Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ ατζέντα της κυβέρνησης στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Η ατζέντα της κυβέρνησης στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

H ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται σήμερα στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμούν να εκμεταλλευθούν το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα για να συμφωνήσουν τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου στους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Ο Τούρκος πρόεδρος και οι υπουργοί του θα φτάσουν στην Αθήνα το πρωί της Πέμπτης. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί πρώτα, στις 11:15 με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση, 12.15 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επικείμενη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Σημειώνεται πως παράλληλα με την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των υπουργών Άμυνας Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ, Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Μεχμέτ Σιμσέκ, Μετανάστευσης και εσωτερικων Δημήτρη Καιρίδη και Αλί Γερλίκαγια, των υπουργων Τουρισμού και Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Λίνα Μενδώνη με τον Μεχμέτ Ερσόι και υπουργων Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη και Γιουσούφ Τεκίν.

Οι δύο αποστολές θα γευματίσουν το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα το απόγευμα της ίδιας μέρας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ