ευρωπαϊκή οικονομία, εκτός όλων των άλλων, χρειάζεται και “κρίσιμα μεγέθη”. Στην περίπτωση εξαγοράς της Commerzbank από την UniCredit τα περίπου 80 δισ. θα αντιστοιχούν σε μεσαιο-μεγάλη των ΗΠΑ. Πάντως, όσον αφορά στην Γαλλίδα (νομικός μην ξεχνιόμαστε) έσπευσε να συμπληρώσει πως η παρέμβαση της δεν σχετίζεται με την υπόθεση της Commerzbank. Προφανώς και δεν…

*Χαμηλότερα του 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία Σεπτεμβρίου της Eurostat. Για πρώτη φορά από το 2021 αυτή η μείωση. Στα καθ’ ημάς, κραταιός στο 3% αλλά από 3,2% τον Αύγουστο. Ολλανδία, Βέλγιο και Εσθονία έχουν υψηλότερο της Ελλάδας. Και πως να μην, όταν: Με αύξηση που υπερέβη το 22% σε ετήσια βάση κινήθηκαν οι τιμές των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα τον Αύγουστο. Στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου, η τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου ανήλθε στα 187 ευρώ έναντι 153 ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η πληρότητα έφτασε το 87,6% (από 86,1% Αυγ.2023). Ανάλογη τάση διατηρείται και τον Σεπτέμβριο.

*Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για το ενεργειακό κόστος, καθώς η Ουκρανία, οι δυνατότητες της παραγωγής ηλεκτρισμού έχουν μειωθεί κατά 70%, θα συνεχίσει να απορροφά τεράστιες ποσότητες. Γιατί; ο άλλοτε καθαρός εξαγωγέας (0,2 GW) στην περιοχή, εισήγαγε το καλοκαίρι ηλεκτρική ενέργεια με ένα μέσο ρυθμό 0,7-0,8 GW. Για αυτό Αθήνα, Σόφια και Βουκουρέστι επιχειρούν, εκ νέου, από κοινού να πιέσουν τις Βρυξέλλες. Για να δούμε, καθώς παράλληλο πρόβλημα δημιουργείται από την λειψυδρία των τελευταίων ετών (δυσκολεύει η αναπλήρωση των υδροηλεκτρικών μονάδων).

*Στα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μία πιο light επανάληψη του μίνι sell off στο “κλείσιμο” της Δευτέρας και χθες. Στα 107,9 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, τα 20,6 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα σχεδόν 32 εκατ. σε μόλις μία μετοχή της Εθνικής. Εμφανής η πίεση πωλητών (κυρίως αμερικανικά funds) τόσο την Δευτέρα, όσο και χθες. Η προσπάθεια εγχώριων δυνάμεων να ωθήσουν την τιμή στο άνω όριο του εύρους (7,3-7,95 ευρώ) την Δευτέρα είχε το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Στα 7,676 ευρώ, χαμηλό ημέρας. Τα ίδια και χθες, αρχικά εντολές έως τα 7,772 αλλά πωλήσεις/πιέσεις- το τελευταίο ημίωρο- στα 7,65 ευρώ, επίσης χαμηλό ημέρας. Προφανές πως, προσώρας (Δευτέρα-Τρίτη) τα funds που, εξ’ αρχής, πίεζαν για μεγαλύτερο premium το πετυχαίνουν μέσω της ισχύος τους στο ταμπλό. Θα περιμένω και την σημερινή συνεδρίαση, στην περίπτωση που “τριτώσει” θα αναφερθώ (την Πέμπτη) στους όποιους εσφαλμένους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου.

*Μεγάλη συζήτηση άνοιξε η επιβολή προστίμου 9,2 εκατ. στη Motor Oil από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είδα (στο BusinessDaily, του Γιάννη Παπαδογιάννη) “…για να έχουμε μια αίσθηση των αναλογιών, σε μια άλλη σχετικά πρόσφατη περίπτωση παρεμπόδισης ελέγχου, από την εταιρεία Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη και ένα φυσικό πρόσωπο (τον Ε.Μ.), η Επιτροπή είχε επιβάλει αρκετά βαριά πρόστιμα (200.000 ευρώ στην εταιρεία και 1 εκατ. στο φυσικό πρόσωπο), τα οποία βεβαίως ωχριούν μπροστά σε αυτά που επιβλήθηκαν στη Motor Oil και τον Ι.Β…”.

*Στα 21,22 ευρώ, με χαμηλή ημέρας τα 21,04 ευρώ. Κράτησαν οι άμυνες, για να δούμε σήμερα. Με αυξημένες συναλλαγές 271 χιλ. μτχ έως τα 26,68 ευρώ η μετοχή της Jumbo. Με 16,6% πλέον η συμμετοχή του Απόστολου Βακάκη, στην περίπτωση υπέρβασης των 30 ευρώ θα αρχίσω να “πονηρεύομαι” για νέο μίνι placement.

*Νέα υψηλά για τη μετοχή της Lamda Development, στα 7,54 ευρώ. Αναφερόταν τελευταία η DeA θετικά στην αλλαγή επενδυτικής/χρηματιστηριακής συμπεριφοράς. Γνωστός, μας έστειλε το παρακάτω: Στις ΗΠΑ παράγοντες της Lamda Development. Πρώτος σταθμός το Σικάγο, Σάββατο 5 Οκτωβρίου. Ο λόγος για την ομάδα πωλήσεων κατοικιών που θα επιχειρήσει να προσελκύσει επενδυτές για το project. Προτάσσοντας το ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη τα στελέχη της Lamda Development θα έχουν σειρά συναντήσεων σε Μαϊάμι και ακόμη 1-2 προορισμούς πριν τη μεγάλη παρουσίαση που θα γίνει στη Νέα Υόρκη, στις 12 του μηνός. Έχοντας στο portfolio τους την τελευταία συμφωνία με την Skiti Enterprices το team της Ellinikon θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και το δέλεαρ μελλοντικών υπεραξιών. Μέσω του deal με την εταιρεία συμφερόντων Γεωργίου Προκοπίου- πώληση οικοπέδων συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης 85.658 τ.μ έναντι 120 εκατ.- αναδεικνύονται αυτά τα περιθώρια (υπεραξιών). Το “κλειδί” βρίσκεται στην αξία που είναι εγγεγραμμένα στα βιβλία της Lamda Developmnt- στα 37 εκατ. βάσει μεγεθών 6μηνου/30/6/2024- την αναγνώριση λογιστικού κέρδους (προ φόρων) περίπου 82 εκατ. (περιλαμβανομένων των εξόδων συναλλαγής). Συνδυαστικά με την διαφαινόμενη πρόθεση του Κωστή Χατζηδάκη να αφήσει ως έχει το καθεστώς απαλλαγής υπεραξίας (ακινήτων).

*Πως ακριβώς έχει το θέμα; τέλος του 2024 λήγει η εξαίρεση απαλλαγής (αφορά σε αγοραπωλησίες) και υπό Κ.Σ ο υπ.Οικονομικών θα έπρεπε είτε να το αλλάξει (ουσιαστικά ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή επιβολή φορολόγησης) είτε να το αναθεωρήσει σε κάθε περίπτωση προσβλέποντας την εγγραφή σημαντικών (φορό) εσόδων. Ωστόσο σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν ο ίδιος ο Κωστής Χατζηδάκης, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει το καθεστώς, που πρακτικά σημαίνει ότι η μη φορολόγηση θα είναι σε ισχύ και το 2025 (κατ’ αρχήν). Προφανές το όφελος (από τη μη φορολόγηση) τόσο του συγκεκριμένου deal Lamda Development- Skiti Enterprices όσο και όλων που συμφωνούνται αυτή την περίοδο, αναδεικνύοντας το ευρύτερο real estate πεδίο λαμπρών αποδόσεων. Πολύ δε περισσότερο προοπτικά όταν θα έρθει η ώρα της μεταπώλησης (λ.χ. σε Άραβες, Αμερικανούς κ.α ) σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις τιμές κτήσης (εγγραφής στα βιβλία).

*Ευπρόσδεκτος ο αντίλογος στον λόγο της στήλης. Πάντως, εδώ γράφονται πολλά που δεν αναφέρονται αλλού.

*“Βράχος” και χθες η μετοχή της Cenergy Holdings, στα 9,99 ευρώ (-0,10%) με συναλλαγές 139 χιλ. τμχ. Σήμερα η έκτακτη γ.σ για την έγκριση της αύξησης ύψους 200 εκατ. Ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την εδραία υλοποίηση του project στις ΗΠΑ.

*“Βράχος” και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 17,70 με 0,23% και 74,6 χιλ. τμχ. Στα 26 ευρώ η τιμή-στόχος από την Euroxx.

*H ΔΕΗ μειώνει στα 14,7 λεπτά την τιμή της κιλοβατώρας, για τον Οκτώβριο.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask