Το θέμα της μείωσης των έμμεσων φόρων στον καφέ εστιάζει εκστρατεία της Ομοσπονδίας της εστίασης της ΠΟΕΣΕ με αφορμή τη ΔΕΘ.
Όπως αναφέρει «οο Έλληνες πλέον, πίνουμε τον ακριβότερο καφέ στην Ευρώπη. Όχι αναλογικά, αλλά σε πραγματικά, αληθή και απόλυτα νούμερα.
Γιατί; Γιατί σύμφωνα με τις μελέτες(*), περισσότερο από το ένα τρίτο της τιμής του σερβιριζόμενου καφέ στην Ελλάδα σήμερα, είναι φόροι, κρατήσεις και εισφορές.
Σ αν να μην ήταν αρκετός ο Ειδικός Φόρος Καφέ, που έχει και την παγκόσμια πρωτοτυπία να υπόκειται και σε ΦΠΑ, σαν να μην ήταν αρκετή η αφαίμαξη των δήμων, και οι φόροι υπέρ τρίτων, σαν να μην αρκούσε ο πληθωρισμός και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών, η Κυβέρνηση μας «κέρασε» μόλις, και το «κερασάκι» του ΦΠΑ:
Από 1η Ιουλίου, κόντρα σε όλα τα υπεσχημένα και τα πιστεύω της, τον αύξησε στο 24%! Ήταν φυσικό επόμενο, η Εστίαση με τόσο συμπιεσμένες κερδοφορίες, να μην είναι σε θέση πια, να τον απορροφήσει.
Το μέτρο θα αποδώσει λιγότερα από 42 εκ, τα οποία, μπροστά στα 5,6 δις πρωτογενούς πλεονάσματος, το πρώτο μόλις, επτάμηνο του ’24, είναι ψίχουλα.
Μία ακατανόητη απόφαση, που κόβει την “ανάσα” του Έλληνα, κυριολεκτικά θα κλείσει επιχειρήσεις, ενώ κάνει ζημιά, ακόμη και στην ανταγωνιστικότητα του Τουρισμού μας.
Το μόνο που καταφέρνει με τη στόχευσή της, είναι να δημιουργεί απορία για τα πραγματικά της κίνητρα…
Η Εστίαση απορεί και ζητά εξηγήσεις. Απαιτεί μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Γι’ αυτό ακριβώς, και το «hash-tag» της καμπάνιας μας, είναι το #ΓιατιΚυριακο? Όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση επί τούτου, αλλά γιατί πραγματικά, κανείς μας δεν καταλαβαίνει το γιατί! Ποσώς δε μάλλον, ο μέσος Έλληνας, που θα δει τον καφέ του ξαφνικά, να απογειώνεται στα 4 και στα 5 ευρώ. Ξαφνικά, να κόβεται η «ανάσα» του…» καταλήγει η σνακοίνωση.
Καθολικό αίτημα
Το αίτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ έθεσε και πριν λίγους μήνες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση, «για μία ακόμα φορά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ως πάγιο πρόταγμα, έθεσε στον υπουργό το θέμα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ ο οποίος επιβαρύνει ετησίως τον κλάδο με ποσό 140 εκατομμυρίων ευρώ με την προϋπόθεση βεβαίως ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, αντιπροτείνοντας δε, μέρος των συγκεκριμένων κρατικών εσόδων να διατίθεται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παράνομου εμπορίου στη χώρα μας. Το αίτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, παραμένει επίκαιρο ιδιαίτερα στις ημέρες μας όπου οι τιμές διαπραγμάτευσης του καφέ στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτοξευθεί λόγω επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των αρνητικών γεωπολιτικών εξελίξεων, και των πληθωριστικών τάσεων που διέπουντο παγκόσμιο περιβάλλον γενικότερα επηρεάζοντας δυσμενώς την οικονομία της Χώρας μας με επιπλέον κόστη για το καταναλωτικό κοινό» ανέφερε η Ένωση.