Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕΥΔΑΠ: Επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ 2,1 δισ. στη 10ετία – Οι μεγάλες...

ΕΥΔΑΠ: Επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ 2,1 δισ. στη 10ετία – Οι μεγάλες προκλήσεις

Ένα ολιστικό επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ, συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει αντικατάσταση δικτύων 300 χιλιομέτρων που είναι απαρχαιωμένα, ένα κολοσσιαίο project που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα, χτίσιμο δικτύων σε νέες αναπτυσσόμενες περιοχές όπως η Ανατολική Αττική, εγκατάσταση έξυπνων υδρόμετρων που θα δίνουν λεπτομερή καταγραφή κατανάλωσης και διαρροών, υλοποιεί η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ), με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία.

Παράλληλα, αναζητά νέες λύσεις μεγάλων εκτροπών ώστε να φέρει νερό στην Αττική από πιο μακρινές περιοχές, όπως η λίμνη Κρεμαστών, δεδομένου ότι τα αποθέματα νερού πλέον αρκούν μόλις για τέσσερα ακόμη χρόνια, αν δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή στις καιρικές συνθήκες με πολλές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού έχοντας εκσυγχρονίσει τις λειτουργίες της σε σημαντικό βαθμό, όμως μένει τεράστιο έργο ακόμη να γίνει, δεδομένου ότι τα δίκτυα σε μεγάλο βαθμό παραμένουν απαρχαιωμένα, καθώς δημιουργήθηκαν με εντελώς άλλους όρους, για μια Αττική με εκτόπισμα λιγότερο από το 1/10 του σημερινού.

Ο μεγαλύτερος όγκος των επενδύσεων επέκτασης και διεύρυνσης δικτύων όμως αφορά στα μεγάλα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, περιοχή που έχει τεράστια ανάπτυξη την τελευταία 20ετία. Επίσης αφορούν σε έργα του δικτύου ύδρευσης, τοποθετήσεις νέων παροχών, εργασίες δικτύου, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις και του δικτύου αποχέτευσης κ.ο.κ.

Παράλληλα, ετοιμάζεται master plan για όλη την Αττική, μια μελέτη αναγκών και διαδικασιών για τη δημιουργία λύσεων ανακύκλωσης νερού, το οποίο θα χρησιμοποιείται για ποτίσματα, αρδεύσεις και παρόμοιες χρήσεις, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση και η σπατάλη του πόσιμου νερού.

Μειώνονται τα αποθέματα νερού

Αναφορικά με τα αποθέματα νερού, μειώνονται χρονιά με τη χρονιά, ενώ οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν δύο χρόνια, στο τέλος του 2022 υπήρχαν διαθέσιμα 1.059.786.000 κ.μ, ένα χρόνο αργότερα μειώθηκαν σε 902.616.000 κ.μ και φέτος παρουσίασαν ακόμα μεγαλύτερη μείωση σε 610.860 κ.μ. Με λίγα λόγια, αν δεν υπάρξει κάποια (σοβαρή) αλλαγή στις καιρικές συνθήκες και δεν γίνουν άλλες ενέργειες, η Αττική και το 40% του πληθυσμού μένει από νερό σε τέσσερα χρόνια!

Αρχείο ΕΥΔΑΠ-ΥΛΙΚΗ

Που θα κατευθυνθούν οι επενδύσεις

Από το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα των 2,1 δισ. ευρώ έως το 2033, τα 958,7 εκατ. ευρώ προορίζονται για μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική, τα 681,6 εκατ. ευρώ για έργα δικτύου ύδρευσης, τα 364,5 εκατ. ευρώ για έργα αποχέτευσης και 103,8 εκατ. ευρώ για κτιριακά έργα, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού. Το 50% του προϋπολογισμού των ανωτέρω έργων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Η λίμνη Κρεμαστών

Το μεγαλύτερο έργο που εξετάζει η ΕΥΔΑΠ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι η σύνδεση του δικτύου με την λίμνη Κρεμαστών. Το έργο κοστολογείται σε 535 εκατ. ευρώ που διανέμεται στα έργα α` φάσης (365 εκατ. ευρώ) και β` φάσης (170 εκατ. ευρώ).

Το έργο αυτή τη στιγμή χρειάζεται μελετητική ωριμότητα και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, με τον κ. Σαχίνη να εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανάδοχος ακόμα και μέσα στο 2025. Τα έργα εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τρία χρόνια, άρα χωρίς να υπολογίζονται καθυστερήσεις θα μπορούσε η λίμνη Κρεμαστών να συνδεθεί το 2029. Όλα αυτά, στο… άριστο σενάριο, να μην υπάρχουν προσφυγές και άλλα παρόμοια προσκόμματα.

Το έργο των υδρομετρητών

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης έκανε εκτενή αναφορά και στο φιλόδοξο project των υδρομετρητών, ήτοι στο πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών μετρητών που θα αλλάξει εντελώς όλο το προφίλ της επιχείρησης, θα περιορίσει τις σπατάλες και θα οδηγήσει στη νέα εποχή της βιωσιμότητας.

Αρχείο ΕΥΔΑΠ – ΚΕΛ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ

Όπως τόνισε, μέσα στην επόμενη δεκαετία θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί 2,5 εκατ. υδρομετρητές, που συνεπάγεται αντικατάσταση 250 χιλ. μετρητών το χρόνο, ή 1.000 την ημέρα. Γνωστοποίησε πως η εταιρεία είναι σε επικοινωνία με 10-12 κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο στα έξυπνα υδρόμετρα, ώστε να επιλέξει τον κατάλληλο partner, ενώ μέσα στο 2025 αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την σταδιακή αντικατάσταση των μετρητών με έξυπνους μετρητές που θα είναι ψηφιακοί. Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται περίπου σε 300 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η ΕΥΔΑΠ έχει ένα από τα φθηνότερα νερά στον κόσμο σύμφωνα με την Global Water Intelligence, ενώ κατέχει την 1η θέση μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως ως προς την ποιότητα του νερού, σύμφωνα με τον Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης (EPI) του Yale.α

Το ιστορικό της ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα στην αγορά νερού καθώς παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης σε 4,4 εκατομμύρια κατοίκους και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 3,7 εκατομμύρια κατοίκους. Λειτουργεί και συντηρεί τέσσερις Ταμιευτήρες και ένα τεράστιο εξωτερικό δίκτυο υδραγωγείων μήκους 495 χιλιομέτρων.

Διαθέτει τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.) με δίκτυο ύδρευσης 14.000 χλμ. και τρία Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) συνδεδεμένα με δίκτυο αποχέτευσης 8.500 χλμ.

Η μέση ημερήσια παροχή νερού είναι 1,1 εκατομμύρια m3, ενώ η μέση ημερήσια επεξεργασία λυμάτων ανέρχεται στα 724.000 m3. Παράγει έσοδα ύψους 343,5 εκατ. ευρώ (έτος 2022), ενώ αναπτύσσει και υλοποιεί στρατηγική ESG στους στρατηγικούς άξονες της Ασφάλειας, Αποδοτικότητας και Ανάπτυξης.

Η ΕΥΔΑΠ ιδρύθηκε το 1980 με το Νόμο 1068/1980 “περί συστάσεως ενιαίου φορέως Υδρεύσεως – Αποχετεύσεως Πρωτευούσης”, μετά από τη συγχώνευση της Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρείας Υδάτων των Πόλεων Αθηνών – Πειραιώς και περιχώρων (Ε.Ε.Υ.) και του Οργανισμού Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (Ο.Α.Π.).

Στη σημερινή νομική της μορφή περιήλθε το 1999, όταν τα κυριότερα πάγια της εταιρείας, δηλαδή τα φράγματα, οι ταμιευτήρες, τα εξωτερικά υδραγωγεία και τα αντλιοστάσια, απορροφήθηκαν από την Εταιρία Παγίων ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ, παραμένοντας στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Τον Ιανουάριο του 2000, η ΕΥΔΑΠ εισήχθη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ