Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΥπό πίεση η Πειραιώς- απεργίες, κλείσιμο καταστημάτων και αρνητική εικόνα της μετοχής 

Υπό πίεση η Πειραιώς- απεργίες, κλείσιμο καταστημάτων και αρνητική εικόνα της μετοχής 

Αποτελεί τη μεγαλύτερη – από πλευράς ενεργητικού – τράπεζα στην Ελλάδα και όμως, ουδέποτε στη συνείδηση του καταναλωτικού αλλά και του επενδυτικού κοινού λειτούργησε ως τέτοια. Η Τράπεζα Πειραιώς ή… Πειραιώς Financial όπως είναι το νέο (σικ) όνομα, συνεχίζει να έχει – μακράν – τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση συγκριτικά με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές, με την απόσταση μάλιστα να έχει διευρυνθεί. 

Παράλληλα, μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός έχει προκύψει στις τάξεις των εργαζομένων αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας από το συνεχιζόμενο… πογκρόμ κλεισίματος δεκάδων καταστημάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η 24ωρη απεργία που προκήρυξε ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΠΤ) για αύριο Τρίτη 21 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με το Σύλλογο, η απεργία προκηρύσσεται μετά από «…τρεις διαδοχικές συναντήσεις με την Διοίκηση,… κρατώντας το…επίδικο…»Τις απαράδεκτες πρακτικές πιέσεων και εκφοβισμού (στοχοποιημένοι συνάδελφοι με αδιαφανή κριτήρια, συνάδελφοι με «ημερομηνία λήξης» στα πενήντα και κάτι, συνάδελφοι που βρέθηκαν να εργάζονται μακριά από τις οικογένειές τους)…

Μαζικά κλεισίματα υποκαταστημάτων 

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, η Πειραιώς Financial έχει προχωρήσει σε ένα… πογκρόμ κλεισίματος καταστημάτων στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα το δίκτυο του ιδρύματος να έχει πέσει στο 1/3 περίπου συγκριτικά με τα προ 10ετίας επίπεδα. 

Από τα 1.300 καταστήματα που είχε η Τράπεζα το 2012, σήμερα έχουν μείνει 410 σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων, ενώ στους σχεδιασμούς της διοίκησης είναι να κλείσει άλλα 60 μέσα στο 2022 και τελικά να μείνουν μόλις 350 καταστήματα.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μια δεκαετία η Πειραιώς έκλεισε 890 καταστήματα, ενώ αν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το κλείσιμο άλλων 60, τότε ο αριθμός των λουκέτων θα ανέλθει στα 950 από το 2012. 

Συνάμα, από τους 20.300 εργαζόμενους που εργάζονταν στην τράπεζα το 2012, πλέον έχουν αποχωρήσει οι 11.500 εξ αυτών, οπότε έχουν μείνει περί τους 8.800 εργαζόμενους. 

Βεβαίως, ένας αριθμός καταστημάτων νομοτελειακά έπρεπε να κλείσει, καθώς η Πειραιώς απορρόφησε αρκετές άλλες τράπεζες, οπότε υπήρχε σε κάποιο βαθμό επικάλυψη. Όμως, σε καμιά περίπτωση η επικάλυψη που υπήρχε δεν έχει σχέση με τα εκατοντάδες καταστήματα που η τράπεζα κλείνει. 

Θυμίζουμε πως μεταξύ άλλων η Πειραιώς την τελευταία 12ετία έχει απορροφήσει τις Αγροτική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Γενική Τράπεζα, Marfin Bank, Εγνατία, Ελληνική Τράπεζα, Millennium Bank και Πανελλήνια Τράπεζα. Ο αριθμός των τραπεζών που απορρόφησε, μαρτυρά και μια από τις αιτίες του προβλήματος. Η Πειραιώς με τις αλλεπάλληλες απορροφήσεις – εξαγορές τραπεζών, έγινε μια… Βαβέλ, καθώς ουδέποτε λειτούργησε ως τραπεζικό ίδρυμα με κοινή και ενοποιημένη τραπεζική κουλτούρα. 

Κάτω από τα κεφάλαια της ΑΜΚ η αποτίμηση… 

Με αποτίμηση 1,23 δισ. ευρώ, η Πειραιώς υπολείπεται σχεδόν κατά 2 δισ. ευρώ έναντι της leader Eurobank που αποτιμάται 3,18 δισ. ευρώ, υπολείπεται κατά 1,57 δισ. ευρώ έναντι της Εθνικής που αποτιμάται στα 2,80 δισ. ευρώ και κατά 777 εκατ. ευρώ έναντι της Alpha Bank. 

To ταμπλό του χρηματιστηρίου, δηλαδή το… ζύγι που κάνει η αγορά, οι εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές, μικρά και μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» του εξωτερικού, φέρνουν την Πειραιώς στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζικών μετοχών και μάλιστα με τεράστια διαφορά. 

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι η Πειραιώς πλέον διαπραγματεύεται αρκετά κάτω από την αξία των μετρητών που «σήκωσε» πέρυσι με την αύξηση κεφαλαίου. Σήκωσε 1,38 δισ. ευρώ, ενώ αποτιμάται στα 1,23 δισ. ευρώ! Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή 17 Ιουνίου έπεσε ενδοσυνεδριακά στα 0,9680 ευρώ, που αποτελούν νέα ιστορικά χαμηλά! 

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα υψηλά έτους των 1,7230 ευρώ που η μετοχή της Πειραιώς βρέθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022, πλέον υποχωρεί 42%! Από την αρχή του χρόνου η Πειραιώς υποχωρεί σε ποσοστό 23,47%, όταν η Εθνική κερδίζει 4,74%, η Eurobank υποχωρεί κατά 3,75%, ενώ η Alpha Bank βρίσκεται στο -20,48%. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ