don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η “ακανθώδης” οδός της Ούρσουλα(ς), η βάσανος των αξιολογήσεων, η “ρηχή” αγορά, το “τρίγωνο” νερό-τρόφιμα-φάρμακα, η Optima προς FTSE25 και οι προτεραιότητες Motor Oil-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ετοιμάζεται η Alter Ego

*Ενδιαφέρουσα η τελευταία εβδομάδα Ιουνίου, “κλείνει” ο μήνας, “κλείνουν βιβλία” 6μηνου οι διαχειριστές, με την προσοχή, πλέον και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Αρκετά τα τελευταία δεδομένα, ας τα δούμε καθώς αφορούν στην προοπτική επανεκλογής (ή όχι) της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

*Η αιφνιδιαστική για τους πολλούς απόφαση του Τσέχου Αντρέι Μπάμπις να αποσύρει τους επτά ευρωβουλευτές του από το Renew Europe αποτέλεσε μια ακόμη αρνητική εξέλιξη για τους φιλελεύθερους σε μια ήδη πολύ άσχημη εκλογική περίοδο στην ΕΕ, οι οποίοι έχουν πέσει κατακόρυφα από τις 102 έδρες σε μόλις 74. Αντιθέτως, ουδόλως αιφνιδιαστική για όσους διαβάζουν και αναλύουν πιο ενδελεχώς τα διάφορα σημεία των καιρών. Η πρόεδρος και το ΕΛΚ έχουν- προσώρας-  συνομιλήσει με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) όπως επίσης και με το Renew, αγνοώντας επισήμως τόσο τους Πράσινους, όσο και τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), παρά το γεγονός ότι πριν από τις εκλογές ήταν ανοιχτή σε μια συνεργασία με την Τζόρτζια Μελόνι. Τόσο οι φιλελεύθεροι -με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας- όσο και οι Σοσιαλιστές- με τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα- θα αποκτούσαν σημαντικές θέσεις εργασίας στην ΕΕ εάν το πακέτο ηγεσίας της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχει η Φον ντερ Λάιεν, περνούσε αλώβητο την Πέμπτη και την Παρασκευή. Αλλά ακόμα και έτσι η αβεβαιότητα δεν θα τελειώσει για την Φον ντερ Λάιεν. Θα χρειαστεί 361 ψήφους στο Κοινοβούλιο (από τις 720). Προσθέτοντας όλα τα μέλη του ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και το Renew φτάνει τους 398. Αλλά δεν θα την υποστηρίξουν όλοι από το ΕΛΚ και από τους S&D. Και το Renew χάνει μέλη. Οι Σοσιαλιστές και το Renew είναι πολύ πιο αδύναμοι από το ΕΛΚ, αλλά εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι στο Κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλιστές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η υποστήριξή τους δεν θα είναι εγγυημένη εάν η Φον ντερ Λάιεν κάνει συμφωνία με τη Μελόνι.

*Την Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε σε δημόσια ακρόαση ενώπιον του γαλλόφωνου Πρωτοδικείου των Βρυξελλών στο πλαίσιο επείγουσας διαδικασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv. Σε σχετικό έγγραφο (20 σελίδων) απαριθμούνταν οι λόγοι για τους οποίους η Γετρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα έπρεπε να διοριστεί εκ νέου ως πρόεδρος της Επιτροπής και η υποψηφιότητά της να αποσυρθεί από τη δική της ομάδα της Ε.Ε, το ΕΛΚ. Κοινή εκτίμηση στις Βρυξέλλες πως ο δρόμος της Γερμανίδας προς τη νίκη στενεύει επικίνδυνα. Μόλις λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν για το μέλλον της, το Renew Europe, ένα από τα τρία κόμματα που η GUvdL προσέβλεπε στην υποστήριξη για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, “αιμορραγεί” χάνοντας θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Τα απλά μαθηματικά… το κάνουν πολύ δύσκολο για την πρόεδρο σημείωνε ο Γιάκομπ Μορόζα-Ράσμουσεν, πρώην Γενικός Γραμματέας του πανευρωπαϊκού φιλελεύθερου κόμματος ALDE.

*Η Ιταλίδα πρωθυπουργός σημειώνει το εύλογο, να ληφθούν οι αποφάσεις που αφορούν τα πρόσωπα-κλειδί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές. Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί αν οι ψήφοι της κυβέρνησης της Ρώμης, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμμαχιών, θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερο πολιτικό βάρος. Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται στο τέλος να επικρατήσει μια «ρεαλιστική προσέγγιση» και η Ρώμη-Ιταλία να στηρίξει και δεύτερη θητεία της Γερμανίδας. Προφανώς με ανταλλάγματα, με ζητούμενο τον ορισμό ενός Επιτρόπου με χαρτοφυλάκιο σημαντικό για την Ιταλία. Στον Τύπο της γείτονος γίνεται αναφορά σε μια από τις θέσεις εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν και, ει δυνατόν, σε εκείνη του Επιτρόπου αρμόδιου για την Εσωτερική Αγορά ή τη Μετανάστευση.

*Αιφνιδίασε τους πολλούς (όμως όχι όσους είχαν μελετήσει ενδελεχώς την έκθεση του Fitch, αρχές Ιουνίου) η μη ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε καθεστώς παρακολούθησης για το ενδεχόμενο/προοπτική (επαν)ένταξης στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών. Σε ορίζοντα 18-24 μηνών η σχετική διαδικασία, πλην όμως η είσοδος σε watch list ενεργοποιεί τους πρώτους διαχειριστές ξένων funds να αρχίσουν να θέτουν στο monitoring τους ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Στο δε διάστημα αυτό των έως και 2 ετών, οι εισροές κεφαλαίων που επενδύουν σε αναπτυγμένες αγορές συνοδεύεται από θετικές αξιολογήσεις, αναβαθμίσεις γενικότερα του outlook από το κρατικό μέχρι το εταιρικό χρέος, “τιμολογούνται” φθηνότερα οι εκδόσεις Tier II, preferred bonds e.t.c εν γένει το “χρήμα” στην ευρεία έννοια του. Παράλληλα από-επενδύουν πιο short term χαρτοφυλάκια- που κατά κανόνα σε αναδυόμενα- και πιο “ρηχά” χρηματιστήρια ελέγχουν ασφυκτικά την αγορά- με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τις μετοχές-ομόλογα. Μήπως θα πρέπει- αυτή την φορά- και σωστά να διαβάσουν το μήνυμα και προς την σωστή κατεύθυνση να ενεργήσουν; Γιατί το λέω αυτό; επειδή αρχές Σεπτεμβρίου είναι η σειρά του Moody’s να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία, τις προοπτικές της…θυμίζοντας πως στις 13 Σεπτεμβρίου θα αποφανθεί για το investment grade- outlook ο ισχυρότερος/αυστηρότερος εκ των BIG του χρέους διεθνώς.

*Ήταν ο Moody’s που τον Σεπτέμβριο 2023- σ.σ. στις 13/9/2023- είχε κάνει τη μεγάλη θετική έκπληξη- με τον Στέφεν Ντουκ να δίνει 2 πόντους σε Ba1 από Ba3. Τότε ο Γερμανός οικονομολόγος είχε αιφνιδιάσει ευχάριστα την Αθήνα, τις αγορές. Λίγους μήνες αργότερα (σ.σ. 15/3/2024) ήταν ο ίδιος όμως που δεν έδωσε καν το outlook. Συνεπώς χρόνος υπάρχει, με την προϋπόθεση πως τα μηνύματα και θα αναλύονται σωστά και οι δέουσες ενέργειες θα λαμβάνονται/υλοποιούνται.

*Για το ΧΑ, στα 242,9 εκατ. η αξία συναλλαγών- με το 40% σε Optima Bank, Εθνική και Eurobank- κερδισμένη της ημέρας προφανώς την πρώτη, καθώς οι εισροές έως τα 12,68 εκατ. είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της αποτίμησης στα 929,5 εκατ. ευρώ. Το γεγονός της υπέρ συγκέντρωσης για ακόμη μία-πολλοστή- φορά σε ελάχιστες μετοχές/εισηγμένες παραμένει από τις παθογένειες της “ρηχής” αγοράς.

*Τι βλέπουν οι Βέλγοι στα τρόφιμα. Πέντε εργοστάσια μεγάλων ελληνικών εταιρειών επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα στελέχη βελγικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο επίσκεψης που διοργάνωσε η Οικονομική και Εμπορική Αντιπροσωπεία της Φλάνδρας στην Ελλάδα, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την τεχνολογία τροφίμων και ποτών και τη διερεύνηση πιθανών συνεργασιών. Οι Βέλγοι ξεναγήθηκαν στα εργοστάσια των εταιρειών Loulis Food Ingredients, Ε.Ι. Παπαδόπουλος, Δέλτα Foods, Puratos Greece και Bake Hellas. Αυτές ήταν οι επιλογές τους για διερεύνηση πιθανών συνεργασιών. Το γιατί αυτό το ενδιαφέρον για κορυφαίους ομίλους, επιχειρήσεις ενός ευρύτερου κλάδου που και λόγω Ουκρανίας βρέθηκε στο επίκεντρο, όχι μόνο επαγγελματιών του χώρου, αλλά και διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν στο monitoring το “τρίγωνο” “νερό- τρόφιμα & φάρμακα” ως δυνητικά assets του “επόμενου κύκλου”… Το ελληνικό “νερό” (με αιχμή τις ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ) η ελληνική “πρώτη ύλη” σιτάρι-άλευρα- τρόφιμα, το ελληνικό φάρμακο τιμολογούνται πολύ υψηλά στην αξιολόγηση ξένων ειδικών, επαγγελματιών με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Ενδεχομένως και με επιχειρηματικό/επενδυτικό αποτύπωμα, από την στιγμή που μόνο στο δ.σ της Loulis Mills κομβικές θέσεις κατέχουν οι Σπύρος Θεοδωρόπουλος (και πρόεδρος του νέου δ.σ του ΣΕΒ), Γεώργιος Τανισκίδης (επικεφαλής Optima Bank), Κωνσταντίνος Μαχαίρας (και ex A B Bασιλόπουλος κ.λ.π). Για ορισμένους- διορατικούς- τα “τρόφιμα” θα είναι από τους κλάδους…

*Eldorado, διεθνώς. Και σχετικά σύντομα… ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση καθώς από το rebalancing της Παρασκευής προέκυψαν αλλαγές ικανές να κάνουν την διαφορά.

*Optima Bank, με αποτίμηση στα 929,5 εκατ. είναι προφανής η στόχευση της διοίκησης Τανισκίδη-Κυπαρίσση στις επόμενες μία-δύο αναδιαρθρώσεις η Optima Bank να αναβαθμιστεί περαιτέρω, με ένταξη της στον FTSE25. Επίσης, από σήμερα ισχύουν οι νέες σταθμίσεις εισηγμένων/μετοχών με ευνοημένες τις Metlen, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ, Viohalco, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Intralot- από τα mid caps.

*Όταν είχε επιβληθεί η πρώτη έκτακτη εισφορά στους ομίλους διύλισης, κυβερνητικοί παράγοντες είχαν διαψεύσει το ενδεχόμενο επιβολής και δεύτερης. Ποτέ μη λες ποτέ, ωστόσο, καθώς μετά τα 630 εκατ. που είχαν επιβληθεί για το 2022, ήρθε και νέα “καμπάνα” αυτή την φορά 300 εκατ. επί των κερδών του 2023. Άραγε τι να υποθέσει ο διαχειριστής ενός ξένου fund με θέση στο μ.κ της Motor Oil, HelleniQ Energy για το ενδεχόμενο να…τριτώσει για τα μεγέθη του 2024. Θα είχε ενδιαφέρον να γινόταν γνωστή η επίσημη θέση ειδικότερα της διοίκησης της Motor Oil, καθώς είναι εξ’ ολοκλήρου ιδιωτική- στο μ.κ της HelleniQ Energy συμμετέχει το Δημόσιο/μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης εύλογο το ερώτημα, εάν η διοίκηση το μεσημέρι της ανακοίνωσης για διανομή ιστορικά υψηλού μερίσματος- 200 εκατ.- γνώριζε πως λίγες ώρες αργότερα ο Κωστής Χατζηδάκης θα έριχνε την “βόμβα” της έκτακτης φορολόγησης. Γιατί απ’ ότι ισχυρίζεται εγκυρότατη πηγή ο Ιωάννης Β. Βαρδινογιάννης ουδέν γνώριζε και ότι ενημερώθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας.

*Ο Γιώργος Αλεξάκης, μας ανέλυσε τα των προτεραιοτήτων του Ομίλου Motor Oil, όπως και την επόμενη ημέρα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- όλο το πλάνο μετεξέλιξης σε κορυφαίο όμιλο υποδομών. Να υποθέσω πως, το επόμενο big play στον ευρύτερο κλάδο θα παιχτεί στις Παραχωρήσεις. Εκτιμώ και με εισαγωγή στο ΧΑ εταιρειών με χαρτοφυλάκιο συμβάσεων παραχωρήσεων.

*Και μιας για νέες εισαγωγές στο ΧΑ, στα της Alter Ego προετοιμάζονται πυρετωδώς.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask