Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕπιχείρηση "ανοίξτε το λιανεμπόριο"-Γράφει ο Ε.Νότης

Επιχείρηση “ανοίξτε το λιανεμπόριο”-Γράφει ο Ε.Νότης

Τα στοιχεία που έφτασαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παρερμηνείες: τα κατεβασμένα ρολά στο λιανεμπόριο προκαλούν τεράστια καταστροφή και στην οικονομία και στον κρατικό προϋπολογισμό ανατρέποντας στόχους και προβλέψεις. Γι’ αυτό, στις συζητήσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα μεταξύ των λοιμωξιολόγων, ο παράγοντας «οικονομία» θα παίξει ίσως τον μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη συζήτηση έχει γίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Είτε με click away και click inside, είτε με διπλές μάσκες και αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά στον αριθμό των προσώπων εντός των καταστημάτων, το να ανέβουν και πάλι τα ρολά στα εμπορικά καταστήματα θεωρείται η νούμερο ένα προτεραιότητα. Τα νούμερα που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν δέος:

  1. Το 57% του τζίρου του λιανεμπορίου πραγματοποιείται σε περιοχές που έχουν μπει σε «βαθύ κόκκινο». Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι από τα περίπου 9 δις. ευρώ που είναι ο τζίρος του εμπορίου (χονδρικό και λιανικό) σε έναν συνηθισμένο Φεβρουάριο, το Lockdown ενός ολόκληρου μήνα μπορεί να «εξαφανίσει» πωλήσεις περίπου 4-5 δις. ευρώ.
  2. Κάθε 15 ημέρες lockdown στο λιανεμπόριο σε αυτές τις κόκκινες περιοχές, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 1 με 1,2 δις. ευρώ. Λιγότερες συναλλαγές στη λιανική σημαίνει και λιγότερα έσοδα από ΦΠΑ ή από ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ταυτόχρονα σημαίνει και εκροή ταμειακών διαθεσίμων του κρατικού προϋπολογισμού για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στον λιανεμπόριο που μπαίνουν σε αναστολή, για να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να μην καταρρεύσουν τα ταμεία. Σημαίνει τέλος και λιγότερες εισπράξεις από φόρους εισοδήματος καθώς στους εργαζόμενους σε αναστολή δεν γίνει παρακράτηση φόρο.
  3. Ο ρυθμός ανάπτυξης πέφτει κατά 0,8% με 0,9% ανά δύο εβδομάδες κλειστού λιανεμπορίου. Όσο και αν μπορεί να γίνει «rebound» στις πωλήσεις μόλις αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά, τα κατεβασμένα ρολά δεν μπορούν να κρατήσουν επι μακρόν αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε έναν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2021.
  4. Το πρωτογενές έλλειμμα μεγαλώνει κατά 0,7% του ΑΕΠ ή κατά περίπου 1,2 δις. ευρώ για κάθε 15 ημέρες κλειστού λιανεμπορίου. Ήδη το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών ανεβάζει τον πήχη του πρωτογενούς ελλείμματος στη φετινή χρονιά, στα 14 δις. ευρώ από 7 δις. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Τα νούμερα που προαναφέρθηκαν θα μπουν και αυτά στο τραπέζι των συζητήσεων αυτή την εβδομάδα οπότε και θα τεθεί το θέμα «παράταση ή όχι στο lockdown» ειδικά στην Αττική. Προτεραιότητα η υγεία αλλά και ο συναγερμός για την πορεία της οικονομίας χτυπάει δυνατά και επίμονα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ