Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΕυαγ. Μυτιληναίος: "Πλώρη" για το 4% του ΑΕΠ της Ελλάδας βάζει το...

Ευαγ. Μυτιληναίος: “Πλώρη” για το 4% του ΑΕΠ της Ελλάδας βάζει το 2024 η Mytilineos

Τιμητική διάκριση επεφύλαξε το ΕΒΕΠ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά) στον  Ευάγγελο Μυτιληναίος, κατά την εκδήλωση κοπής πίτας του  το απόγευμα της Δευτέρας (8/1). 

Σε εκδήλωση  με παρόντες πλήθος μελών και των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, Υγείας, Αδώνιδος Γεωργιάδη και Ανάπτυξης, Κωνταντίνου Σκρέκα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έγινε επίτιμο μέλος και έλαβε σχετική τιμητική πλακέτα.

Ιδιαίτερα επαινετικές ήταν αναφορές τόσο του προέδρου του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, όσο και των υπουργών. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στον Ευάγγελο Μυτιληναίο, δήλωσε πως “αν έχουμε πολλούς σαν εσάς, το ΑΕΠ θα αυξάνεται οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονται, οι εταιρείες θα φέρνουν στην Ελλάδα τεχνολογίες αιχμής. Ο Όμιλος σας είναι πρότυπο εργασιακών συνθηκών και πετυχημένου επιχειρείν. Ελάτε να κάμετε και μια δωρεά για την Υγεία”, πρόσθεσε ο νέος υπουργός Υγείας, ενώ και ο υπουργός Ανάπτυξης εκφράστηκε θερμά για τον Έλληνα επιχειρηματία.

“Δεν είμαι Πειραιώτης αλλά ο παππούς μου ήλθε το 1908 από την Κορώνη και έστησε το εργοστάσιό του πίσω από τον Παπαστράτο. Το πρώτο μου γραφείο ήταν στην οδό Παπαστράτου”, τόνισε ο επικεφαλής της Mytilineos, παραλαμβάνοντας ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά, το βραβείο.  “Δούλεψα για χρόνια στον Πειραιά”, πρόσθεσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Μυτιληναίος περιγράφοντας για άλλη μια φορά με το δικό του τρόπο τις μεγάλες προκλήσεις των ημερών.

Ειδικότερα ο κ. Μυτιληναίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση Μετάλλου και Ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς τη δομική.  “Μέταλλα χωρίς ενέργεια δεν υπάρχουν και η ενέργεια είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους παραγωγής” τόνισε.  

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφέρει ότι σε συνομιλία με τον CEO του κολοσσού της γερμανικής Thyssen, ο τελευταίος του εκμηστηρεύτηκε ότι η μεγάλη γερμανική εταρεία στο χώρο του μετάλλου και τωνμηχανολογικών εξοπλισμών αναζητεί ενεργειακό εταίρο, ώστε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ενεργιακά κόστη. 

“Εμείς το κάνουμε, ήδη, τόνισε περιγράφοντας τη δραστηριότητα της εταρείας στον κλάδο μετάλλου και ενέργειας, όπως χαρακτηριστικά βρίσκονται σε αρμονική συζυγία, στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, όπου μαζί με τη σύγχρονη μονάδαπαραγωγής ενέργειας, από φυσικό αέριο, αναπτυσσεται και το μεγάλο εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι το αλουμίνιο λειτουργεί ως μεγάλη “μπαταρία” αξιοποιώντας την παραγόμενη ενέργεια της Mytilineos, είτε από τη μονάδα στη Βοιωτία, είτε από τις ΑΠΕ του Ομίλου

Στο φόντο αυτό, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos σημείωσε ακόμα πως η εταιρεία του παρήγαγε το 3% του ΑΕΠ το 2023 και αναμένεται να φτάσει το 4% το 2024, με 70% της παραγωγής να κατευθύνεται στις παγκόσμιες αγορές.  Ο κ. Μυτιληναίος ακόμα είπε ακόμα ότι “αν κάτι χαρακτηρίζει την εταιρεία μας όλα αυτά τα χρόνια είναι το γεγονός του συνεχούς μετασχηματισμού και της επαν-εφεύρεσης του εαυτού μας.  Αποτέλεσμα του τελευταίου μετασχηματισμού είναι η ΜΥΤ Energy & Metals και η επανίδρυση της ΜΕΤΚΑ ως δύο εταιρείες κατασκευών και παραχωρήσεων.  Από μία οικογενειακή επιχείρηση, σήμερα, η MYTILINEOS είναι μια σύγχρονη πολυεθνική εταιρεία, με παρουσία σε 40 χώρες και πέντε ηπείρους και με 5.500 περίπου εργαζόμενους.  Έχουμε δημιουργήσει ένα μοντέλο συνεργειών εντός της εταιρείας, που συνδυάζει αρμονικά τη βιομηχανική του κληρονομιά, τις συμβατικές λειτουργίες της ενέργειας, τη σημαντική δραστηριότητα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μεταλλουργία και τις καινοτόμες προσπάθειες στην τεχνητή νοημοσύνη”.  

Υπογραμμισε ακόμα πως “τίποτα από όλα αυτά δεν μας χαρίστηκε και για το παραμικρό απαιτήθηκε κόπος και θυσίες για να γίνει. Και τα πράγματα στη διεθνή επιχειρηματικότητα είναι ακόμα πιο δύσκολα.   

Παλαιότερα, οι προτεραιότητες για τον CEO μιας εισηγμένης εταιρείας φαίνονταν αρκετά πιο απλές: να διευθύνει και να μεγεθύνει την εταιρεία αποτελεσματικά, ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλό μέρισμα για τους μετόχους.  Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. 

Πλέον ένας σύγχρονος CEO δεν πρέπει να επαναπαύεται, πρέπει να είναι συνέχεια στις επάλξεις για να μπορεί να ανταποκριθεί σε μια σειρά προκλήσεων όπως:  o γεωπολιτική αβεβαιότητα,  o συνεχώς αυξανόμενα ρυθμιστικά πλαίσια και κανονισμοί,  o υψηλός πληθωρισμός και επιτόκια,  o αυξανόμενος λαϊκισμός,  o κυβερνοεπιθέσεις και προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη” ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, σημειώνοντας ότι ένας έτερος CEO του άλλου γίγαντα της παγκόσμιας χημικής βιομηχανίας, της γερμανικής BASF, του εκμυστηρεύτηκε ότι απαιτείται, κάθε χρόνο, η συμμόρφωση και διαχείριση περίπου 40.000 σελίδων κανονιστικών πράξεων και οδηγιών από την ΕΕ.

“O σύγχρονος CEO έχει υποχρέωση ταυτόχρονα να αποφασίζει και πότε πρέπει να συμμετέχει δημόσια σε συζητήσεις περίπλοκων πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων. Η πίεση είναι συνεχής για να κάνεις και να πεις τα “σωστά” πράγματα” ανέφερε και κλείνοντας τόνισε: “Δεν θέλω να σας προκαταβάλω, θέλω όμως να εξάψω τη φαντασία σας γι’ αυτά που μπορεί να κάνει η ελληνική επιχειρηματικότητα στον παγκόσμιο στίβο.” 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ