Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΗλεκτρική Ενέργεια: "Ζάλη" από τα νέα ρεκόρ στη χονδρεμπορική αγορά

Ηλεκτρική Ενέργεια: “Ζάλη” από τα νέα ρεκόρ στη χονδρεμπορική αγορά

Σε φάση νέου ράλι τιμών τιμών βρέθηκε η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, χθες. Έτσι, για σήμερα Δευτέρα 22 Ιουλίου η μέση τιμή του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας έφτασε στα 219,28 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 72,69% σε σχέση με την Κυριακή που λόγω περιορισμένης ζήτησης είχε πέσει στα 126,98 ευρώ/MWh. Η τιμή ρεκόρ ήταν στα 850 ευρώ/MWh και καταγράφηκε στις 21.00 με την κατώτατη τιμή να είναι στα 100 ευρώ/MWh. 

Λόγω, όμως, πτώσης των ανέμων, αλλά και υψηλών θερμοκρασιών, που θέτουν εκτός τα φωτοβολταϊκά η συμμετοχή των ΑΠΕ στο σημερινό μίγμα παραγωγής έφτασε μόλις στο 25,85%. Επίσης, η  συμμετοχή του λιγνίτη στο σημερινό μίγμα είναι σχετικά υψηλή με ποσοστό 9% οι εισαγωγές έφτασαν το 10,98% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 6,18%.   Να σημειωθεί ότι στο μίγμα, οι μονάδες φυσικού αερίου καλύπτουν το 43,20%. 

Επίσης, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η μέση χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 229,24  ευρώ/MWh, στο Κόσοβο έφθασε στα 236,58 ευρώ/MWh, ενώ στη Σερβία έχει υποχωρήσει στα 144,1  ευρώ/MWh και στην Ουγγαρία στα 120,45 ευρώ/MWh. Με δεδομένο δε, ότι στην Αυστρία η μέση τιμή αυξήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και έφθασε στα 89,72 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 91,23 ευρώ/MWh, προκύπτει ότι έχει αποκατασταθεί η σύνδεση Αυστρίας – Ουγγαρίας και οι αγορές της Κεντρικής Ευρώπης έχουν αρχίσει να συντονίζονται. 

Πάντως, “βαρόμετρο”, πέρα από τα ελλείμματα της δομής της αγοράς, για τη Νοτιοανατολική Ευρώπης, είναι ο καιρός, αλλά και το έλλειμμα στις διασυνδέσεις, Είναι ενδεικτικό ότι στην ελληνική αγορά οι εισαγωγές χθες ήταν στο 10,98% του μίγματος πωλήσεων. Αντιστοίχως οι εξαγωγές από την ελληνική αγορά ήταν μόλις στο 6,21% του μίγματος αγορών.

Η λιανική

Με τα δεδομένα τιμών, πάντως, μέχρι τώρα, και συγκεκριμένα, με τη μέση χονδρική τιμή στα 142,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απο 98,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούνιο, η αύξηση των πράσινων τιμολογίων είναι δεδομένη. Βέβαια, ο “τελικός” λογαριασμός θα εξαρτηθεί από τις εκπτώσεις που θα κάνουν οι εταιρείες, όπως και η επιδότηση αλλά και ο φόρος στο φυσικό αέριο που θα βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ενίσχυση των νοικοκυριών τον Αύγουστο.

Πάντως εκτός από το προσωρινό μέτρο των επιδοτήσεων η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, προετοιμάζει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ