Η επτάμηνη εκρηκτική και παροξυσμική δραστηριότητα του ηφαιστείου Αίτνα, η οποία προκάλεσε κατά καιρούς βροχή σταχτών και το κλείσιμο του αεροδρομίου της Κατάνιας, έφερε την κορυφή της σε ένα νέο ρεκόρ ύψους!
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας) “με περίπου 50 παροξυσμικά επεισόδια που έχουν επηρεάσει τον Νοτιοανατολικό κρατήρα του ηφαιστείου από τις 16 Φεβρουαρίου 2021, η Αίτνα έχει αυξήσει το ύψος της φτάνοντας τα 3.357 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας”.
Το δελτίο τονίζει πως “τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 2021 έχουν συσσωρεύσει σημαντικές ποσότητες πυροκλαστικού υλικού και στρώματα λάβας στον κώνο του Νοτιοανατολικού κρατήρα – ο νεότερος και πιο ενεργός από τους τέσσερις κρατήρες κορυφής της Αίτνας – οδηγώντας σε μια εμφανή μεταμόρφωση του σχήματος του ηφαιστείου. Χάρη στην ανάλυση και την επεξεργασία δορυφορικών εικόνων, ο Νοτιοανατολικός κρατήρας είναι πλέον πολύ υψηλότερος από τον «μεγάλο αδελφό» του, τον Βορειοανατολικό, την αδιαμφισβήτητη κορυφή της Αίτνας εδώ και 40 χρόνια”.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του INGV, οι μετρήσεις έγιναν με την χρήση δορυφορικών εικόνων που ελήφθησαν από τον δορυφόρο Pléiades που επέτρεψαν την ενημέρωση του ψηφιακού μοντέλου της επιφάνειας της Αίτνας (DSM – Digital Surface Model). Οι δύο ομάδες δορυφορικών εικόνων που αποκτήθηκαν σε χωρική ανάλυση 1 μέτρου, ευθυγραμμίστηκαν μεταξύ τους και συγκρίθηκαν με ένα DSM του 2015 που χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο αναφοράς. Προφανώς, στα πλαίσια μιας τέτοιας μέτρησης υπήρξαν και κάποια προβλήματα για τη σωστή τοπογραφική ανακατασκευή, όπως την κάλυψη νέφους και τα αέρια που εκπέμπονται από τους κρατήρες κορυφής, τα οποία όμως λύθηκαν επιτυχώς.
Με βάση το ψηφιακό μοντέλο του εδάφους προκύπτει ότι “το υψηλότερο σημείο του ηφαιστείου βρίσκεται τώρα στο βόρειο άκρο του Νοτιοανατολικού κρατήρα σε υψόμετρο 3.357 (± 3) μέτρων” όπου τα ± 3 μέτρα αποτελούν την αναγνωρισμένη ιστορική αβεβαιότητα των μετρήσεων.
Το INGV κλείνει το ανακοινωθέν τονίζοντας πως “η κορυφή της Αίτνας, από το 1980, θεωρούνταν πάντα ο Βορειοανατολικός Κρατήρας, ο οποίος, με τους παροξυσμούς του Σεπτεμβρίου 1980 και του Φεβρουαρίου 1981, έφτασε στο μέγιστο ύψος των 3.350 μέτρων. Αυτό το ύψος, το οποίο μειώθηκε με την πάροδο των ετών λόγω της κατάρρευσης των άκρων του, το καλοκαίρι του 2018 τέθηκε στα 3.326 μέτρα. Αυτό το ρεκόρ, ωστόσο, έχει πλέον ξεπεραστεί από τον κώνο του Νοτιοανατολικού κρατήρα και, σήμερα, η Αίτνα έχει μια νέα κορυφή”.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr