Οριακά κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, στα 99,37 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 18/06/2024. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 202,55 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 56,87 ευρώ/MWh.Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 403,83 GWh. Οι εξαγωγές στις 15,540 MWh και οι εισαγωγές στις 8,020 MWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 0,0%, το φυσικό αέριο 41,5%, τα υδροηλεκτρικά 5,8%, οι εισαγωγές 4,4% και οι ανανεώσιμες 46,5%.
Να σημειωθεί ότι 8 φορές μέσα στον Ιούνιο Ιουνίου, η μέση της χονδρικής ηλεκτρισμού ξεπέρασε το φράγμα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, διαμορφώνοντας τη μέση τιμή πάνω από τα 96 ευρώ.
Μπορεί μάλιστα για σήμερα, η τιμή να έπεσε 15% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ωστόσο “κρατάει” τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, λόγω της υψηλής συμμετοχής του φυσικού αερίου,που σε επίπεδο μήνα έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 7,7%. Σήμερα έχει μεν μια μικρή πτώση αλλά παραμένει να κινείται, στον Ολλανδικό δείκτη TTF πάνω από τα 34 ευρώ/MWh.
Στο φόντο αυτό και με το μήνα να έχει μπροστά λίγες μέρες ακόμη οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για νέες αυξήσεις και μάλιστα σημαντικές για τα τιμολόγια Ιουλίου.
Πάντως ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε, χθες, στο στα ‘Παραπολιτικά FM”, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εικόνα για το πως θα κινηθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς, όπως εξήγησε, η πορεία των τιμών εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, που καθορίζουν τη συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
«Η τιμή του φυσικού αερίου είναι σήμερα 60-70% και τα δικαιώματα ρύπων 2,5 με 3 φορές πιο πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ και τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά είναι μειωμένα λόγω του άνυδρου χειμώνα. Εάν δεν είχαμε τη μεγάλη αύξηση στις ΑΠΕ, καθώς εντάσσουμε συνεχώς στο σύστημα νέες μονάδες, οι αυξήσεις τιμών στο ρεύμα θα ήταν μόνιμες», επισήμανε ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο σε μια τέτοια περίπτωση (μόνιμων αυξήσεων) θα παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Αντίθετα, όταν οι αυξήσεις είναι προσωρινές και επίκειται αποκλιμάκωση των τιμών, όπως τώρα, η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία αγοράς κι είναι χαρακτηριστικό ότι και ο ίδιος τον Ιούνιο άλλαξε πάροχο, παραμένοντας όμως στο πράσινο τιμολόγιο, λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας.Πολιτικές προώθησης
Σε αυτό το περιβάλλον οι εταρείες προμήθειας “πιάνοντας” το σφυγμό των ημερών και βλέποντας τον προβληματισμό των καταναλωτών προτείνουν, μέσα από καμπάνιες, που ήδη τρέχουν στα ΜΜΕ, εξασφάλιση ανεκτών τιμών ενέργειας, “στροφή” σε σταθερά – μπλε ή κίτρινα τιμολόγια.
Κι αυτό γιατι τα πράσινα τιμολόγια στην παρούσα συγκυρία εμφανίζονται ως πιο ακριβά, αν και βέβαια για μια μέση κατανάλωση και με δεδομένο το ρυθμό που δίνουν στην αγορά εταιρείες, όπως η ΔΕΗ ή το Φυσικό Αέριο, όπου το κράτος έχει ισχυρή συμμετοχή, η επιβάρυνση είναι σχετικά ελεγχόμενη.
Πάντως ακόμη κι έτσι π.χ. το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ, είναι ακριβότερο από το κίτρινο που παρέχει η ΔΕΗ αλλά και των άλλων προμηθευτών. Έτσι, τα κίτρινα τιμολόγια αναδεικνύονται πλέον ως η πλέον συμφέρουσα λύση για τους καταναλωτές.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, από παράγοντες της αγοράς κατά 70%-30%, επιλέγουν οι πολίτες τα κυμαινόμενα κίτρινα ex post τιμολόγια σε σχέση με μπλε – σταθερά την τελευταία περίοδο. Να σημειωθεί, δε, ότι τα κίτρινα τιμολόγια εμφανίζονται φθηνότερα των «πράσινων» μια κι έχουν μικρότερο ρίσκο για τους προμηθευτές, σε σχέση με τα ειδικά πράσινα τιμολόγια κι έτσι ο κάθε προμηθευτής δίνει πιο χαμηλές τιμές στη λιανική ενώ “χτίζει” και πιο δυναμική ‘παλέτα” επιλογών ώστε να προσελκύσει καταναλωτές.
Πάντως όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών – που βρίσκεται στη ΔΕΗ – παραμένει σταθερό στον “κυρίαρχο παίκτη” κι έτσι οι όποιες μετακινήσεις των καταναλωτών από προμηθευτή αφορούν “μεταγραφές” στο χάρτη των ανεξάρτητων παρόχων. Το τοπίο, πάντως, αναμένεται να αλλάξει όταν θα μπουν στην ενεργειακή καθημερινότητα οι “έξυπνοι μετρητές” που θα επιτρέψουν πιο δυναμικές τιμολογήσεις με αναφορά στην προώθηση της απόκρισης-ζήτησης.