Το σήμα για την επόμενη μέρα της μεταλλουργίας στην Ευρώπη αλλά και την πορεία ανάπτυξης που ακολουθεί με συνέπεια η Metlen, παρά τις μεγάλες ενεργειακές, δασμολογικές κτλ προκλήσεις των καιρών περιέγραψε από το βήμα του πιο σημαντικού συνεδρίου του κλάδου των μετάλλων, με μακρά ιστορία άνω των 40 ετών, το Global Metals, Mining and Steel Conference 2025, που διοργανώθηκε από τη BofA Securities, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Αφού για άλλη μια φορά έστειλε μηνύματα στις Βρυξέλλες για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η ΕΕ τόνισε ότι η Metlen έχει υιοθετήσει ένα μοντέλο που κλειδώνει την ανθεκτικότητά της.
Αναφερόμενος στην ενέργεια ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι βρίσκεται σε δυσμενή θέση της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια παραγωγή μετάλλων και αλουμινίου. Όπως είπε, πολλά εργοστάσια έχουν κλείσει εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους, 3 έως 5 φορές μεγαλύτερου σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα.
«Όσο λιγότερο παγκοσμιοποιούμαστε, τόσο περισσότερο περιφερειοποιούμαστε», είπε σημειώνοντας ότι το νέο τοπίο στις αγορές ενέργειας και μετάλλων δημιουργεί νέα, σύνθετα δεδομένα που απαιτούν ευελιξία, ανθεκτικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό.
Η Metlen
Όπως είπε, η στρατηγική της εταιρείας (energy & metals) περιλαμβάνει ένα “shop-in-shop” μοντέλο, με παραγωγή και διαχείριση ενέργειας in-house. Αυτό, όπως σημείωσε, είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η δραστηριότητα σε συνθήκες έντονης αστάθειας.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων επενδύσεων στο κυκλικής μεταλλουργίας, – circular metallurgy -, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στις επιτυχημένες πρωτοβουλίες ανάκτησης μετάλλων από waste, που πλέον λειτουργούν πιλοτικά με επιτυχία.
Κρίσιμες πρώτες ύλες
Σχολιάζοντας τις προοπτικές για στρατηγικά μέταλλα όπως το γάλλιο, τόνισε τις δυσκολίες που έχουν ιστορικά αποτρέψει επενδύσεις, λόγω του μονοπωλίου της Κίνας στην παραγωγή και του καθορισμού των τιμών, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η Metlen ήταν αυτή που τόλμησε να αναλάβει τη παραγωγή αυτού του τόσο κρίσιμου μετάλλου για ημιαγωγούς και αμυντικές εφαρμογές.
Σημειώνεται ότι στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας η Metlen λειτουργεί μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα με βωξίτη, αλουμίνα, αλουμίνιο και ενεργειακό κέντρο. Εκεί προωθεί νέα επένδυση ύψους 295,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την παραγωγή έως και 50 τόνων γαλλίου ετησίως — επαρκούς ποσότητας για να καταστεί η Ευρώπη αυτάρκης σε μια κρίσιμη πρώτη ύλη.
Επίσης, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Rio Tinto, λέγοντας πως η πρόσφατη απόφαση για επένδυση 300 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις στον Άγιο Νικόλαο αποτέλεσε φυσική συνέχεια μιας μακρόχρονης και αποδοτικής σχέσης των δύο εταιρειών.
Με τη τη Rio Tinto η Meltlen έχει δύο κομβικές συμφωνίες, που εξασφαλίζουν τον εφοδιασμό βωξίτη (14,9 εκατ. τόνοι από τη Γουινέα έως το 2037) και την απορρόφηση αλουμίνας (3,9 εκατ. τόνοι από το 2027 έως το 2034, με δυνατότητα παράτασης). Η συμφωνία αυτή αποτελεί την απαραίτητη βάση για την επέκταση της μονάδας αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο, η οποία αυξάνει την παραγωγική δυναμικότητα από 865.000 σε 1.265.000 τόνους ετησίως. Όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, η νέα επένδυση δεν είναι απλώς βιομηχανική, αλλά γεωστρατηγική: συμβάλλει στη βιομηχανική κυριαρχία της Ευρώπης σε κρίσιμους τομείς.
Βέβαια, ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε ότι η στρατηγική επανεξοπλισμού της Ε.Ε. – ReArm EU δεν συνοδεύεται από πολιτικές που να στηρίζουν τη βιωσιμότητα της μεταλλουργίας, καθώς η όποια χρηματοδότηση κατευθύνεται πλέον αλλού.
Η διεθνή εικόνα
Εστιάζοντας στην παγκόσμια εικόνα και τη θέση της ΕΕ ανέφερε οι δασμοί δημιουργούν χαμένους, σε όλες τις πλευρές. Όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος λειτουργούν ως lose-lose πολιτικές, δημιουργώντας στρεβλώσεις και επιβαρύνοντας τις διεθνείς αλυσίδες αξίας.