Με διμερή συμβόλαια προμήθειας (PPAs) πράσινης ενέργειας, ενεργειακές αναβαθμίσεις υποδομών, βελτίωση του στόλου οχημάτων, αξιοποίηση βιοαρείου και περαιτέρω εγκατάσταση ΑΠΕ σε υποδομές της εταιρείας σχεδιάζει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, ώστε να περιορίσει την επιβάρυνση από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους που φτάνει τα 15,7 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022, όντας διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης, η επιχείρηση, παρά το ότι οι διμερείς συμβάσεις προμήθειας και ειδικά οι “πράσινες” είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, είναι σε επαφή με παρόχους ώστε να προχωρήσει στο πρώτο PPA εντός του 2023 κι έτσι να “κλειδώσει” σταθερές τιμές ρεύματος.
Όπως επεσήμανε ο κ. Σαχίνης, η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων 20,5 MW , εκ των οποίων 17MW εντός των εγκαταστάσεων έως το 2028 και 3,5 MW σε net metering το 2024. Παράλληλα, αναπτύσσει φωτοβολταϊκά επί εδάφους και επί στέγης σε υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας και υδραγωγεία του εξωτερικού συστήματος ύδρευσης, συνολικής ισχύος περίπου 40 MW.
Στο μεταξύ προχωρά την επόμενη χρονιά σε σταδιακή αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε αντικατάσταση των παλαιών, ενώ το 2026 θα αναβαθμίσει όλα τα ενεργοβόρα αντλιοστάσια των δικτύων.
Ταυτόχρονα το 2027 θα έχει τελειώσει την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ΚΕΛ (Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων) και ΜΕΝ (Μονάδες Επεξεργασίας Νερού) ενώ έως το 2030 θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη νέων υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε διαχειριζόμενες εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ. Επιπλέον θα αναπτύξει και μικρής κλίμακας μονάδα αντλησιοταμίευσης.
Στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι, όπως τόνισε ο κ.Σαχίνης μέχρι το 2030 να έχει 100% κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ και ιδιοκατανάλωση, δηλαδή μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα (net zero).
Στο φόντο αυτό, επίσης, τόνισε, ότι η εταιρεία στην Ψυττάλεια, θα αξιοποιήσει το βιοαέριο για να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο για την αποξήρανση της ιλύος, ενώ, συνολικά, θα αυξήσει τη συμμετοχή των μονάδων παραγωγής βιοαερίων και για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στις εγκαταστάσεις της στο νησί. Παράλληλα, προχωρά σε δράσεις για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων μέσω χρήσης ειδικού πρόσθετου στο πετρέλαιο και στο ντίζελ, σε απλές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια αλλά και σε μερική μεταφορά της διαδικασίας επεξεργασίας νερού από τα Κιούρκα στο Μενίδι με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι επενδύσεις
Όπως τόνισε από την πλευρά του ο Τάσος Τόσιος, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ το 2023 συνολικά θα δημοπρατηθούν νέα έργα που φτάνουν τα 280 εκατ. ευρώ, επιπρόσθετα των 150 εκατ. ευρώ που τρέχουν, συνεχίζοντας την υλοποίηση του προγράμματος της ύψους 800 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική.
Μέχρι σήμερα, η ΕΥΔΑΠ έχει δημοπρατήσει σχεδόν το 50 % των μεγάλων έργων που δημιουργούν τις κατάλληλες υποδομές αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Επίσης, υπεγράφησαν και εκτελούνται συμβάσεις κατασκευής 470.660 χιλιομέτρων δικτύων ακαθάρτων και 28.000 συνδέσεων στην Ανατολική Αττική.
Για το 2023, δε, προβλέπεται τριπλασιασμός των εκτελεσθέντων έργων/επενδύσεων από τα 15.000.000 στα 45.000.000 ευρώ,
Τα τιμολόγια
Παρά την αύξηση του κόστους λειτουργίας πάντως η ΕΥΔΑΠ πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, δεν προχώρησε σε αυξήσεις τιμολογίων για να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές. Όπως σημείωσε η αύξηση στο κόστος λειτουργίας είναι στο 15,6, από 182,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2021 σε 211,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, η ΕΥΔΑΠ έχει το δεύτερο χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρώπη που, μάλιστα, παραμένει σταθερό τα τελευταία 13 χρόνια και θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οριστεί νέο τιμολόγιο με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο, όπου η ΡΑΕ θα έχει το ρυθμιστικό ρόλο. Μάλιστα ανέφερε ότι ι θα συμβάλει θετικά στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης υδάτων και αποχέτευσης, με στόχο την αποφυγή αύξησης των τιμών.
Πάντως, ο κ. Σαχίνης υπογράμμισε ότι και το νέο έτος θα παραμείνουν σταθερά οι τιμές της.
Έξυπνοι μετρητές
Στο μεταξύ προχωράει η ολοκλήρωση της προετοιμασίας και για τον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές, με τα τεύχη δημοπράτησης να οριστικοποιούνται εντός του 2023. Το έργο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2026, και αφορά την αντικατάσταση όλων των σημερινών υδρομέτρων, δηλαδή περίπου 2,16 εκατομμύρια υδρόμετρα σε βάθος δεκαετίας.
Παράλληλα ο κ. Σαχίνης ότι στόχος μέσα από τις επενδύσεις είναι ο περιορισμός των απωλειών αλλά και συνολικά η θωράκιση των υδατικών πόρων απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, λέγοντας ότι η Αθήνα έχει επάρκεια νερού για αρκετά χρόνια.
Αναφορικά με τις επιδόσεις της ΕΥΔΑΠ για το πρώτο εννιάμηνο του 2022, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% φτάνοντας τα 261,7 εκατ. ευρώ, έχοντας αύξηση λειτουργικού κόστους κατά 15,6% στα 211,4 εκατ. ευρώ και μειωμένα κέρδη προ φόρου κατά 51% στα 28,4 εκατ. ευρώ.