Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ Αχίλλειος πτέρνα του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή: τα «λουκέτα»

Η Αχίλλειος πτέρνα του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή: τα «λουκέτα»

Δόθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή συμπεριλαμβάνοντας και το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων. Ουσιαστικές αλλαγές δεν υπάρχουν. Ο νέος επαγγελματίας ξέρει ότι δεν μπλέκει για τρία χρόνια με το ελάχιστο εισόδημα, ο μισθωτός που κάνει δεύτερη δουλειά γνωρίζει ότι ο μισθός του θα προστίθεται για να καλυφθεί το ελάχιστο όριο ενώ το ίδιο ισχύει και για τον αγρότη και για τον συνταξιούχο.

Ο κατάλογος των περιπτώσεων στις οποίες το τεκμήριο θα είναι μαχητό διευρύνεται (αρκεί να υπάρχουν στοιχεία) και μπαίνει ανώτατο πλαφόν στα 50.000 ευρώ για να μην ξεφύγει η κατάσταση με τη φορολόγηση. Ποια είναι λοιπόν η αχίλλειος πτέρνα του νομοσχεδίου; Το ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους επαγγελματίες η κυβέρνηση το περιμένει. Θα επιμείνει όμως στο επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να διαμαρτύρονται όσοι δηλώνουν μισθούς χαμηλότερους από αυτούς των υπαλλήλων τους.  

Ποια είναι επομένως η αχίλλειος πτέρνα του νομοσχεδίου; Όχι η μετατροπή των ατομικών επιχειρήσεων σε προσωπικές ή ΙΚΕ. Αυτό θα είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη για το υπουργείο καθώς οι προσωπικές εταιρείες και τα νομικά πρόσωπα είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν, χρειάζονται δύο άτομα (οπότε αυξάνονται τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές) ενώ και ο συντελεστής είναι στο 22% και όχι στο 9% που εφαρμόζεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των ατομικών επιχειρήσεων.

Το «λουκέτο» είναι αυτό που φοβίζει. Το κλείσιμο των βιβλίων και η συνέχιση της δραστηριότητας με μαύρα. Η ζημιά για το κράτος αμέσως αμέσως θα είναι τα 240 ευρώ τον μήνα από τις ασφαλιστικές εισφορές συν το τέλος επιτηδεύματος συν τον όποιο φόρο πληρώνεται σήμερα. Λένε στο υπουργείο ότι τα ξαφνικά λουκέτα θα προκαλέσουν φορολογικό έλεγχο όμως πόσο εύκολο θα είναι να γίνει αυτό στην πράξη;

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ