Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΕ. Μυτιληναίος: Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα - Τι είπε για τις...

Ε. Μυτιληναίος: Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα – Τι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις

Την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.

«Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα και για την περίοδο που θα διανύσουμε τα επόμενα χρόνια. Έχουμε μια μοναδική πολιτική σταθερότητα, ένα Πρωθυπουργό που ελέγχει το Κράτος, την κυβέρνηση και το κόμμα και μπορεί να πάρει το όποιο πολιτικό κόστος για να κάνει μεταρρυθμίσεις. Τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις και ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει σε 12-18 μήνες από την αρχή της τετραετίας γιατί μετά το δεύτερο χρόνο αρχίζουν να παίζουν ρόλο οι δημοσκοπήσεις», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Σημείωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για dual listing χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εταιρεία θα φύγει από τη χώρα.

«Δεν αφήνει κανένας την Ελλάδα, αλλά πηγαίνουμε την ελληνική σημαία σε όλο τον κόσμο. Πληρώνουμε τους φόρους μας στην Ελλάδα, αλλά θα ανοίξουμε τα ελληνικά φτερά μας και αλλού. Μεγαλουργούμε στο εξωτερικό αλλά άνθρωποι στην Ελλάδα γίναμε.»

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις διεθνείς εξελίξεις υπογράμμισε ότι:

– Αν ο στόχος του πληθωρισμού στην ΕΕ αυξανόταν από το 2% στο 3% θα λύνονταν αυτόματα πάρα πολλά προβλήματα. Το 2% είναι θηλειά στο λαιμό.

– Η επιβολή φόρου από τη Βουλγαρία στο φυσικό αέριο που διέρχεται τράνζιτ από το έδαφος της δείχνει την έλλειψη κοινής οικονομικής και ενεργειακής πολιτικής. Ο τρόπος που κινείται η Βουλγαρία είναι σαφώς παραβατικός.

– Η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ και αντί να κάνει βήματα προς τα εμπρός πηγαίνει προς τα πίσω. Σήκωσε τη σημαία της πράσινης μετάβασης αλλά η Γερμανία ανοίγει το ένα ανθρακικό εργοστάσιο μετά το άλλο επειδή το σενάριο ότι θα είχε φθηνό ρωσικό αέριο για 100 χρόνια, δεν “βγήκε”.

– Μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε στροφή στο κέντρο βάρους της οικονομικής πολιτικής από την ιδιωτική οικονομία πίσω στα κράτη.

– Οι αγορές θεωρούν ότι το ρωσοουκρανικό μέτωπο θα “παγώσει” για αρκετό καιρό, τουλάχιστον για τον επόμενο χειμώνα και ότι στο Ισραήλ το πιθανότερο σενάριο είναι προς την κατεύθυνση περιορισμού της κρίσης στα όρια Ισραήλ – Γάζας και λιγότερο στο Λίβανο και τη Σύρια. Γι αυτό αντέχουν τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ