Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗλ. Ζαχαράκης: Εστιάζουμε σε μερίσματα, κατασκευές και πληροφορική

Ηλ. Ζαχαράκης: Εστιάζουμε σε μερίσματα, κατασκευές και πληροφορική

Οι περισσότεροι μικροεπενδυτές επενδυτές κινούνται με βάση την ψυχολογία και την εκάστοτε ειδησεογραφία. Για παράδειγμα χθες ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου στο 12%. Είναι δεδομένο πως οι αυξήσεις τιμών είχαν φανεί στην τσέπη μας ακόμα και δύο μήνες νωρίτερα και εξ αντανακλάσεως κάποια προϊόντα συνεχίζουν την κούρσα σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, πλέον η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο είναι σε τιμές κοντά στο 150, ενώ θυμίζουμε πως είχε σκαρφαλώσει και σε τιμές πάνω από το 300, ενώ μόλις μια εβδομάδα πριν η τιμή ήταν πάνω από το 210.

Η χρηματιστηριακή αγορά παρόλα αυτά έχει τιμολογήσει τις εξελίξεις αρκετό διάστημα πριν καταγραφούν και επίσημα. Γι’ αυτό πολλές φορές ένα νέο μπορεί να κάνει τις αγορές να κινηθούν σε διαφορετική κατεύθυνση από την αναμενόμενη.

Στην συγκεκριμένη φάση που βρισκόμαστε, οι κεντρικές τράπεζες έχουν μπει σε μία φάση αύξησης των επιτοκίων έτσι ώστε να ανακόψουν την πορεία του πληθωρισμού δημιουργώντας ύφεση. Ήδη ο πληθωρισμός έχει πάει σε επίπεδα δυσθεώρητα υψηλά θυμίζοντας εποχές δεκαετίες 1970-80. Το μεγάλο στοίχημα είναι πόσο γρήγορα οι κεντρικές τράπεζες θα καταφέρουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Στην πορεία των επιτοκίων θα δούμε στάσεις χωρίς παρ’ όλα αυτά να είναι δεδομένο ότι θα μπορέσει να ανακοπεί ο πληθωρισμός. Για να δούμε πιο σίγουρα αποτελέσματα θα χρειαστεί χρόνος μιας και ακόμα είναι νωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλές εταιρείες θα ανακόψουν ρυθμούς ή και θα έχουν επιβραδυντικά τρίμηνα μέχρις ότου η κατάσταση εξομαλυνθεί. Το παραπάνω κάνει τις αγορές διστακτικές και σε όποιο ράλι οι πωλητές θα εμφανίζονται πολύ πιο εύκολα.

Μερισματικές αποδόσεις, πληροφορική και κατασκευές

Η ύφεση ή η ανακοπή της ανάπτυξης θα μειώσει κάθετα την ζήτηση με αποτέλεσμα οι πρώτοι που θα πληγούν θα είναι τα εμπορεύματα. Το χρήμα θα ψάξει πιο συντηρητικές τοποθετήσεις σε εταιρείες με μερισματικές αποδόσεις ή ομόλογα που σίγουρα μοιράζουν απλόχερα αποδόσεις που πριν από λίγους μήνες ούτε καν υπήρχαν στον χάρτη. Από την άλλη, υπάρχουν κλάδοι που κάνουν την διαφορά μιας και δεν επηρεάζονται σημαντικά από τον πληθωρισμό και παράλληλα μπροστά τους έχουν να υλοποιήσουν σημαντικού μεγέθους έργα πολύ μεγαλύτερα των μεγεθών που είχαν στο παρελθόν.

Πληροφορική και κατασκευές είναι οι κλάδοι που θα είναι και πάλι στο επίκεντρο, με τον τραπεζικό να φαίνεται να είναι ο τρίτος επενδυτικός πόλος μιας και αυξάνει τα κέρδη του σε μια παρατεταμένη αύξηση επιτοκίων. Μην ξεχνάμε ότι μετά από χρόνια έχει ξεφορτωθεί τους σκελετούς των κόκκινων δανείων έχοντας πλέον την δυνατότητα να ανοίξει σταδιακά τον δανεισμό.

Ήδη με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι θα κλείσει το 2022 με ανάπτυξη κοντά στο 6% κάνοντας την διαφορά με τις υπόλοιπες οικονομίες και έχοντας την πολυτέλεια να περιμένει εξίσου μία καλή χρονιά σε σχέση με τους άλλους το 2023. Οι Financial Times έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν για ένα από τα επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα ξεκινάει από πολύ χαμηλά και μετά από χρόνια ύφεσης και στασιμότητας και συνάμα με μεγάλη βοήθεια από την Ευρώπη. Παρόλα αυτά ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι η δυναμική αυτή μπορεί να χαθεί αν αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται.

Εν κατακλείδι, από την μια το timing της Ελλάδος είναι… ατυχές, από την άλλη μπορεί να επωφεληθεί από μέτρα που θα πάρει συνολικά η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι μετά από 14 χρόνια «φαγούρα» θα πρέπει να ευνοηθούμε συγκυριακά ώστε να μπορέσουμε όσο πιο γρήγορα να κερδίσουμε πίσω το χαμένο ΑΕΠ των τελευταίων πολλών ετών.

Να πούμε ότι χρονικά η κυβέρνηση είναι τυχερή σε κάθε περίπτωση μιας και τόσο η υγειονομική κρίση όσο και η κρίση με την Τουρκία την βοήθησε να εφαρμόσει πολιτικές που δύσκολα θα είχε καταφέρει σε αυτό τον βαθμό σε άλλες φάσεις αλλά και παράλληλα να δείξει πόσο σημαντική είναι η εξωτερική πολιτική ενός κράτους.

Μην ξεχνάμε πως για αρκετά χρόνια δεν έχει σοβαρές ανάγκες δανεισμού έχοντας παράλληλα προλάβει να δανειστεί με μηδενικά επιτόκια. Έτσι λοιπόν έχει και τα χρονικά περιθώρια να περιμένει και πάλι να ξεπεραστεί η παρούσα κρίση με την αναγκαστική αύξηση επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ αλλά και των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών. 

*Ο Ηλίας Ζαχαράκης είναι διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ