Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗΠΑ: Πέθανε η Έθελ Κένεντι, η χήρα του Μπόμπι Κένεντι

ΗΠΑ: Πέθανε η Έθελ Κένεντι, η χήρα του Μπόμπι Κένεντι

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών η Έθελ Κένεντι, η χήρα του Ρόμπερτ Φράνσις “Μπόμπι” Κένεντι, γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο εγγονός της Τζο Κένεντι Γ΄. 

“Με την καρδιά μας γεμάτη αγάπη ανακοινώνουμε τον θάνατο της υπέροχης γιαγιάς μας Έθελ Κένεντι. Πέθανε σήμερα το πρωί από επιπλοκές που σχετίζονται με εγκεφαλικό που υπέστη την περασμένη εβδομάδα”, δήλωσε ο Τζο Κένεντι Γ΄σε ανάρτησή του στο X.

Η Έθελ Κένεντι ήταν μακροχρόνια υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπέμεινε προσωπικές τραγωδίες, μεταξύ άλλων τη δολοφονία του συζύγου της, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, και τον πρόωρο θάνατο δύο από τα 11 παιδιά τους. Βίωσε και άλλες οικογενειακές τραγωδίες: οι γονείς της σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα το 1955 και έχασε έναν αδερφό της σε αεροπορικό δυστύχημα το 1966.

Η Κένεντι, μια θεοσεβούμενη καθολική, επιδίωκε να συνεχίσει το έργο του συζύγου της με την ίδρυση του κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Robert F. Kennedy.

Ήταν η μητέρα του πρώην ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και αντιεμβολιαστή Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος πρόσφατα έσπασε τον παραδοσιακό δεσμό της οικογένειάς του με τους Δημοκρατικούς, στηρίζοντας για πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Έθελ ήταν στο πλευρό του συζύγου της σε όλη του την καριέρα και ήταν δίπλα του όταν βρισκόταν στο πάτωμα μιας κουζίνας ξενοδοχείου το 1968, τραυματισμένος θανάσιμα από σφαίρα στη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε. Γονατισμένη, του μίλησε χαμηλόφωνα και προσπάθησε να διώξει τους φωτογράφους.

Το 2014 ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα της απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

«Είναι ένα έμβλημα της διαρκούς πίστης και της διαρκούς ελπίδας, ακόμη και μπροστά στην ανείπωτη απώλεια και την ανείπωτη θλίψη», είχε πει ο Ομπάμα σε εκείνη την τελετή. «Όπως θα σας πει η οικογένειά της… ‘δεν τα βάζεις με την Έθελ’».

Ερωτηθείσα σε μια συνέντευξη στο NBC το 2014 τι την είχε εμπνεύσει, η Κένεντι είπε: «Πρώτα, ο Μπόμπι και η ζωή του και, φυσικά, ο Τζακ».

Η Ρόρι, το μικρότερο παιδί των Κένεντι, γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τη μητέρα της το 2012. Καθώς η Έθελ συλλογιζόταν τις τραγωδίες που πέρασε στη ζωή της, είπε: «Κανείς δεν τα βγάζει πέρα εύκολα».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ