Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕρντογάν: Σταθερή επιθετικότητα με διεκδικήσεις που πολλαπλασιάζονται

Ερντογάν: Σταθερή επιθετικότητα με διεκδικήσεις που πολλαπλασιάζονται

Στην συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου ομολόγου του, Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης, Αντώνης Κλάψης.

«Θέλουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία να είναι κοντά. Ιδανικά, θα έλεγα ότι θέλουμε την Τουρκία ως μέλος του δυτικού κόσμου, δηλαδή να αποδέχεται και τις αρχές και τις αξίες και τις υποχρεώσεις, όχι μόνο τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους τέτοιου είδους θεσμούς και μηχανισμούς. Ως προς το σκέλος του ψευδοκράτους, ο κ. Ερντογάν δεν λέει τίποτα περισσότερο από αυτά που έχουν ειπωθεί εδώ και 48 χρόνια από αλλεπάλληλες τουρκικές ηγεσίες, αλλά που δεν βρίσκουν καμιά απήχηση στο διεθνές στερέωμα. Το ψευδοκράτος υπάρχει ντε φάκτο μεν, υπάρχει δηλαδή η κατοχή, αλλά από την άλλη αυτό δεν αναγνωρίζεται από κανέναν», σχολίασε ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης.

«Πολλές φορές υπάρχουν μεταπτώσεις τέτοιου είδους στην τουρκική εξωτερική πολιτική επί κυβερνήσεως Ερντογάν. Εκείνο που μένει σταθερό παρόλα αυτά είναι η επιθετικότητα και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν αλλάζουν μέσα σε βάθος χρόνου, αλλά μάλλον πολλαπλασιάζονται. Νομίζω ότι αυτό που εννοεί ο κ. Ερντογάν όταν λέει να πάμε σε έναν διάλογο, είναι στην πραγματικότητα να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στη βάση των επιδιώξεων της και όχι στη βάση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κλάψη, «όταν εκείνος (ο Ερντογάν) ακόμα μιλάει για διεθνές δίκαιο, δεν εννοεί αυτό που είναι γενικώς παραδεκτό στις χώρες του δυτικού κόσμου, αλλά μιλάει για ερμηνείες οι οποίες είναι κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα και στις επιδιώξεις της Τουρκίας. Επομένως, το γεγονός ότι τη μια μέρα μπορεί να λέει κάτι πιο επιθετικό και την άλλη να εμφανίζεται κάπως διαλλακτικότερος, δε νομίζω ότι αλλάζει τη γενική κατεύθυνση των επιδιώξεων και της πολιτικής του».

Τέλος, ο κ. Κλάψης τόνισε η προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής παραμένει να κρατήσει την Τουρκία υπό την σκέπη της, να την κρατήσει στο ΝΑΤΟ, να την κρατήσει στο πλαίσιο του δυτικού κόσμου. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον προφανώς πρέπει να της δίνει και κάποια ανταλλάγματα ανάμεσα στα άλλα εξοπλισμούς, όπως είναι τα F-16.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ