*Χρήσιμο το 2ήμερο για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Διαφορετικά τα χαρακτηριστικά της διόρθωσης στο χρηματιστήριο του Τόκυο από των ευρωπαϊκών. Για τον Nikkei η “βύθιση” με 12,4% (η χειρότερη από το 1987) προκλήθηκε κυρίως λόγω του carry trade. Να το εξηγήσουμε λίγο: Ο μόνος λόγος για τον οποίο η ιαπωνική αγορά ανέβηκε τόσο έντονα τα τελευταία δύο χρόνια είναι επειδή το ιαπωνικό γεν ήταν πολύ, πολύ αδύναμο, σύμφωνα με τον Kelvin Tay, περιφερειακός επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management (μιλώντας στο CNBC). Ένας παράγοντας για τον οποίο το γεν έχει τέτοια βαρύτητα στην ιαπωνική αγορά είναι αυτό που είναι γνωστό ως η έξοδος από το «carry trade του γιεν». Όταν το γιεν ήταν αδύναμο και τα επιτόκια από την BOJ ήταν μηδενικά ή αρνητικά, οι επενδυτές δανείζονταν σε γιεν και επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης. Λαμβάνοντας ως οδηγό τα επιτόκια αναφοράς της κεντρικής τράπεζας, ένας επενδυτής θα μπορούσε να έχει δανειστεί γιεν με επιτόκιο 0% νωρίτερα μέσα στο έτος και να επενδύσει τα χρήματα στις ΗΠΑ, κερδίζοντας επιτόκιο 5,25%. Τώρα, καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ βρίσκονται στο τραπέζι και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αυξάνει τα επιτόκια, η διαφορά επιτοκίου μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών θα μειωθεί, καθιστώντας το «carry trade» λιγότερο ελκυστικό.
*Για τα ευρωπαϊκά ο λόγος είναι πρωτίστως οικονομικός (μηδενικός-οριακά θετικός ρυθμός ανάπτυξης), μείωση ανταγωνιστικότητας, μείωση περιθωρίων κέρδους, δυσβάστακτο κόστος εξυπηρέτησης υποχρεώσεων, φθίνουσα εσωτερική αγορά. ΣΥΝ, η ακατανόητη πολιτική των Βρυξελλών, με επιμονή στην εφαρμογή σφικτών δημοσιονομικών πλαισίων που απλά δεν είναι εφαρμόσιμοι. Αλλά και ακριβό κόστος χρήματος, στο 3,75% το βασικό επιτόκιο, άντε να μειωθεί στο 3,25% (στο καλό σενάριο).
*Για την Wall Street η εξαέρωση ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Για τους κεντρικούς τραπεζίτες η τεραστίων διαστάσεων “εξαέρωση” έχει ως αποτέλεσμα ότι δεν πέτυχαν με την πιο μακροπρόθεσμη άνοδο επιτοκίων στην σύγχρονη (οικονομική) ιστορία. “Κάψιμο” τρισ. – σε cryptos, εταιρείες techs, AIs, σύνθετα προϊόντα- που όσο ελέγχεται διευκολύνει τους τραπεζίτες. Συνεπώς εύλογο το ερώτημα κατά πόσον θα μπορούσε να ελεγχθεί σε διάρκεια μία κρίση- δεδομένου του παράγοντα του carry trade, μεταξύ άλλων- και ποιες θα μπορούσε να είναι οι απαντητικές ενέργειες από την πλευρά κυρίως της Fed συνακόλουθα της ΕΚΤ. Με το Bloomberg να προεξοφλεί πως η Fed δεν θα παρέμβει έκτακτα, με την πρώτη προγραμματισμένη συνεδρίαση των μελών της στις 17-18 Σεπτεμβρίου και της ΕΚΤ μία εβδομάδα νωρίτερα στις 12 Σεπτεμβρίου. Το πόσο διαφορετική είναι η σύνθεση φάνηκε στο ισχνό του DAX (με 0,09% στις 17.354,32) και το μείον του CAC στις 7.130,04 (-0,27%). Πάντως, στην Wall Street βγήκε μία κάποια αντίδραση χθες βράδυ. Ένα στοιχείο που ενδιαφέρει: Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 1,5% τον Ιούνιο στα 265,9 δισ. δολάρια, λίγο κάτω από το επίπεδο ρεκόρ το οποίο πέτυχαν νωρίτερα φέτος. Οι ΗΠΑ εξήγαγαν περισσότερα επιβατικά αεροσκάφη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
*Συγκριτικά καλύτερα για τα ελληνικά assets, ικανοποιητική η αντίδραση με επαναγορές σε Πειραιώς στα 3,60 (3,51%), Εθνική στα 7,212 (0,53%), Eurobank στα 1,93 (2,20%), Alpha Bank στα 1,5395 (1,82%). Σε σύνολο συναλλαγών 36,67 εκατ. τμχ τα 28,05 εκατ. τμχ άλλαξαν χέρια στα 4 τραπεζικά χαρτιά.
*Σημείωνα χθες πως, θα περίμενα και την συνεδρίαση της Τρίτης για να επιβεβαιώσω την εκτίμηση μου για τις μετοχές αιχμής. Όντως, ΟΤΕ με συν 5,49%, ΔΕΗ με συν 5,35%, Metlen με 4,97%, Motor Oil με 4,31% συνθέτουν ένα “καρέ” πρώτης γραμμής. Θα συμπλήρωνα με ΟΠΑΠ, Cenergy Holdings, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, TITAN και HelleniQ Energy- με την προϋπόθεση πως θα γίνουν οι (και μετοχικές) αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί.
*Πειστικός ο ΟΤΕ, αδιαμφισβήτητα άλλη εποχή με Κώστα Νεμπή. Έχουν αναλάβει πολύ “ισχυρά χέρια”, από τα βασικά bets των ξένων για το 2024.
*Για μετά την συνεδρίαση επιφύλασσε τα καλύτερα η διοίκηση της ΔΕΗ. Εξαγορά και νέα…, στην Ρουμανία, αποκτά το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του Maquarie. Στα 700 εκατ. η νέα κίνηση του team Στάσση. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση μεγεθών 6μηνου, “γερό” με αύξηση 57% στα ebitda σε 927 εκατ., με καθαρά κέρδη 228 εκατ. στο 6μηνο έναντι 84 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε €1,1 δισ. συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων στις δραστηριότητες Διανομής και ΑΠΕ. Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 4,7GW στο τέλος Ιουνίου 2024 από 3,5GW τον Ιούνιο του 2023. Επιπλέον, έργα 3,3 GW βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, για την επίτευξη του στόχου των 8,9GW το 2026 (90% του στόχου του 2026 είναι ήδη είτε σε λειτουργία είτε έργα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή).
*Πειστική και η επαναφορά της Motor Oil, με 4,31% στα 21,80 ευρώ. Με συναλλαγές 229 χιλ. τμχ.
*Τελευταία, η DeA αναφερόταν στην contrarian τακτική του Carlyle Group που επιμένει να επενδύει σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι γνωρίζοντες, ξέρουν πως ο Marcel van Poecke δικαίως θεωρείται από τους top στο επενδυτικό/ενεργειακό. Να θυμίσω ολίγα, από το 2013 στον όμιλο Carlyle, και σύμφωνα με τους FT ο βετεράνος Ολλανδός επενδυτής μετέτρεψε την Carlyle International Energy Partners με έδρα το Λονδίνο σε ένα ασυνήθιστο φυλάκιο του κόσμου των εξαγορών, αποκτώντας assets πετρελαίου και φυσικού αερίου που δεν αγαπήθηκαν σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική. Θυμίζω πως, από τα deals στην περιοχή ήταν και με την Energean του Μαθιού Ρήγα.
*Με ρωτούσε φίλος εάν επιβεβαιώνονται πληροφορίες πως η πλευρά Λάτση-ξανά μιλά με την πλευρά Σάφρα για την EFG. Τι να πω, είχε πρωτο-ακουστεί Σεπτέμβριο 2022- μάλιστα τότε δημοσιεύματα είχαν “κλεισμένο” το deal με το Safra Sarasin Group. Θα αναφερθώ μόνο σε αυτά που έχω, 99% βεβαιότητα, ο Σπύρος Λάτσης επιχειρεί να βγει από το συγκεκριμένο sector του banking- καιρό τώρα- είχε έρθει σε επαφές και με την Julius Baer. Οι καλές σχέσεις μεταξύ του Σπύρου Λάτση και του επικεφαλής της ελβετικής τράπεζας των Σάφρα στη Βασιλεία, Τζέικομπ Σάφρα, γιο του Τζόζεφ… Με πολλά επεισόδια η δικαστική διαμάχη μελών της οικογένειας για την αυτοκρατορία των 25 δισ$. Ελληνικής καταγωγής η σύζυγος Βίκυ Σάφρα. Η πλευρά Λάτση έχει επικεντρωθεί στο Ελληνικό, απ’ εκεί περιμένει τις αποδόσεις, για αυτό και η παρουσία του υιού του. Ωστόσο, θα έδινα πόντους στην αδελφή του Μαριάννα.
*Η είσοδος της στο μ.κ του “Φρεσκούλη” στην αρχή δεν μου έκανε αίσθηση, “σιγά τα λάχανα” είπε, αμετροεπώς θα έλεγα. Το συζήτησα με γνωστό-γνώστη στα του συγκεκριμένου τομέα- με ειδίκευση στην υδροπονική και τις μελέτες διαχείρισης καταστάσεων λειψυδρίας. Μου έδειξε και 2-3 τελευταία στοιχεία, τι ακριβώς γίνεται. Σας τα παραθέτω, ενδεικτικά: Η Ιταλική γεωργία έχει γονατίσει. Δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμο νερό για να μπορέσουν να ποτιστούν τα χωράφια. Στη Σικελία ειδικοί έφτασαν να προτείνουν να αδειάσουν οι λίμνες απ’ τα ψάρια ώστε να χρησιμοποιηθεί το νερό τους για άμεσες ανάγκες άρδευσης. Και η Καθολική Εκκλησία με παρεμβάσεις επισκόπων της ζητά να λυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα. Είναι γνωστό ότι το δίκτυο ύδρευσης είναι «τρύπιο». Χάνει πάνω από το 50% του νερού κατά την μεταφορά από τις πηγές μέχρι τα αστικά κέντρα. Στην Καλαβρία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 65%. Στην Απουλία, με πρωτεύουσα το Μπάρι, οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν και να μεταφέρουν νερό με κάθε τρόπο για να σώσουν τα ζωντανά τους από βέβαιο θάνατο. Οι βροχοπτώσεις τους τελευταίους πέντε μήνες μειώθηκαν στο ελάχιστο και οι επιπτώσεις για την σοδειά ελαιόλαδου αναμένεται να είναι δραματικές. Η τιμή του λαδιού και του χυμού στο πορτοκάλι φέτος ήταν τα προεόρτια, μου είπε. Για αυτό και οι διορατικοί αγοράζουν/επενδύουν θερμοκήπια/υδροπονικά συστήματα. Για αυτό και η Unibios/ex Βιοσώλ “ξεχειλίζει” υπεραξίες. Συνεπώς, στα υπόψη η κίνηση Μαριάννας Λάτση με Απόστολο Ταμβακάκη. Για να δούμε…
*Άντε πάλι, εις διπλούν διάψευση για τον γνωστό…δράκο, πως ο Μυτιληναίος συμφωνεί με τον Ιωάννου για την εξαγορά της AVAX bla, bla. Κατ’ αρχήν το’ χε πει δημοσίως δις, πως η ΜΕΤΚΑ ούτε διαγωνισμούς με μεγάλες εκπτώσεις πρόκειται να διεκδικήσει, ούτε να “φορτωθεί” υποχρεώσεις προτίθεται. Κατά δεύτερον, ο Χρήστος Ιωάννου ΔΕΝ πρόκειται να πουλήσει, ειδικά τώρα. Το γιατί δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Αλλού είναι η στόχευση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, αλλά δεν νομίζω πως έχει λόγους να επισπεύσει.
*Προφανώς, εντελώς έξω από κάθε…δρακιά μένουν εταιρείες του ομίλου Viohalco (Cenergy Holdings, ElvalHalcor).
*Μην τα ξανά λέμε. Παράγων με γνώση του real estate μου χαρακτήρισε ως ΑΑΑ+ το deal της Πειραιώς με Dimand για το κτήριο της Κοραή. Από το μέτωπο με τον Μιχάλη Παπαέλληνα (για το κτήριο της πρώην Λαμπρόπουλος) σιγή ασυρμάτου και από τις 3 εμπλεκόμενες πλευρές.
*Συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη 7 Αυγούστου το Δ.Σ της Τράπεζας Κύπρου για να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, τα οικονομικά αποτελέσματα, που θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Όμως το ενδιαφέροντος είναι η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για διαγραφή των μετοχών της από τη standard αγορά του χρηματιστηρίου Λονδίνου (LSE) και την έναρξη της διαδικασίας παράλληλης διαπραγμάτευσης στο ΧΑ (σ.σ. μαζί με τη μεταφορά της εκκαθάρισης συναλλαγών; ). Επιδίωξη η αύξηση της εμπορευσιμότητας (με στόχευση την δυνατότητα απο-επένδυσης των Gaius Capital, CarVal e.t.c ή ακόμη και μείωσης της θέσης τους; μήπως μέσω private placement). Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν- σε δεύτερο χρόνο- την Alpha Bank, μου είπε στέλεχος της διοίκησης.
*Προχωρούν οι επαφές των πλευρών Φέσσα-οικογένειας Μπενρουμπή για την εξαγορά της εταιρείας. Το θέμα είχαν αναδείξει οι συνάδελφοι του newmoney, έκτοτε σιγή. Πλην όμως τελευταίες πληροφορίες φέρνουν τις δύο πλευρές πολύ κοντά στις υπογραφές. Ο όμιλος Φέσσα έχει παρουσία στον κλάδο, μετά την εξαγορά της Γ.Ε Δημητρίου. Από την Μπενρουμπή Α.Ε θα μπορεί να πετύχει σημαντικά μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, όπως μου παραδέχτηκε ανταγωνιστής.