don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η αξία των 40 δισ., η αναδίπλωση του θείου Jerom, Νότος vs Βερολίνο, τα “γιακαδάκια” της χονδρεμπορίας, το team του Βασίλη Φουρλή, το Joker του ΟΠΑΠ, ο Ευτύχης και ο Δημήτρης και η αφύπνιση του… ΤΙΤΑΝα

*Αν υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να εκτιμήσουμε την αξία του τεράστιου αποθεματικού των 40 δισ. ευρώ αυτή είναι… τώρα. Είναι η πιο μεγάλη ώρα διότι αυτό το μαξιλάρι μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε το πιο πολύτιμο αγαθό σε περιόδους απόλυτης αβεβαιότητας ή «τέλειας καταιγίδας» όπως την χαρακτήρισε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας: τον χρόνο. Ναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν θέλει να βγει στις αγορές εν μέσω της τέλειας καταιγίδας και τα 40 δισ. ευρώ του επιτρέπουν να το κάνει. Άλλωστε, είμαστε ακόμη στον Μάρτιο και η χώρα έχει αντλήσει τα 3 από τα συνολικά 12 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να υλοποιηθεί το φετινό πλάνο δανεισμού.

Σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους κρίσης (σ.σ το μυαλό όλων πηγαίνει στο τέλος του 2009) η Ελλάδα δεν είναι αυτή τη φορά η χώρα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έχοντας «κλειδώσει» το επιτόκιο για το 99% του χρέους της, μπορεί να «σηκώσει» εκδόσεις με επιτόκιο της τάξεως του 3% χωρίς να αλλάξει κάτι δραματικά στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Άλλο είναι το πρόβλημα της Ελλάδας: να μην αναγκαστεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο το χρέος και να σταλεί το λάθος μήνυμα στις αγορές. Αφού λοιπόν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, θα την εκμεταλλευτούμε. Πώς; Καταγράφοντας και παρατηρώντας τις κινήσεις των άλλων χωρών.

Η Ιταλία για παράδειγμα που πρέπει να κάνει φέτος εκδόσεις δεκάδων δις. ευρώ για να εξυπηρετήσει το χρέος της δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Και η απόδοση του δικού της ομολόγου διαμορφώθηκε χθες πάνω από το 2%, και το δικό της χρέος εκτιμάται ότι έχει κλείσει για το 2021 στην περιοχή του 160% του ΑΕΠ. Οι αποδόσεις των ομολόγων τσιμπάνε μέρα με την ημέρα και πλέον διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Γι’ αυτό και η λύση που θα αναζητηθεί θα είναι ευρωπαϊκή. Γι’ αυτό και η Ελλάδα θα περιμένει να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής λύσης.   

*Από τα πολυσυζητημένα των ημερών για το Ουκρανικό. John Mearsheimer: On why the West is principally responsible for the Ukranian crisis στον Economist.com.

*Στα δικά μας, με τη χθεσινή άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να αποδίδεται στις προσδοκίες (;) των επενδυτών για συμφωνία ( ;; ) Μόσχας-Κιέβου. Πόθεν προέκυψε, μάλλον αφορμή έψαχναν. Περισσότερο θα έλεγα, πως “μέτρησε” η νέα αναδίπλωση του θείου Jerom, καθώς την Δευτέρα έκανε λόγο για αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μ.β αντί των 25 μ.β που έβλεπε μία εβδομάδα νωρίτερα. Φοβερό πάντως, κοτζάμ chief της Fed και ανά εβδομάδα και μία εκτίμηση.

*Δεν τους βλέπω αισιόδοξους τους δικούς μας εν όψει της έκτακτης Συνόδου. Το παλεύει και ορθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά το Βερολίνο βάζει “πάγο” σε κάθε πρόταση του Νότου.

*Διάβαζα (στο energypress.gr) πως 7 με 8 δισ. παραπάνω πληρώνουμε σε κόστος ενέργειας. Με τιμές στα 200 ευρώ από 55 ευρώ προ κρίσης από τα 3 δισ εκτινάχθηκε στα 10-11 δισ. Σε ποιανών τσέπες πηγαίνουν; κατ’ αρχήν στου Βλαδίμηρου, δευτερευόντως στους LNGάδες των ΗΠΑ, κάτι λίγα σε Νορβηγούς και βεβαίως στα γιακαδάκια της χονδρεμπορίας-τους traderάδες του Αμστερντάμ- όπως τους αποκαλεί ο Λεωνίδας Μπακούρας-γενικός διευθυντής του ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

*Ημέρες αποτελεσμάτων (2021) με τον ΟΠΑΠ στο επίκεντρο, χθες Τρίτη. Καθαρά έσοδα προ εισφορών στα 1,538 δισ., EBITDA στα 553 εκατ, με τη διοίκηση να εισηγείται μέρισμα 0,50 (με το προμέρισμα 0,60) και επιστροφή κεφαλαίου 0,90/μτχ. Αυτό και αν είναι Joker για μετόχους και επενδυτές. Η διανομή κερδών είναι (συνολικά) πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στα 12,54 η μετοχή με υψηλό ημέρας στα 12,66 ευρώ. Τόχει σήμερα-αύριο. Αποτίμηση στα 4,42 δισ.

*Καλή χρονιά για το team του Βασίλη Φουρλή, το 2021. Κύκλος εργασιών 439,8 εκατ., EBITDA στα 38,1 εκατ., κέρδη μετά από φόρους 11,5 εκατ. Προτεινόμενο μέρισμα 0,11 /μτχ. Καθαρός δανεισμός 135,8 αυξημένος από τα 105,4 εκατ. του 2020.

*Την καλύτερη οικονομική επίδοση- στην 100ετή πορεία του- κατέγραψε η Πέτρος Πετρόπουλος, το 2021. Ο κλάδος αυτοκινήτων κ.λ.π που λέμε εδώ και 2 μέρες συνεχόμενα.  

*Αυτό, που αποφεύγει (ξορκίζει θα έλεγα καλύτερα) η Christine της καρδιάς μας, αυτό που μέσες-άκρες περιγράφει ο Luis de Guindos το αναδεικνύει ο “δικός” μας. Στασιμοπληθωριστικές τάσεις προκαλεί η “τέλεια καταιγίδα”, που ζούμε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Ο “κεντρικός” μας είναι σαφής: “αναπόφευκτα οι προοπτικές για την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα επηρεάζονται από αβεβαιότητες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι παράγοντες της αγοράς μπορεί να χρειασθεί να περιηγηθούν σε θυελλώδη και αχαρτογράφητα ύδατα τους επόμενους μήνες”.  Πως αλλιώς να τα πει, να προειδοποιήσει.

*Οι κυβερνώντες ας ακούσουν (και πράξουν τα δέοντα) αυτά, που έγραφε χθες ο Νίκος (Ελευθερόγλου). Μαζέψτε τους πριν γίνει τσουνάμι με τους λογαριασμούς, προειδοποιούσε ο συνάδελφος από την πλευρά του. Εμείς εδώ, στο DeA, τα λέγαμε-χθες- για το άγος των ακτοπλόων, για το τι θα έπρεπε να έχει κάνει-ΗΔΗ- η πολιτεία, η κυβέρνηση. Σ’ ένα μήνα είναι Πάσχα. Θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε.

*Εύλογο το ερώτημα φίλου, γιατί λ.χ. στην AEGEAN έχουν αντισταθμίσει το μεγαλύτερο μέρος των (2 ειδών) καυσίμων που χρησιμοποιούν από πέρυσι το καλοκαίρι; Ενδεικτικά (σε όρους Brent Crude Oil) οι αρχικές τιμές (hedging) ήταν στα 45-50$/βαρέλι. Στα 117,16$ χθες βράδυ, τεράστιες διαφορές. Τι να λέμε τώρα. Αλλά Ευτύχης Βασιλάκης και Δημήτρης Γερογιάννης δεν είναι ο κανόνας.

*Ξέρω, πως στεναχώρησα τους γνωστούς στην Autohellas, με τις αμοιβές κ.λ.π. Δεν γίνεται αλλιώς όμως… εισηγμένη εταιρεία είναι.

*Την Intrakat δικαίωσε-εν τέλει- το ΣτΕ, στο θέμα της αντιδικίας με την Άκτωρ για την επεξεργασία νερού στην Θεσσαλονίκη. Αφορά διαγωνισμό της ΕΥΑΘ, το έργο αναλαμβάνει η κ/ξ Intrakat-Γκολιόπουλος ΑΤΕ- Fiagli SrL- Giovanni Roptigvavo

*Για τη Δευτέρα 28 Μαρτίου είναι η τακτική γενική συνέλευση της BYTE Computer. Δεδομένου, ότι μέχρι πέρυσι πραγματοποιούνταν με τα… μπάνια του λαού (Ιούνιο) να υποθέσω, ότι η παλαιά καραβάνα της πληροφορικής ΣΠ Βυζάντιος θα έχει να ανακοινώσει “πράγματα και θαύματα”. Συνεπώς, αναμένω πολύ καλά αποτελέσματα, ανακοινώσεις με ουσία και μέρισμα μεγαλύτερο από πέρυσι.

*Πωλητές και χθες στη μετοχή της ΔΕΗ, τρίτο σερί αρνητικό κλείσιμο. Πιθανόν να συνέβαλε και το δημοσίευμα του Bloomberg, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί έκτακτος φόρος στα έκτακτα κέρδη ορισμένων εταιρειών του κλάδου. Ωστόσο, η Επιχείρηση δεν έχει τα λεγόμενα windfall profits. Στα υπόψη.

*Καιρός ήταν, αφυπνίστηκαν στον ΤΙΤΑΝα. Είχε παραγίνει το κακό με την υποτίμηση της εταιρείας. Όντως έλειπε ο Τάκης (Κανελλόπουλος).

*Ένας απλός υπολογισμός, τι αγοράζεις σήμερα με 58,97 εκατ. μία επιχείρηση που παράγει 6,8 εκατ. (μετά φόρων) που, πρακτικά, σημαίνει ότι σε 8 χρόνια έχεις πάρει τα χρήματα σου πίσω και σου μένει η εταιρεία. Κλασική περίπτωση deep value εισηγμένης Πέτρος Πετρόπουλος, τα γράφαμε και στην αρχή.

*Γνωστός-γνώστης, μου θύμιζε τον κανόνα που θέλει την αγορά μετά από “στέγνωμα” τζίρων να δίνει κίνηση. Είτε επειδή οι αγοραστές περιμένουν χαμηλότερα (οπότε πάει χαμηλότερα), είτε γιατί έχουν τελειώσει οι πωλητές (οπότε φεύγει ψηλότερα). Πάντως την τελευταία 2ετία οσάκις είχαμε συνεδριάσεις όπως η χθεσινή, της Δευτέρας και αφού είχε προηγηθεί το απόλυτο “σκούπισμα” ακολουθούσε άνοδος. Για να δούμε αυτή την φορά, και αν όχι σήμερα-αύριο, καθώς ακολουθεί η αργία της Παρασκευής (25ης Μαρτίου) από Δευτέρα.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask