Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΜΕΤΑΦΟΡΕΣΖεσταίνουν «μηχανές» ακόμα 5 υδατοδρόμια στην Κρήτη

Ζεσταίνουν «μηχανές» ακόμα 5 υδατοδρόμια στην Κρήτη

Δυναμικά στο δίκτυο υδατοδρομίων εισέρχεται η Κρήτη με την κινητικότητα σε κατασκευαστικό επίπεδο να καταγράφεται έντονη. Ειδικότερα η δημοτική και η λιμενική αρχή της Χερσονήσου, του Ηρακλείου, του Γαζίου Μαλεβιζίου, των Χανίων και του Πλατανιά ξεκινούν τις διαδικασίες για απόκτηση του δικού τους υδατοδρομίου/υδάτινου πεδίου, ακολουθώντας το Ρέθυμνο, την Κίσσαμο, την Ιεράπετρα και τη Σητεία που έχουν ήδη προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους επισκέφθηκε το νησί και συνάντησε εκπροσώπους της Δημοτικής και Λιμενικής αρχής του νησιού με στόχο την επικαιροποίηση των ενεργειών, που πρέπει να πραγματοποιηθούν από όλες τις πλευρές, ώστε τα υδατοδρόμια να ακολουθήσουν συντονισμένα βήματα προς την αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία τους. Ο ίδιος παρουσίασε σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τον σχεδιασμό πτήσεων και της διασύνδεσης που μπορούν να προσφέρουν τόσο μεταξύ τους τα υδατοδρόμια εντός του νησιού όσο και πετώντας σε προορισμούς όπως τη Νότια Πελοπόννησο, το Νοτίο Αιγαίο όπως τα νησιά των Κυκλάδων και της Νότιας Δωδεκανήσου.
Το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου έχει λάβει την άδεια ίδρυσης του υδατοδρομίου Ρεθύμνου, η Σητεία προχωρά με ιδιωτική πρωτοβουλία (Υδατοδρόμιο Σητείας ΙΚΕ) την αδειοδότηση και κατασκευή του υδατοδρομίου Σητείας, ενώ το Νομαρχιακό Λ.Τ. Χανίων και το Δημοτικό Λ.Τ. Ιεράπετρας έχουν ξεκινήσει την αδειοδοτική διαδικασία λήψης της άδειας ίδρυσης των υδατοδρομίων Κίσσαμου και Ιεράπετρας αντίστοιχα.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για την ίδρυση υδατοδρομίων σε Χερσόνησο, Ηράκλειο, Γαζί Μαλεβιζίου, Ρέθυμνο, Χανιά και Πλατανιά.
Ο κ. Χαραλάμπους βρέθηκε στο Ηράκλειο καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί ώστε να εξετάσει την προοπτική αδειοδότησης αλλά και χρηματοδότησης της κατασκευής των υδατοδρομίων με ιδιωτικά κεφάλαια. Στις συναντήσεις μετέφερε τις επενδυτικές προτάσεις της Hellenic Seaplanes που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εξασφάλιση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των υδατοδρομίων, την κατασκευή των έργων με ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς και την λειτουργία τους με τις κατά τόπο θυγατρικές εταιρείες συμφερόντων της.

Το λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου έχει ήδη μπει σε τροχιά δημιουργίας υδατοδρομίου αφού έχει λάβει την άδεια Ίδρυσης υδατοδρομίου τον Μάιο 2021 βασισμένη στο ανανεωμένο νομοθετικό πλαίσιο 4663/2020. Η πρόταση της εταιρείας περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία του υδατοδρομίου από την Hellenic Seaplanes. Συγκεκριμένα με διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος του χωροθετημένου υδατοδρομίου η ανάδοχος εταιρεία θα προχωρήσει στην κατασκευή και λήψη της άδειας λειτουργίας του υδατοδρομίου από ιδιωτικά κεφάλαια χωρίς την όποια επιβάρυνση του Λιμενικού Ταμείου.

«Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία υδατοδρομίων στην Κρήτη έχει αρχίσει! Οι συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο με τις δημοτικές όσο και τις λιμενικές αρχές φανερώνουν τη διάθεση και τον ενθουσιασμό, ώστε να κινηθούμε όλοι μαζί συντονισμένα και αποφασιστικά για την ολοκλήρωση των βημάτων που απαιτούνται για την κατασκευή των υδατοδρομίων. Η άμεση, αποτελεσματική και συντονισμένη ανάπτυξη των υδροπλάνων στη χώρα μας αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Η δημιουργία επαρκών υποδομών δικτύων υδατοδρομίων – υδροπλάνων κρίνεται πολύ σημαντική για την περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής δυναμικής της χώρας μας και τη συμπλήρωση του μεταφορικού έργου. Προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας με σημαντικά οφέλη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, απαιτείται πρωτοβουλία από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι ιδιωτικές επενδύσεις της Hellenic Seaplanes είναι εδώ, ισχυροποιούν το δίκτυο υδατοδρομίων στην Μεγαλόνησο και θέλουν μέσα από τα υδροπλάνα να κάνουν ακόμα πιο σπουδαία την τουριστική και μεταφορική δύναμη της Κρήτης.» δήλωσε ο κ. Χαραλάμπους μετά την επίσκεψή του στην Κρήτη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ