Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΗλεκτροπαραγωγή: Έναρξη τον Αύγουστο για το τέλος των 10 ευρώ για τα...

Ηλεκτροπαραγωγή: Έναρξη τον Αύγουστο για το τέλος των 10 ευρώ για τα «απροσδόκητα κέρδη» – Οι «προβολές» για τις τιμές στα «πράσινα» τιμολόγια

Το τέλος των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στο φυσικό αέριο των ηλεκτροπαραγωγών θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Αυγούστου με βάση, την τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης (30/7), στη Βουλή.
Στόχος, όπως αναφέρεται, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι η ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των οικιακών καταναλωτών, καθώς και των αγροτών. 

Αναλυτικά, το πλαίσιο της τροπολογίας -σε συνέχεια των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου(17/7)- περιγράφεται η εφαρμογή έκτακτης εισφοράς σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου για χρονικό διάστημα που θα κυμαίνεται από έναν έως τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο.

Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα επιβαλλόταν τον Ιούλιο αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνει καθώς θα οδηγούσε σε αναδρομικότητα ισχύος του νόμου. Πάντως, ήδη, πολλοί πάροχοι, καθετοποιημένοι και μη έχουν δηλώσεις ότι τον Ιούλιο θα κρατήσουν σταθερά τα τιμολόγια, κάτι που σίγουρα έχει δημιουργήσει ένα σχετικό “κλίμα”.

Με δεδομένο ότι τον Ιούλιο η κατανάλωση προς ηλεκτροπαραγωγή ανήλθε περίπου σε  σε 4,8 MWh, κι έτσι το έκτακτο τέλος,  εάν είχε αναδρομικότητα θα έφερε  στον κρατικό κουμπαρά ένα ποσό μόνο για τον πρώτο μήνα στα επίπεδα των 48 εκατ. ευρώ. Τώρα με βάση εκτιμήσεις τα έσοδα, με βάση παραγγελίες κτλ και τα δεοδμένα του ΔΕΣΦΑ, θα κινηθούν περίπιυ στα 30 εκατ. αν και ακριβής εικόνα θα δοθεί με το πέρας του μήνα.

Ενστάσεις

Ωστόσο οι παραγωγοί με μονάδες φυσικού αερίου θεωρούν ότι η όλη επιχείρηση για τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη εκπορεύτηκε από επικοινωνιακούς και οχι πραγματικούς λόγους. Είναι, όπως αναφέρουν, σε χωρίς αντίκρισμα καθώς η αγορά ομαλοποιείται και μέσα από εκπτώσεις το κόστος θα ισορροπήσει για τον καταναλωτή. 

Σκοπός, πάντως, αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, που λειτουργεί και “προληπτικά” σύμφωνα με ανακοίνωση, είναι να διασφαλιστούν πόροι στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που αποτρέπουν την υπερβολική επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της αύξησης των τιμών του ρεύματος, λόγω της δυσλειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ρεύματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουλίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, η τροπολογία προβλέπει πως στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο επιβάλλεται ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Η εισφορά ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ειδική εισφορά που αναλογεί σε κάθε Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής για τον μήνα αναφοράς υπολογίζεται από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία (Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.). Ο υπολογισμός γίνεται βάσει των δηλώσεων που υποβάλλουν στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. οι υπόχρεοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, για τις ποσότητες φυσικού αερίου που κατανάλωσαν, έως την 7η ημερολογιακή ημέρα του επόμενου μήνα, αποκλειστικά για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής κατά τον μήνα αναφοράς.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η ρύθμιση είναι αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που εντοπίστηκε στα μέσα Ιουλίου, όταν οι τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά από τις μονάδες φυσικού αερίου προσέγγισαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα επίπεδα του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες αυτές, που επιβάρυνε τη χονδρική τιμή της αγοράς ρεύματος στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης. 

Οι επιδοτήσεις

Στο φόντο αυτό αναμένονται από την 1η του Αυγούστου οι νέες ανακοινώσεις για τα πράσινα τιμολόγια αλλά και στη συνέχεια οι επισοτήσεις που θα διαμορφώσει το ΥΠΡΝ ώστε να ‘κρατηθούν’ οι τιμές στα “πράσινα’ τιμολόγια.  Μέχρι, δε, σήμερα, 31/7  η  μέση τιμή τιμή χονδρικής ήταν στα 135,18 ευρώ/ΜWh,την ώρα που στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν περίπου, στα 142 ευρώ/ΜWh, Υπενθυμίζεται, ότι η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) του Ιουνίου ήταν στα  98,89 ευρώ ανά MWh. Άρα είναι ανεβασμένη κατά 37%. Πάντως, η αύξηση αυτή δεν αναμένεται να αποτυπωθεί καθώς ήδη η Protergia και η Ελιν έχουν ανακοινώσει ότι θα κρατήσουν σταθερά τα τιμολόγιά τους. Επίσης ΔΕΗ και Φυσικό Αέριο αναμένεται να ανακοινώσουν με εκτπώσεις την απορρόφηση της αύξησης αυτής στη χονδρική αγορά. 

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε, πριν λίγες μέρες,  σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Real Fm, ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης στόχος είναι με τις παρεμβάσεις και τις συνολικές εξελίξεις στην αγορά να διαμορφωθεί μια “κοινωνικά αποδεκτή τιμή”.  Νωρίτερα είχε περιγράψει περίπου την κατάσταση στο μετωπο των τιμών, για το πρώτο εξάμηνο, δίνοντας τον τόνο για το πιθανό “ύψος” των αναχωμάτων.

“Στον Ιανουάριο η τιμνή ήταν περίπου 14 λεπτά/κιλοβατώρα. Στη συνέχεια είχαμε πτώση στις τιμές μέχρι και τα 11 λεπτά στα πράσινα και τον Ιούλιο πήγαμε όπως τον Ιανουάριο. Η μεσοσταθμική τιμή επταμήνου ήταν στα 13 λεπτά, σημαντικά κάτω από την περίοδο που νομοθετήσαμε τη νέα δομή αγοράς” ανέφερε ο υπουργός δίνοντας το στίγμα των προθέσεων.

Αγρότες

Επιπρόσθετα, στο δεύτερο άρθρο της τροπολογίας προβλέπεται πως όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, καθώς και οι αγροτικές συνδέσεις που ανήκουν σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ)εντάσσονται αυτομάτως στο ευνοϊκό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ». Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η άμεση και χωρίς καμία καθυστέρηση μείωση του ενεργειακού κόστους για τον πρωτογενή τομέα.

Βάσει της τροπολογίας, οι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων και οι ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» δύνανταιοποτεδήποτε, μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024, να δηλώσουν τη βούλησή τους για υπαγωγή σε διαφορετικό προϊόν προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του ίδιου ή άλλου παρόχου και να απενταχθούν από το «ΓΑΙΑ» χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Επιπλέον, οι κάτοχοι των συνδέσεων που εντάσσονται στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» υπάγονται αυτομάτως και στο πρόγραμμα δεκαετούς, άτοκης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον, βέβαια, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Εισάγουμε, προς ψήφιση στη Βουλή, μία πολύ σημαντική τροπολογία, για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των οικιακών καταναλωτών και των αγροτών. Τα έσοδα από την εφαρμογή έκτακτης εισφοράς σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου θα κατευθυνθούν σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές, με προτεραιότητα σε εκείνους που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο ενεργειακό κόστος. Ταυτόχρονα, η ρύθμιση που αφορά στο τιμολόγιο “ΓΑΙΑ” επιλύει το επείγον ζήτημα του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους κατόχους αγροτικών συνδέσεων και τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, ιδίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού που οι καταναλώσεις των αγροτών αυξάνονται σημαντικά. Η ένταξη στο τιμολόγιο “ΓΑΙΑ” ισοδυναμεί με χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειαςόχι μόνο άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών. Και αυτό, ενώ παράλληλα οι κάτοχοι παροχής αγροτικού ρεύματος, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, εντάσσονται αυτομάτως σε πρόγραμμα δεκαετούς, άτοκηςρύθμισης».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ