Αφού μας αναβάθμισε η Scope και η DBRS, γιατί τόσο… άγχος για το τι θα πράξει την Παρασκευή η Standard and Poors, το εύλογο ερώτημα. Διότι η S&P είναι στο big three παγκοσμίως και κουβαλάει πελάτες με πολλά δισεκατομμύρια στα «μπαούλα». Μέρος αυτών των δισεκατομμυρίων θέλουμε να πάρουμε και εμείς για τα ελληνικά χαρτιά και το κλειδί για να ξεκλειδώσει το μπαούλο είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Ποιο είναι το ποσό που έχουμε λαμβάνειν; Οι εκτιμήσεις μιλούν για 6 με 7 δισ. ευρώ. Τι αντιπροσωπεύει αυτό το ποσό; Το σύνολο των εκδόσεων που θα κάνει ο ΟΔΔΗΧ μέσα στο 2024. Δηλαδή, αν λάβουμε την αναβάθμιση, θα εκδηλωθεί πρόσθετη ζήτηση για ελληνικά χαρτιά ίση με την προσφορά. Αυτό, στην χειρότερη περίπτωση σημαίνει ότι έχουμε εξασφαλισμένη την κάλυψη του δανειακού προγράμματος ότι και αν γίνει στις αγορές.
Στην καλύτερη περίπτωση, θα δημιουργηθούν και συνθήκες ανταγωνισμού για το ποιος θα πρωτοπάρει τα ελληνικά χαρτιά σε μια περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας και εκρηκτικών αποδόσεων στις αγορές ομολόγων. Τι συμβαίνει όταν πολλοί θέλουν να αγοράσουν αυτό που διαθέτεις στην αγορά ή όταν θέλουν να αγοράσουν περισσότερο από αυτό που διαθέτεις; Δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για σένα όσον αφορά στο ύψος των αποδόσεων.
Μένει λοιπόν να δούμε αν η S&P θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες και της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και μεγάλων σπιτιών του εξωτερικού (π.χ JP Morgan) δίνοντας την επενδυτική βαθμίδα. Ουσιαστικό λόγο να μην υπάρξει η θετική εξέλιξη δεν βλέπουν οι εμπλεκόμενοι. Ακόμη και το κλίμα στη συνάντηση στο Μαρακές με τα υψηλόβαθμα στελέχη του οίκου δεν έβγαλαν κάποια ένδειξη ανησυχίας. Μπορεί οι συνθήκες στην αγορά να μην είναι οι καλύτερες όμως αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλο τον πλανήτη. Αποτυπώνεται άλλωστε στο ταμπλό.
Όσον αφορά στο ερώτημα γιατί να έρθουν αυτά τα 6-7 δισ. ευρώ μόλις γίνει η αναβάθμιση, η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη. Διότι οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι ουσιαστικά υποχρεωμένοι να τοποθετούνται στους τίτλους που έχουν την επενδυτική βαθμίδα. Και είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις αξιολογήσεις των ελεγκτικών οίκων. Δεν είναι εύκολο για έναν διαχειριστή να μην δώσει εντολή τοποθέτησης σε ελληνικό ομόλογο από τη στιγμή που ο S&P έχει δώσει το ΒΒΒ+. Όσο μάλιστα θα διευρύνεται ο κατάλογος των αξιολογήσεων με επενδυτική βαθμίδα, τόσο θα διευρύνεται και ο κατάλογος των επενδυτών που θα μπορούν να τοποθετηθούν στους ελληνικούς τίτλους.