Δευτέρα, Ιανουάριος 27, 2025

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕυλογιά των πιθήκων: Το πρώτο «ελληνικό» κρούσμα και γιατί δεν χρειάζεται πανικός

Ευλογιά των πιθήκων: Το πρώτο «ελληνικό» κρούσμα και γιατί δεν χρειάζεται πανικός

Περισσότερα από 1.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε όλον τον κόσμο μετά το πρόσφατο ξέσπασμα της ασθένειας σε χώρες εκτός της Αφρικής.

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, μάλιστα, η ευλογιά των πιθήκων έφθασε και στην Ελλάδα, με τα νοσοκομεία της χώρας να βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό σε ετοιμότητα, βλέποντας τη νόσο να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Πρόκειται για έναν 59χρονο άνδρα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα στην Πορτογαλία και επιστρέφοντας εμφάνισε τα χαρακτηριστικά εξανθήματα αλλά και πυρετό 15 μέρες μετά. Το πρώτο τεστ που έγινε έδειξε συμβατότητα με τον ιό της ευλογιάς, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από το εργαστήριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ο ασθενής νοσηλεύεται απύρετος, με μοναδικό σύμπτωμα τα χαρακτηριστικά δερματικά εξανθήματα που εμφάνισε, ενώ θα παραμείνει σε απομόνωση για 21 μέρες. Οι υγειονομικές Αρχές τέθηκαν σε συναγερμό, με τους υπευθύνους πάντως να τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος πανικού. Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σταθερή.

Παρόλα αυτά, οι υγειονομικές αρχές σχολιάζουν πως δεν χρειάζεται πανικός, καθώς είναι μία νόσος που γνωρίζουμε πολλά χρόνια. «Εάν χρειαστεί και η νόσος κάνει κάποια υποτροπή υπάρχουν εμβόλια που γίνονται μέχρι την 4η μέρα και να αντιμετωπιστεί», όπως σημειώνεται.

Πώς μεταδίδεται

Από τα ζώα μέσω κοντινής επαφής με άνθρωπο, κυρίως, από δάγκωμα, γρατσουνιά ή επαφή με κάποιο σωματικό υγρό του ζώου. Είναι σπάνιο αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μεταξύ ανθρώπων που έχουν πολύ κοντινή επαφή. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω επαφής με σωματικά υγρά και αναπνευστικά σταγονίδια, για παράδειγμα από τις φουσκάλες με υγρό που εμφανίζονται στο δέρμα του ασθενούς, ή αν κάποιος πλησιάζοντας αρκετά εισπνεύσει μεγάλα αερομεταφερόμενα σταγονίδια.

Αυτά τα σταγονίδια γενικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από περίπου 1 μέτρο (σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Επιπλέον, το να αγγίξει κάποιος ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που χρησιμοποιεί κάποιος με ευλογιά των πιθήκων μπορεί επίσης να είναι ένας κίνδυνος.

Τα συμπτώματα

Προκαλεί πυρετό, πόνους στο σώμα, πρησμένους λεμφαδένες, και τελικά «ευλογιά» – αυτές τις επώδυνες, γεμάτες με υγρό φουσκάλες στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια, με τους περισσότερους ανθρώπους να αναρρώνουν χωρίς θεραπεία σε 14 έως 28 ημέρες. Η λοίμωξη μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους:

Α. περίοδος εισβολής (που διαρκεί ως 5 ημέρες) και χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, πρήξιμο των λεμφαδένων, πόνο στην πλάτη, μυϊκοί πόνοι και έντονη εξασθένηση (έλλειψη ενέργειας). Αυτό το πρήξιμο των λεμφαδένων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευλογιάς των πιθήκων σε σύγκριση με άλλες ασθένειες που μπορεί αρχικά να εμφανίζονται παρόμοιες (όπως ανεμοβλογιά, ιλαρά, ευλογιά).

Β. εξάνθημα στο δέρμα αρχίζει συνήθως εντός 1-3 ημερών από την εμφάνιση πυρετού. Το εξάνθημα τείνει να συγκεντρώνεται περισσότερο στο πρόσωπο και τα άκρα παρά στον κορμό. Επίσης επηρεάζονται οι στοματικοί βλεννογόνοι (στο 70% των περιπτώσεων), τα γεννητικά όργανα (30%), τα μάτια (επιπεφυκότες κατά 20%), καθώς και ο κερατοειδής. Το εξάνθημα εξελίσσεται διαδοχικά από κηλίδες, που σταδιακά εξελίσσονται σε κυστίδια (γεμάτα με διαυγές υγρό), φλύκταινες (γεμάτες με κιτρινωπό υγρό) και κρούστες που στεγνώνουν και πέφτουν.