Ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ, ο Σουντάρ Πιτσάι και ο Τζακ Ντόρσεϊ, οι διευθύνοντες σύμβουλοι αντίστοιχα των Facebook, Google και Twitter εκλήθησαν εκ νέου να παρουσιαστούν ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αυτήν τη φορά για να συζητήσουν για την παραπληροφόρηση στις πλατφόρμες τους, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για την Ενέργεια και το Εμπόριο.
Η Επιτροπή αυτή επικαλείται κυρίως τις ψευδείς φήμες για τα εμβόλια κατά της COVID-19 ή τις ψευδείς δηλώσεις που κυκλοφόρησαν για υποτιθέμενη εκλογική νοθεία στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.
Αυτού του είδους η παραπληροφόρηση “επιδείνωσε εθνικές κρίσεις με σοβαρές συνέπειες στην πραγματική ζωή όσον αφορά τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια”, δηλώνουν τα μέλη της Επιτροπής αυτής σε ανακοίνωσή τους.
Οι τρεις επικεφαλής θα απαντήσουν στις ερωτήσεις τους στις 25 Μαρτίου. Και οι τρεις έχουν ξαναπεράσει από αυτή τη διαδικασία: αυτή είναι η τέταρτη φορά που παρουσιάζεται ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ από τον Ιούλιο και η τρίτη για τον Σουντάρ Πιτσάι και τον Τζακ Ντόρσεϊ. Οι προηγούμενες ακροάσεις τους αφορούσαν κυρίως πιθανές πρακτικές κατά του ανταγωνισμού και την νομική προστασία που έχουν οι πλατφόρμες έναντι διώξεων που συνδέονται με περιεχόμενο που δημοσιεύουν τρίτα μέρη.
Οι γειτονικοί αυτοί όμιλοι στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο αντιμετωπίζουν εδώ και μερικά χρόνια επικρίσεις από όλα τα πολιτικά μέτωπα.
Οι Δημοκρατικοί προσάπτουν στα Facebook, Twitter, YouTube (Google) και άλλα ότι δεν καταβάλλουν επαρκείς προσπάθειες για την καταπολέμηση προβληματικών περιεχομένων (υποκίνηση στη βία, παραπληροφόρηση, δηλώσεις μίσους, κλπ.).
Οι Ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους έχουν την εντύπωση ότι λογοκρίνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μολονότι τα χρησιμοποιούν όποτε θέλουν για τις προεκλογικές τους εκστρατείες.
Αυτοί θα θίξουν επίσης αναμφίβολα το θέμα της απαγόρευσης του Ντόναλντ Τραμπ από τις βασικές πλατφόρμες.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συντήρησε τον μύθο μιας μαζικής εκλογικής απάτης που επέτρεψε να του “κλέψουν” τις εκλογές, και ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να πάνε στο Καπιτώλιο. Στις 6 Ιανουαρίου, ταραξίες εισέβαλαν βίαια στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου κατά την τελετή επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Οι επιθέσεις αυτές στοίχισαν τη ζωή σε 5 ανθρώπους και συγκλόνισαν τις ΗΠΑ.
“Η ακρόαση αυτή θα επιτρέψει στην Επιτροπή να συνεχίσει το έργο της για την ευθύνη που φέρουν οι ψηφιακές πλατφόρμες στην ισχυρή άνοδο της παραπληροφόρησης”, προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Επιτροπής αυτής της Βουλής των Αντιπροσώπων.
“Εδώ και πάρα πολύ καιρό, οι γίγαντες της τεχνολογίας αρνούνται να αναγνωρίσουν τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει στην κατασκευή και τη διάδοση ψευδών πληροφοριών στο κοινό τους. Η αυτορρύθμιση της βιομηχανίας απέτυχε”, σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες.
Εκτός από κοινωνικά ζητήματα, οι Google και Facebook αντιμετωπίζουν διώξεις από τις αρχές ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ