Συνεχίζει να προβληματίζει στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου η μετοχή της Πειραιώς Financial, έχοντας μακράν τη χειρότερη εικόνα στον κλάδο (αναφορικά με τις τέσσερις συστημικές), ενώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας κύλησε στα 1,0520 ευρώ, επίπεδα που είναι ιστορικά χαμηλά! Και τούτο διότι η μετοχή έχει κάνει πολλαπλά reverse split όλα τα τελευταία χρόνια για να μη… μηδενίσει.
Ο προβληματισμός για την πορεία της μετοχής της κορυφαίας – από πλευράς ενεργητικού –τράπεζας στην Ελλάδα είναι μεγάλος και δεν είναι τωρινός στην αγορά.
Η Πειραιώς, μολονότι είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, από πλευράς ενεργητικού, μεριδίου αγοράς και δανείων, εντούτοις παραμένει σε μόνιμη βάση ουραγός στις κεφαλαιοποιήσεις αναφορικά με τις τέσσερις συστημικές, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τις υπόλοιπες. Και αυτό είναι μια παγιωμένη κατάσταση, που ασφαλώς προβληματίζει και ίσως δείχνει πολλά…
Η Πειραιώς Financial βρίσκεται στη 14η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με αποτίμηση 1,37 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι αποτιμάται πιο κάτω από την αύξηση κεφαλαίου κατά 1,38 δισ. ευρώ που έκανε πέρυσι τον Απρίλιο! Πρώτη σε κεφαλαιοποίηση στις τράπεζες είναι η Eurobank με 3,55 δισ. ευρώ, 2η η Εθνική με 3,11 δισ. ευρώ και τρίτη η Alpha Bank με 2,19 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι από τη Eurobank η Πειραιώς υστερεί κατά 2,18 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση (!!), από την Εθνική υπολείπεται κατά 1,74 δισ. ευρώ, ενώ από την Alpha Bank έχει διαφορά αποτίμησης 820 εκατ. ευρώ.
Η υστέρηση της Πειραιώς στο θέμα των αποτιμήσεων – δηλαδή στο εκτόπισμα και στο… ζύγισμα που δίνει η αγορά σε κάθε τράπεζα – είναι διαχρονική και όχι συγκυριακή. Όλα τα τελευταία χρόνια στις ανοδικές εξάρσεις η Πειραιώς υστερεί ή ακολουθεί με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ στις αρνητικές συγκυρίες είναι πρώτη στην πτώση. Σύμπτωμα που, επίσης δεν είναι τυχαίο.
Μέσα στο Μάιο η Πειραιώς έχει τη μεγαλύτερη πτώση στις συστημικές τράπεζες, καθώς υποχωρεί σε ποσοστό 20,75%, όταν η Alpha Bank είναι στο -13,90%, η Εθνική στο -10,90% και η Eurobank -4,22%. Σε επίπεδο 5μήνου, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 14,73%, έχοντας μαζί με την Alpha Bank (-13,18%) τη χειρότερη συμπεριφορά, εν αντιθέσει με τις Εθνική και Eurobank που ενισχύονται σε ποσοστό 16,23% και 7,43% αντίστοιχα.
Παράλληλα, από τα υψηλά έτους των 1,7230 ευρώ που η μετοχή της Πειραιώς βρέθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022, πλέον υποχωρεί άνω του 35%, όταν ο τραπεζικός δείκτης έχει σαφώς μικρότερες απώλειες (-22,69%). Αξίζει να σημειωθεί πως για να βρεθεί εκ νέου στα υψηλά των 1,72 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς χρειάζεται ένα ράλι περί το +60%!
Στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Πειραιώς προσπάθησε να αντιδράσει από το ιστορικό χαμηλό φτάνοντας ενδοσυνεδριακά έως το +6,12%, όμως στο τέλος έκλεισε μόλις στο +2,76% και στα 1,0995 ευρώ. Με σχεδόν τα μισά δάνεια της χώρας, το μεγαλύτερο ενεργητικό, τους περισσότερους εργαζόμενους και τα περισσότερα καταστήματα, η πορεία της μετοχής της Πειραιώς προβληματίζει έντονα, διαχρονικά και σταθερά.