Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗλιόπουλος: Απάντηση στην πολιτική λεηλασίας η μαζική απεργιακή κινητοποίηση

Ηλιόπουλος: Απάντηση στην πολιτική λεηλασίας η μαζική απεργιακή κινητοποίηση

«Από χθες ανοίγει ένας νέος κύκλος κοινωνικών αγώνων μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική ΣυμμαχίαΝάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι «Naftemporiki TV» και σχολιάζοντας τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Χθες κατέβηκε χιλιάδες κόσμος στο δρόμο και όχι μόνο στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Κρήτη, σε πολλές πόλεις έγιναν πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις. Χθες τελείωσε το επιχείρημα της ΝΔ ότι ο κόσμος δεν κατεβαίνει στο δρόμο», σημείωσε. «Ο κόσμος κατέβηκε παρά την προβοκάτσια της κυβέρνησης. Ενώ οι εργαζόμενοι στις μεταφορές είχαν κηρύξει στάση εργασίας και όχι 24ωρη, οι διοικήσεις στις μεταφορές -δηλαδή η κυβέρνηση- τους πήγαν στα δικαστήρια, αφήνοντας ως μοναδική διέξοδο στους εργαζόμενους να προσχωρήσουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι ήταν μια ξεκάθαρη προσπάθεια της κυβέρνησης για μειωμένη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, μια προσπάθεια που τελικά απέτυχε.

Ερωτηθείς για την ακρίβεια και τα μέτρα αντιμετώπισής της, υπογράμμισε: «όταν για τον Οκτώβριο οι πάροχοι ενέργειας αγοράζουν το ρεύμα στα 232 ευρώ τη μεγαβατώρα και το πουλάνε στα 619, αυτό είναι 166% περιθώριο κέρδους». «Όταν η κυβέρνηση επιτρέπει ένα τέτοιο περιθώριο κέρδους στην αγορά ενέργειας, δεν γίνεται αυτό να μην επηρεάσει αρνητικά τα σούπερ μάρκετ, το φούρνο και το μπακάλικο στη γειτονιά, το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας και της παραγωγικής διαδικασίας», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Γι’ αυτό λέμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Το γεγονός ότι, παρά τις επιδοτήσεις που δίνει στο ρεύμα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη επιβάρυνση στην Ευρώπη, είναι ξεκάθαρη αποτυχία της κυβέρνησης», είπε.

«Το ζήτημα δεν είναι να δοθούν παραπάνω χρήματα, είναι η αλλαγή μοντέλου. Στο ρεύμα πρέπει να μπει πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική και να γίνει αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, στην κατεύθυνση που το έκαναν Ισπανία και Πορτογαλία», δήλωσε, υπενθυμίζοντας εκείνη την ευρωπαϊκή Σύνοδο στην οποία οι χώρες της Ιβηρικής διεκδίκησαν και πήραν μια τέτοια λύση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έκανε πίσω.

«Χρειαζόμαστε επίσης ένα άλλο μοντέλο για τους φόρους. Πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής στον κατώτατο ευρωπαϊκό συντελεστή, αλλά να μειωθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ένα άλλο μοντέλο χρειαζόμαστε και ως προς την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, σε μια χρονιά που έχουμε προγραμματισμένους 44.000 πλειστηριασμούς, τριπλάσιους σε σχέση με πέρσι και στα ίδια επίπεδα με το 2008. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κουβαλούν το πανδημικό χρέος, θα έπρεπε να ακολουθήσουμε ένα μοντέλο ρύθμισής του με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε ανάγκη και ένα άλλο μοντέλο για το εισόδημα». «Ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να είναι ήδη στα 800 ευρώ, αλλά και το εισόδημα των συνταξιούχων πρέπει να ενισχυθεί με την επαναφορά του μέρους εκείνου της 13ης σύνταξης που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και έκοψε η ΝΔ μόλις έγινε κυβέρνηση αλλά και με την επιστροφή των αναδρομικών στη βάση των δικαστικών αποφάσεων», υπογράμμισε. «Αυτές τις μέρες δημοσιεύτηκε μία έρευνα της PRORATA για το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς που αφορά τις συνθήκες εργασίες. Στο ερώτημα προς τους πολίτες αν αξιολογούν θετικά το έργο της κυβέρνησης ως προς την προάσπιση του εισοδήματος των εργαζομένων, 7 στους 10 απαντούν αρνητικά», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, σημείωσε: «η κυβέρνηση πρώτα από όλα δεν έχει δώσει μια καθαρή απάντηση για ποιο λόγο τέθηκε υπό παρακολούθηση ευρωβουλευτής και υποψήφιος –τότε- αρχηγός κόμματος». Σχετικά με την αποκάλυψη του Documento, είπε: «έστω ότι δεχόμαστε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι υπάρχει ένα κέντρο παρακολούθησης με το Predator το οποίο αυτοί δεν το γνωρίζουν, τότε γιατί δεν κάνουν “φύλλο και φτερό” την Intellexa, την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator«Επίσης, η κυβέρνηση είναι εκείνη που αρνήθηκε κρίσιμα πρόσωπα να καταθέσουν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Υπενθυμίζοντας την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να έρθει στη Βουλή και να μας πει ότι κανένα από αυτά τα 33 πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα του Documento δεν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ»«Δεν θα το κάνει. Ο κ. Μητσοτάκης επίσης είναι αυτός που κατήργησε το δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη να απευθύνεται στην ΑΔΑΕ και να πληροφορείται αν έχει πέσει θύμα παρακολούθησης», τόνισε και δήλωσε: «όλα αυτά αποτελούν απόδειξη ενοχής του κ. Μητσοτάκη».

«Στις εκλογές πρέπει να πάμε με τις απαντήσεις να έχουν δοθεί σε αυτήν την υπόθεση και να έχουν γίνει ορισμένες κινήσεις όπως ο διορισμός προσώπου κοινής αποδοχής στη διοίκηση της ΕΥΠ και η απομάκρυνση της εισαγγελέως κ. Βλάχου, έτσι ώστε να δοθούν κάποιες εγγυήσεις ότι το κοινό παρακρατικό κέντρο που συντονίζει, κατά την εκτίμησή μας, ΕΥΠ και Predator θα σταματήσει να λειτουργεί», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ