Τρίτη, Ιανουάριος 14, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕπιχειρήσεις - Έρευνα Grant Thornton: Καμπανάκι για νέες ανατιμήσεις και κόστος ενέργειας

Επιχειρήσεις – Έρευνα Grant Thornton: Καμπανάκι για νέες ανατιμήσεις και κόστος ενέργειας

Οι 9 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες, με βάση την ετήσια έρευνα της Grant Thornton, δηλώνουν ότι θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής τους, ενώ 5 στους 10 ότι θα αυξηθεί σημαντικά, πάνω από 10%. Παρατηρώντας ότι οι 2 στους 10 δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να απορροφήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης αυτής. Παράλληλα, η αύξηση του λειτουργικού κόστους (ενέργεια, πρώτες ύλες) αποτελεί το πλέον μεγάλο πρόβλημα.

Αναλυτικά, ένα νέο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις αναδύεται εντός του 2022 τόσο σε επίπεδο γεωπολιτικών εντάσεων όσο και σε οικονομικό επίπεδο με βάση την ετήσια έρευνα της Grant Thornton για το ελληνικό επιχειρείν, που  αποτυπώνει τις προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών για την πορεία των επιχειρήσεων, σε επίπεδα κύκλου εργασιών, κερδοφορίας και επενδύσεων, καθώς και για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες. 

Η έρευνα ταυτόχρονα, παρουσιάζει τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, ενώ αναλύει και τις στρατηγικές που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν το προσεχές διάστημα. Τα δεδομένα για το ελληνικό επιχειρείν, συγκέντρωσε, επεξεργάστηκε και παρουσίασε η εξειδικευμένη ομάδα ερευνών της Grant Thornton, και ειδικότερα οι κ.κ. Μανόλης Μιχαλιός, Partner, Head of Assurance, Θανάσης Ξυνας, Partner, Assurance, Δημήτρης Παντερλής, Partner, Assurance και η Αθανασία Κούρτη, Director, Assurance.

Μετά από μια μακρά περίοδο που ο δείκτης προσδοκιών για τις ελληνικές επιχειρήσεις ήταν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μέσο όρο, από το 2019 τα επίπεδα αισιοδοξίας είναι πλέον υψηλότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή.

Αισιοδοξία αλλά κι αστερίσκοι

Όπως τονίζεται, παρά την επιβάρυνση του οικονομικού κλίματος λόγω της πανδημίας, η αισιοδοξία ξαναγύρισε στους Έλληνες επιχειρηματίες το 1ο εξάμηνο 2021 και στο τέλος του 2021 είχε τάση ανάκαμψης προς προ πανδημίας επίπεδα. 

Εντούτοις τα γεγονότα του τελευταίου εξαμήνου έχουν σημαντική αρνητική επίδραση και τα επίπεδα αισιοδοξίας έχουν μειωθεί αισθητά. “Ερμηνεύοντας τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την τάση αυτή, θα παρατηρούσαμε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι απαισιόδοξοι αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας, παρόλα αυτά εκτιμούν ότι περιορισμοί ανάπτυξης που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα τους επηρεάζουν λιγότερο από τους ομόλογούς τους σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και ως αποτέλεσμα τα επίπεδα αισιοδοξίας τους συνεχίζουν να παραμένουνε σε υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και παγκόσμια” αναφέρεται σχετικά.

Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το α’ εξάμηνο του 2022, κάτι που αναμένεται να ισχύει και για το 3ο τρίμηνο του έτους, σήμερα οι 4 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες είναι αισιόδοξοι για την εξέλιξη της οικονομίας. 

Εντούτοις, όπως τονίζεται,  είναι αξιοσημείωτη η πτώση της αισιοδοξίας σε σχέση με το προηγούμενο έτος όταν η σχετική αναλογία ήταν 6 στους 10. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την παγκόσμια. 

Τα προβλήματα

Αναφορικά με τα θέματα που προβληματίζουν για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους επόμενους 12 μήνες, “παρατηρούμε ότι αυτά σήμερα έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πλέον, η πανδημία που πέρυσι ήταν ο σημαντικότερος περιορισμός, απασχολεί τον 1 στους 3 επιχειρηματίες μόνο. Σήμερα, βασικοί περιορισμοί είναι: η άνοδος των τιμών και ο πληθωρισμός ως παράγοντες μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η αύξηση του λειτουργικού κόστους (ενέργεια, πρώτες ύλες), οι κίνδυνοι στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι οι οποίοι δημιουργούν σημαντικά μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς και η αύξηση των επιτοκίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 7 στους 10 βρίσκουν σημαντικό εμπόδιο την εύρεση κατάλληλου εξειδικευμένου προσωπικού” αναφέρεται σχετικά.

Αύξηση στο κόστος παραγωγής και ποσοστό απορρόφησης του κόστους 

Όπως αναφέρει η έκθεση, “η αύξηση του κόστους παραγωγής και εν γένει των τιμών αποτελούν το σημαντικότερο περιοριστικό παράγοντα ανάπτυξης σήμερα. Οι 9 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες δηλώνουν ότι θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής τους, ενώ 5 στους 10 ότι θα αυξηθεί σημαντικά, πάνω από 10%. Παρατηρώντας ότι οι 2 στους 10 δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να απορροφήσουνε το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης αυτής, προκύπτει ότι η αύξηση τους κόστους παραγωγής θα έχει ως αποτέλεσμα η στρατηγική που θα υιοθετήσουν οι περισσότεροι να είναι η μετακύλιση του σημαντικότερου μέρους του στην τιμή του προϊόντος/υπηρεσίας.”

Συγκεκριμένα, το 13% δηλώνει έτοιμο να απορροφήσει πλήρως την αύξηση του λειτουργικού κόστους, ενώ το 6% δηλώνει ότι θα καλύψει το 70% αυτών των αυξήσεων.

“Διερευνώντας τις αιτίες αύξησης του κόστους παραγωγής, παρατηρούμε ότι σημαντικότερη αύξηση παρουσιάζεται στο κόστος ενέργειας, των πρώτων υλών, στις μεταφορές και τον εξοπλισμό, ενώ ακόμα και στο μισθολογικό κόστος η αύξηση ξεπερνάει το 10%” αναφέρει η Έκθεση.

Επίσης, πέρα από το κόστος ενέργειας, που σημείωσε νέα αύξηση 35,8% σε σχέση με πέρσι, καταγράφονται αυξήσεις σε ό,τι επηρεάζει την παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Συγκεκριμένα: 

  • Λιπάσματα: 56,8% 
  • Γεωργικά φάρμακα: 10,3% 
  • Κτηνιατρικά φάρμακα: 5,4% 
  • Ζωοτροφές: 25% 

Επίσης η Έκθεση συμπληρώνει:

“Η στρατηγική αυτή επιβεβαιώνεται και από την τιμολογιακή πολιτική που έχουνε υιοθετήσει οι επιχειρήσεις, οι οποίες 8 στις 10 αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων/υπηρεσιών σε ευθεία γραμμή με την αύξηση του κόστους τους, με ότι αυτό συνεπάγεται σε όρους ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας. 

Παρά τις προσδοκίες ανάπτυξης και το γεγονός ότι η πανδημία πλέον δεν φαίνεται να αποτελεί βασικό προβληματισμό των Ελλήνων επιχειρηματιών, εντούτοις οι νέοι περιορισμοί στο οικονομικό περιβάλλον που τον τελευταίο καιρό εντείνονται, έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα η διάθεση για επενδύσεις να είναι μειωμένη. Εντάσεως κεφαλαίου επενδύσεις, όπως σε γη, κτίρια και μηχανήματα, σχεδιάζονται από όλο και λιγότερες επιχειρήσεις. Ο προσανατολισμός των επενδύσεων είναι κυρίως σε τεχνολογία και ψηφιακό μετασχηματισμό, οι 6 στις 10, τάση η οποία πηγάζει και από τις νέες επιχειρηματικές πρακτικές που δημιουργήθηκαν και λόγω της πανδημίας.”

Ταμείο Ανάκαμψης

“Παρά τις προσδοκίες ανάπτυξης και το γεγονός ότι η πανδημία πλέον δεν φαίνεται να αποτελεί βασικό προβληματισμό των Ελλήνων επιχειρηματιών, εντούτοις οι νέοι περιορισμοί στο οικονομικό περιβάλλον που τον τελευταίο καιρό εντείνονται, έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα η διάθεση για επενδύσεις να είναι μειωμένη. Εντάσεως κεφαλαίου επενδύσεις, όπως σε γη, κτίρια και μηχανήματα, σχεδιάζονται από όλο και λιγότερες επιχειρήσεις. Ο προσανατολισμός των επενδύσεων είναι κυρίως σε τεχνολογία και ψηφιακό μετασχηματισμό, οι 6 στις 10, τάση η οποία πηγάζει και από τις νέες επιχειρηματικές πρακτικές που δημιουργήθηκαν και λόγω της πανδημίας” αναφέρεται σχετικά.

Εντούτοις, όπως τονίζεται, προκαλεί προβληματισμό ότι μόνο οι 3 στους 10 αναμένουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει συμβολή στη δική τους επιχείρηση. Παρά το ότι έχουν ξεκινήσει οι δράσεις χρηματοδότησης μέσω του ταμείου, ενώ και τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί σημαντικά, λιγότεροι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν το Ταμείο, ενώ και από αυτούς που θα το χρησιμοποιήσουνε, μόνο οι 4 στους 10 είναι είτε σε στάδιο προετοιμασίας του σχετικού πλάνου είτε σε στάδιο υποβολής

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ