Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Ανάγκη να «τρέξουν» οι διαρθρωτικές αλλαγές πιο γρήγορα

Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Ανάγκη να «τρέξουν» οι διαρθρωτικές αλλαγές πιο γρήγορα

Η εβδομάδα που έφυγε έκλεισε με απώλειες 1,5% για τον Γενικό Δείκτη, με την πτώση να φαντάζει μεγαλύτερη λόγω ανύπαρκτου τζίρου και volatility. Η Παρασκευή έδωσε ελπίδες για αντίδραση με τον τραπεζικό να είναι αυτός που θα δώσει ουσιαστικά τον τόνο σε όποια περίπτωση. Μπορεί η Moody’s να μην έδωσε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα αναβάθμισε παρόλα αυτά σε θετικό το outlook για την οικονομία.

Οπότε σε κάθε περίπτωση έχουμε να περιμένουμε θετικά νέα στο μέλλον, ενώ χρηματιστηριακά αυτό δεν θα άλλαζε βραχυπρόθεσμα κάτι στην αγορά σε περίπτωση που ερχόταν η αναβάθμιση. Η αγορά ξέρει τι κάνει και έχει τους δικούς της χρόνους για το πως θα κινηθεί. Το θέμα είναι η εκάστοτε κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατόν για να διευκολύνει πολίτες και επενδυτές. Σίγουρα έχουμε δει σημαντικές αλλαγές, παρόλα αυτά τα κακώς κείμενα και η δυσκολίες στο πολυδαίδαλο δημόσιο είναι ακόμα αρκετές.

Αναρωτιόμαστε εκείνη η μεγάλη επένδυση της Microsoft γιατί δεν έχει ακόμα ξεκινήσει; Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Γιατί υπάρχει ανακατωσούρα στον κλάδο της οικοδομής και κανένας δεν ξέρει τι του ξημερώνει σε σχέση με την δόμηση; Γιατί οι διαδικασίες σε όποια σοβαρή επένδυση πρέπει να είναι τόσο δύσκολες και γιατί να μην υπάρχει ένα τμήμα να λύνει το όποιο πρόβλημα; Και τόσα πολλά άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με το δημόσιο που δεν λύνονται και συνεχίζουν να προβληματίζουν.

Οι εφορίες συγχωνεύτηκαν με μία λογική που καταλαβαίνουμε χωρίς όμως να έχει γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός πριν αυτό γίνει με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος και τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση να έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερα από το παρελθόν. Για απλά θέματα πολίτες και επενδυτές ψάχνουν γνωστούς και βύσματα πληρώνουν “γρηγορόσημα” για να λύσουν θέματα που είναι αυτονόητα και που σε άλλες χώρες λύνονται σε χρόνο dt.

Αυτά είναι σημεία που βλέπουν οι ξένοι επενδυτές και οι οίκοι και κτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου έχοντας αμφιβολίες για το αν μπορέσουμε να γίνουμε μία κανονική οικονομία. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αρκετές μεταρρυθμίσεις, παρόλα αυτά, ό,τι έχει να κάνει με το δημόσιο και την εύρυθμη λειτουργία του δύσκολα φτιάχνεται και μάλλον θα πρέπει να αλλάξει ακόμα μια γενιά για να δουν διαφορά ίσως τα παιδιά μας.

Κλειδί οι 1.480 μονάδες

Στα της αγοράς τώρα και στο τεχνικό σκέλος, η αγορά συνεχίζει να συσσωρεύει σε μεγάλη εικόνα για εφτά μήνες χωρίς ουσιαστική τάση διατηρώντας παρόλα αυτά το ανοδικό του momentum. Όσο συντηρούνται οι 1.400 μονάδες η τάση είναι κραταιά και χρειάζεται μία κατοχύρωση των 1.480 μονάδων αν θέλει να ανοίξει τον δρόμο για τον στόχο της ζώνης των 1.600 μονάδων.

Ο τραπεζικός δείκτης είναι το κλειδί, έχοντας μπροστά μας ένα placement της Εθνικής με τον τίτλο να είναι και ο κύριος υπαίτιος για την εικόνα του κλάδου βραχυπρόθεσμα. Πλέον οι πολυετή περιπέτεια της τράπεζας Αττικής τελειώνει με τις ζημιές που κατέγραψε και καταγράφει να είναι αστρονομικές με την ΑΜΚ να την καλύπτει και πάλι το ΤΧΣ αλλά παράλληλα και η THINKINVEST, με την τελευταία να φιλοδοξεί στο μέλλον να πάρει τον έλεγχο της τράπεζας και παράλληλα να πάρει την Πέμπτη θέση στον κλάδο και να ανταγωνιστεί στα ίσα τον υπόλοιπο κλάδο.

Ο ΟΤΕ στην παρούσα φάση της αγοράς με την συμπεριφορά του θέλει να υπερκεράσει το επίπεδο των 15,20 ευρώ, γεγονός που θα του επιτρέψει να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στα υψηλά του. Από την άλλη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο κομμάτι σε πίτα και παραχωρήσεις μετά τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού, με την συμπεριφορά της σαφώς αξιοπρόσεκτη. Ένας ακόμα τίτλος που συνεχίζει να φλερτάρει με ιστορικά υψηλά είναι το ΚΡΙ ΚΡΙ με την είσοδο του στην αγορά της Αμερικής να παίρνει σάρκα και οστά.

Την Παρασκευή έχουμε λήξη παραγώγων και για τρίτο τρίμηνο τα κλεισίματα του Ftse25 είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο δείχνοντας ότι η αγορά συσσωρεύει χωρίς κατεύθυνση. Αμέσως μετά την λήξη θα δούμε πιθανότατα μία διαφορετική εικόνα που θα μας δείχνει την κατεύθυνση της με τις πιθανότητες να βαραίνουν την ανοδική κίνηση.

Γενικός Δείκτης

Η Παρασκευή έδειξε ότι μπορεί να ξεκινήσει και πάλι μία προσπάθεια με τις 1.432 μονάδες κοντινή αντίσταση και σε κάθε περίπτωση κύρια τις 1.450 μονάδες, που είναι και το επίπεδο που θα δώσει ανοδική λύση στον σχηματισμό. Οι 1.405 μονάδες είναι κοντινή στήριξη, ενώ μια διάσπασή της, μπορεί να φέρει την αγορά στις 1.383 μονάδες.

FTSE 25

Ουσιαστικά ο τραπεζικός είναι αυτός που έδωσε και δίνει την τάση τουFTSE 25. Η κοντινή μας αντίσταση είναι στις 3.465 – 3.471 μονάδες με την κύρια στις 3.529 μονάδες που είναι και το ημερήσιο Make or break μας. Στον αντίποδα, οι 3.404 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη όπου μια διάσπασή της μπορεί να μας φέρει στις 3.353 μονάδες. Αξίζει η παρατήρηση του ταλαντωτή μας σε εβδομαδιαίο γράφημα, για να δούμε την συνέχεια του έργου. Ο τραπεζικός βιαστικά ήδη πλησίασε την στήριξη του στην ζώνη των 1.200 μονάδων που έδωσε και αντίδραση. Οι 1.234 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση θα μπορούσε και πάλι να δώσει κίνηση στις 1.271 μονάδες.

*Ο Ηλίας Ζαχαράκης, είναι διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ