Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ Βουλή επικεφαλής Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διδυμοποίησης με το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της...

Η Βουλή επικεφαλής Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διδυμοποίησης με το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας

H Βουλή των Ελλήνων δια της Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Υ.Ε.Ε.Π.) κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διδυμοποίησης (Twinning) για την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας,  και μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας εξασφάλισε την έγκριση (16.10.2024) του έργου «Strengthening the Capacities of the Moldovan Parliament and its role in the EU Accession Process».

Στο εν λόγω έργο, η Βουλή των Ελλήνων ηγείται ως επικεφαλής του Προγράμματος (Leader Partner), έχοντας ως εταίρους τα Κοινοβούλια της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας (Junior Partners) καθώς και την υποστήριξη της Ολλανδίας. Η πρόταση της Βουλής αξιολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκέντρωσε τη μέγιστη βαθμολογία μεταξύ των άλλων προτάσεων συνυποψήφιων κοινοβουλίων. Το έργο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.400.000 ευρώ με διετή διάρκεια υλοποίησης.

Βασικός στόχος των προγραμμάτων Twinning είναι η ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας κοινοβουλίων κρατών μελών της Ε.Ε. με κοινοβούλια άλλων χωρών, με σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής και την εποπτεία συμμόρφωσης με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο (EU Acquis).

Ειδικότερα, το εγκεκριμένο έργο που θα υλοποιήσει η Βουλή των Ελλήνων αφορά την ενίσχυση των ικανοτήτων του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας και του ρόλου του στη διαδικασία προσχώρησης στην Ε.Ε. μέσω της υλοποίησης τριών ενοτήτων δράσης:

  1. Βελτίωση της ικανότητας του Κοινοβουλίου να αναλύει, να συντάσσει και να τροποποιεί νομοθεσία στο πλαίσιο της προσέγγισης με την Ε.Ε.
  2. Αποτελεσματικότερος έλεγχος της Κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο.
  3. Βελτιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών του Κοινοβουλίου και ενίσχυση της θεσμικής του ικανότητας αντιμετώπισης του αυξημένου νομοθετικού φόρτου εργασίας και διασφάλισης της διαφάνειας.

Με την ανάληψη αυτού του έργου, επιβεβαιώνεται η μεγάλη εμπειρία της Βουλής των Ελλήνων σε ζητήματα διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, έχοντας ήδη υλοποιήσει μέχρι σήμερα αντίστοιχα έργα με άλλα κοινοβούλια (Σερβία, Αλβανία, Αρμενία). Επιπρόσθετα παρέχεται η δυνατότητα συνεργασίας της Ελλάδας με μία σημαντική χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, η οποία τελεί σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2022. Η Ελλάδα διαχρονικά υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Μολδαβίας.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Μολδαβία στηρίζονται στους μακραίωνους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και χαρακτηρίζονται από πνεύμα συνεργασίας, φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ