Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ζωή Ράπτη: «Κανένας μόνος στην Πανδημία» - Πρόγραμμα Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των...

Ζωή Ράπτη: «Κανένας μόνος στην Πανδημία» – Πρόγραμμα Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των πολιτών

«Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του κορωνοϊού ουσιαστικά έχουν προκαλέσει μια «δεύτερη πανδημία». Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών υπάρχει  αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης πάνω από 15%, καθώς και αϋπνίας και στρες που βιώνουν πολλοί πολίτες. Η μοναξιά που βιώνουμε αναπτύσσει ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες στους συμπολίτες μας και κυρίως στα παιδιά. Ωστόσο η ύπαρξη κοινωνικών δικτύων είναι βοηθητική και αποτρέπει την ανάπτυξη πιο σοβαρών προβλημάτων».

Τα παραπάνω  ανέφερε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας, στην οποία παρουσίασε το πρόγραμμα «Κανένας μόνος στην πανδημία», μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», Μενέλαος Θεοδωρουλάκης.

 «Εκείνο που γνωρίζουμε και το υπογραμμίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι ότι μετά το πέρας της πανδημίας θα βιώσουμε μία δεύτερη πανδημία, που θα είναι η πανδημία που θα αφορά στην Ψυχική Υγεία», τόνισε  η κυρία Ράπτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως είπε, έχει αναγάγει την Ψυχική Υγεία ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του για την περίοδο 2020-2025, προκειμένου ακριβώς να ενδυναμώσει την πεποίθηση στα κράτη ότι πρέπει να υποστηρίξουν τις δομές Ψυχικής Υγείας των χωρών ανά τον κόσμο, για να λάβουν όλοι οι πολίτες κατάλληλη επιστημονική συμβουλευτική και υποστήριξη.

 Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Κανένας μόνος στην Πανδημία», που ξεκίνησε αρχές του έτους και υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας, έθεσε σε προτεραιότητα τις δράσεις για την βελτίωση της ψυχικής ανθεκτικότητας του πληθυσμού απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Μάλιστα λειτουργεί σε συνεργασία με την Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 από την οποία παραπέμπονται πολλοί συνάνθρωποι μας για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε:

I.      ασθενείς COVID-19 που νοσούν στα Νοσοκομεία μόνοι ή κατ’ οίκον, με ή χωρίς οικείους και χρειάζονται ενδυνάμωση και υποστήριξη,

II.     στις οικογένειές τους που τους φροντίζουν ή που αναμένουν το εξιτήριο τους από το Νοσοκομείο ή βιώνουν την οδυνηρή απώλεια αγαπημένων προσώπων τους,

III.    στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που επηρεάζονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην καθημερινότητα τους,

IV.    στα άτομα από τις ευάλωτες ομάδες που βιώνουν κοινωνική απομόνωση ή αποκλεισμούς

V.     στο προσωπικό των μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ, που έχει επωμιστεί το σημαντικό κοινωνικό και υγειονομικό έργο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού και βιώνει μια παρατεταμένη περίοδο υγειονομικού συναγερμού, 

VI.  καθώς και στο γενικό πληθυσμό, με έμφαση σε όσους πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, όπως σε ανέργους, σε εργαζόμενους σε αναστολή, σε ελεύθερους επαγγελματίες με κλειστές δραστηριότητες.

Στο συντονισμό και την επιστημονική υποστήριξη του προγράμματος «Κανένας μόνος στην Πανδημία», συμβάλλει και η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από 24 Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου σε όλη την χώρα, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες και σε διασύνδεση με παραπάνω από 450 Μονάδες Υγείας του Ε.Σ.Υ., όπως Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.

Επίσης παρέχονται εξ’ αποστάσεως υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης αλλά και ψυχοθεραπείας, από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό. Για την εξασφάλιση της πρόσβασης στην υποστήριξη των ωφελούμενων στις νοσηλευτικές μονάδες διατίθενται tablets και  smartphones στα νοσοκομεία. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, ανέφερε ότι το  πρόγραμμα «Κανένας μόνος στην πανδημία» στοχεύει στην παροχή ψυχοεκπαίδευσης, στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στην ψυχολογική υποστήριξη και στην ενδυνάμωση, ώστε οι εξυπηρετούμενοι να βελτιώσουν την ψυχική τους ανθεκτικότητα και να υποστηριχθούν ώστε να αντιμετωπίσουν την όποια ψυχολογική επιβάρυνση επιφέρει η νόσηση από την COVID-19, η φροντίδα ατόμων που νοσούν με COVID-19,  και γενικότερα οι επιβαρύνσεις της πανδημίας στην καθημερινότητα τους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ