Στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και του 9μήνου εισέρχεται από σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επανέρχεται στα θεμελιώδη, καθώς οδεύουμε για το κλείσιμο της περιόδου ανακοινώσεων εξαμήνων, καθώς μέσα στο πενθήμερο θα υπάρξει κρεσέντο δημοσιεύσεων μεγεθών εξαμήνου.
Την ίδια ώρα, υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα για ενδεχόμενα placements στις τράπεζες κάτι που προσδίδει νέο ενδιαφέρον στην αγορά αλλά και «σηκώνει» σημαντική ρευστότητα από το σύστημα, ενώ μετά τη μεγάλη πρόσφατη πτώση, έχουν δημιουργηθεί πολλές αγοραστικές ευκαιρίες, τόσο στον Large και τον Mid Cap όσο και στο υπόλοιπο ταμπλό. Εντός των ημερών θα γίνει γνωστή η τιμή εξαγοράς του 1,5% της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με τη μετοχή να έχει τη μικρότερη διόρθωση στον κλάδο τελευταία.
Επίσης, μετά την πτώση – διόρθωση των τεσσάρων προηγούμενων εβδομάδων, έχουν δημιουργηθεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς αρκετοί τίτλοι έχουν 10% έως 20% αυτό το διάστημα.
Η περασμένη εβδομάδα ήταν η τέταρτη διαδοχική, όμως την Παρασκευή καταγράφηκαν σημάδια ανασύνταξης και ένστικτο αυτοσυντήρησης. Ο Γενικός Δείκτης κράτησε τη ζώνη των 1.200 μονάδων σε όλες τις συνεδριάσεις (σε κλείσιμο), ενώ την Παρασκευή έγινε και κίνηση προς τις 2.220 μονάδες, κάτι που ίσως βοηθήσει στην ενίσχυση των αγοραστών και σε ένα καλύτερο κλείσιμο μήνα, συγκριτικά με την εικόνα που επικρατούσε έως πρόσφατα.
Παρά την αντίδραση της Παρασκευής, η εβδομάδα ήταν λίαν πτωτική, με το Γενικό Δείκτη να έχει πτώση 3,24%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,91%, ο Mid Cap έχασε 4,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες 3,76%.
Σε επίπεδο Σεπτεμβρίου, ο Γ.Δ. καταγράφει πτώση 7,22%, ο FTSE 25 χάνει 6,57%, o Mid Cap είναι στο -9,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 10,99%. Πλέον, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και σε επίπεδο ετήσιας συγκομιδής, καθώς έχουν περιοριστεί σημαντικά τα κέρδη που έως τα τέλη Ιουλίου έφταναν κοντά στο +45% στο Γ.Δ. και στο +73% στις τράπεζες.
Τα κέρδη του Γενικού Δείκτη το 9μηνο διαμορφώνονται πλέον στο +30,97%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά +32,05%, ο Mid Cap είναι στο +38,89% και ο τραπεζικός δείκτης στο +47,73%. Η αξία συναλλαγών την Παρασκευή κατήλθε στα 83,36 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο πενθημέρου ήταν στα 103,5 εκατ. ευρώ. Τέλος σε επίπεδο 2023, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώνονται στα 106,7 εκατ. ευρώ, σχεδόν 48% πάνω από τα 74 εκατ. ευρώ που ήταν ο περυσινός μέσος τζίρος.
Επανεκτίμηση δεδομένων
Η αγορά φαίνεται πως έχει μπει σε μια περίοδο νέας επαν-αξιολόγησης όλων των δεδομένων, μετά τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες που φέρνουν μεγάλες αλλαγές στις πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες, ενώ υπάρχει και αύξηση του συστημικού ρίσκου, όπως αυτό αντανακλάται από τις τιμές των ομολόγων που τα δεκαετή, έφτασαν σε υψηλά 4μήνου.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει κάνει λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές και η επίδραση ενός υψηλότερου ασφάλιστρου κινδύνου ήταν εμφανής ως διάθεση στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού από την στιγμή που το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων ως το τέλος του έτους φαίνεται πλέον να αποκτά πιθανότητες. Παράλληλα στην δημοσίευση των ισολογισμών εξαμήνου σημαντικών βιομηχανικών ομίλων, γίνεται αισθητή η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους με την προοπτική να παραμένει αυξητική τουλάχιστον ως το τέλος του έτους.
Αναφορικά με την τεχνική εικόνα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «τα διαγραμματικά δεδομένα για τους αγοραστές έχουν επιδεινωθεί μετά την καθοδική διάσπαση της πλαγιοανοδικής τάσης και πλέον το νέο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στο όριο αυτής της γραμμής τάσης κοντά στα επίπεδα των 1.220 μονάδων. Παρά την υποχώρηση που παρατηρείται επί τέσσερις εβδομάδες, οι συναλλακτικοί τζίροι δεν δείχνουν κάποια σοβαρή αποκλιμάκωση, διατηρούνται με άνεση στα 100 εκατ. ευρώ και αυτό ενδεχομένως προβληματίζει για την ένταση της προσφοράς.
Τα καλά νέα για τους αισιόδοξους έρχονται από το μέτωπο των ταλαντωτών οι οποίοι έγραψαν εκ νέου ένα χαμηλό σε υποτιμημένες ζώνες τιμών την Πέμπτη, ενώ δείχνουν πλέον αποφορτισμένοι στα εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα.
Λόγω του κλεισίματος του εννεαμήνου και της εκκίνησης της Αγοράς από την τεχνική ζώνη της υποτιμητικής υπερβολής θα δίναμε ένα μικρό προβάδισμα στην άνοδο για την ερχόμενη εβδομάδα. Επισημαίνουμε ωστόσο ότι η ανοδική εικόνα δεν δείχνει να έχει εδραιωθεί με μία μόλις θετική συνεδρίαση και η δυναμική των πωλητών όπως αντανακλάται στις συναλλαγές καθιστά πολύ εύθραυστη μια προσπάθεια κατάκτησης υψηλότερων επιπέδων».