Σταθερή αύξηση παρουσιάζουν οι αυτοκτονίες στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητήριου Αυτοκτονιών της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ. Μόνο το 2018, οι αυτόχειρες ήταν 567 σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι πενθούν αυτούς τους θανάτους. Σε κάθε μια αυτοκτονία γυναίκας αντιστοιχούν τέσσερις αυτοκτονίες ανδρών ενώ ο δείκτης θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας στους άνδρες άνω των 85 ετών είναι 28,92 στις 100.000.
Οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.
Τα παραπάνω τραγικά στοιχεία δείχνουν το μέγεθος ενός μεγάλου προβλήματος που η Ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να θεωρεί ταμπού. Τα στόματα παραμένουν κλειστά και το πρόβλημα παραμένει ερμητικά κλειστό μέσα σε χιλιάδες σπίτια.
Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, δεν διστάζουμε να υπενθυμίσουμε ότι η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί. Ο αποστιγματισμός της ψυχικής νόσου, η αξιοποίηση των διαθέσιμων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και η επαγρύπνηση των επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση τραγικών περιστατικών. Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας, «Δημιουργώντας ελπίδα μέσω δράσης», αναδεικνύει ότι ο καθένας και η κάθε μία από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά στην οικογένεια, το σχολείο, το εργασιακό περιβάλλον, ενδυναμώνοντας τους ευάλωτους συνάνθρωπους μας και παροτρύνοντάς τους να λάβουν την βοήθεια που χρειάζονται.
Με την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, λειτουργεί η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018, προκειμένου να λάβουν εξειδικευμένη στήριξη από επαγγελματίες υγείας. Η Γραμμή εντάσσεται στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Επίσης, εδώ και ένα χρόνο, έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη πολλαπλών δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης για τους συμπολίτες μας, οι οποίες συντελούν στην ανάπτυξη ενός πολυεπίπεδου πλαισίου υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και είναι διαθέσιμες σε όλους.
Στόχος μας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, είναι η κατάρτιση και υλοποίηση ενός στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Υποχρέωση και ευθύνη μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του προστατευτικού δικτύου που συμβάλλει αποτελεσματικά στην προαγωγή της Ψυχικής Υγείας όλων».
Σημειώνεται ότι στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας το 2020 προσήλθαν 996 νέοι χρήστες. Σύμφωνα με στοιχεία 101 ψυχολογικών αυτοψιών 66% των αυτοχείρων τον τελευταίο χρόνο είχαν επισκεφθεί επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 δέχθηκε 24.883 κλήσεις το 2020.