Η σύνοδος των ηγετών των 7 ισχυρότερων οικονομιών του G7 δεν κατάφερε να εξασφαλίσει παράταση στο τελεσίγραφο των Ταλιμπάν που λέει ότι από 1ης Σεπτεμβρίου δεν θα φύγει κανείς από τη χώρα. Οι Ταλιμπάν άρχισαν ήδη να εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε ξένους και Αφγανούς. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμμένει ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου καθώς η συνάντηση του επικεφαλής της CIA με τον επικεφαλής των Ταλιμπάν δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς.
Σε συνθήκες πολέμου εργάζονται οι δυτικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 7 μέρες που απομένουν για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Μετά τις χαοτικές εικόνες μπήκε τάξη εντός της περιμέτρου και αναχωρούν κατά χιλιάδες οι ξένοι πολίτες και οι Αφγανοί συνεργάτες τους αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί θα εγκλωβιστούν. Οι Ταλιμπάν ήδη έκοψαν την πρόσβαση των ντόπιων στο αεροδρόμιο.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος επιμένει στο χρονοδιάγραμμα της 31ης Αυγούστου για την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων.
Με το πιεστικό ερώτημα αν θα παραταθεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου συνεδρίασαν εκτάκτως οι ηγέτες του G7. Oι Ευρωπαίοι ζήτησαν από τον Τζο Μπάιντεν να μείνουν περισσότερο οι στρατιώτες αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζει το χρονοδιάγραμμα.
Η Γερμανία αναζητεί μια φόρμουλα ώστε η εκκένωση να συνεχιστεί ακόμη και μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων. Στην ατζέντα των ηγετών και η μελλοντική αντιμετώπιση των Ταλιμπάν. Υπόσχεση βοήθειας ή απειλή νέων κυρώσεων είναι το καρότο και το μαστίγιο της Δύσης.
Ο Διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ταξίδεψε χθες κρυφά στην Καμπούλ, όπου συνάντησε τον πολιτικό ηγέτη των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε άγνοια για τη συνάντηση και διεμήνυσε στις δυτικές χώρες ότι όχι μόνο θα υπάρξουν συνέπειες αν δεν τηρήσουν τη διορία αλλά και ότι πρέπει να σταματήσουν να βγάζουν από τη χώρα γιατρούς, μηχανικούς και άλλους πολύτιμους επαγγελματίες.
Οι Ταλιμπάν δεν θέλουν ούτε τη βοήθεια των Τούρκων στην ασφάλεια του αεροδρομίου, το οποίο επιδιώκει διακαώς ο Ερντογάν.
Βέβαιο για την παντοδυναμία του το καθεστώς δηλώνει ότι θα λυθεί και το θέμα της κοιλάδας Παντζσίρ, όπου αντιπολιτευόμενες δυνάμεις ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους.
Οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν και για την ασφάλεια στο εσωτερικό τους. Γαλλία και Βρετανία ερευνούν άτομα που έφτασαν στο έδαφός τους με πτήσεις από την Καμπούλ για διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν.
Ο Μπάιντεν επιμένει σε εκκένωση έως τις 31 Αυγούστου
Μέχρι στιγμής ο Τζο Μπάιντεν εμμένει στην απόφασή του να τηρηθεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ζέτα Κονταξή, σύμφωνα με τους New York Times ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στους ηγέτες της G7 ότι θα ήθελε να αλλάξει αυτή η προθεσμία όμως πιθανόν ο λόγος που δεν την αλλάζει είναι η τρομοκρατική απειλή που γνωρίζουμε από την Κυριακή ότι έχουν δεχθεί οι αμερικανικές δυνάμεις από την ISIS.
Αξιωματούχοι τονίζουν πάντως πως ο όρος που θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να τηρηθεί η προθεσμία είναι η διευκόλυνση μέχρι τότε των προσπαθειών εκκένωσης από τους Ταλιμπάν οι οποίοι όπως είναι γνωστό δεν δέχονται καμία παράταση και μιλούν για συνέπειες εάν αυτό δεν γίνει.
Επίσης οι αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Πεντάγωνο να έχει έτοιμο ένα σχέδιο και για παράταση σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα τις επόμενες μέρες.
Να σημειωθεί ότι το Sky News αποκάλυψε νωρίτερα ότι η Βρετανία σχεδιάζει να παραμείνουν δυνάμεις της χώρας στο αεροδρόμιο και μετά την 31η Αυγούστου και να ζητήσει ουσιαστικά παράταση από μόνη της κάτι που φαίνεται να κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες. Στην ανακοίνωση μάλιστα του G7 αναφέρεται ότι εμείς θέλουμε να υπάρχει ασφάλεια και για τους πολίτες μας και για όσους πρέπει να φύγουν και μετά την 31η Αυγούστου.
Και το μεταναστευτικό ζήτημα φαίνεται να προβληματίζει τους περισσότερους ηγέτες. Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι δεν πρέπει το Αφγανιστάν να είναι μία νέα ευκαιρία για τους διακινητές ενώ ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ανησυχία του καθώς όπως είπε μέχρι στιγμής δεν έχει εκπονηθεί κανένα κοινό σχέδιο από την ΕΕ για το τι θα γίνει με τους ανθρώπους που φεύγουν από τη χώρα.
Παγκόσμια αγωνία για το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν
«Τα κορίτσια μου είναι στο Αφγανιστάν κι εγώ είμαι στην Αμερική. Ποιος (μπορεί να) ζήσει (έτσι); Νοιώθω σκοτωμένη. Νοιώθω νεκρή, νεκρή»…
Γροθιά στο στομάχι η εικόνα της 30χρονη Σίμα. Μαζί με τον σύζυγό της κατάφερε να φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι όμως και οι δύο κόρες τους.
Είναι ανάμεσα δεκάδες φοβισμένα παιδιά που έμειναν πίσω στο Αφγανιστάν, εξαιτίας του χάους που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, παρά τις υποσχέσεις των Ταλιμπάν για εκκενώσεις χωρίς προβλήματα.
Οι δίδυμες Άσνα και Σάνα χαμογελούν ανακουφισμένες. Μόλις έχουν φτάσει στην Αγγλία μαζί με όλη την οικογένειά τους. Διερμηνέας των βρετανικών δυνάμεων ο πατέρας τους, κατάφερε μόλις την τελευταία στιγμή να ξεφύγει από τον κίνδυνο των Ταλιμπάν και να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος της RAF.
Από τη βιαιότητα των Ταλιμπάν δεν κατάφερε όμως να ξεφύγει η σύζυγός του Ζιαουλάχ Ομέρ, πρώην μεταφραστή του βρετανικού στρατού. Για καλή της τύχη ολόκληρη η οικογένεια βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες ασφαλής στο Ντέρμπι της Αγγλίας.
«Χτυπούσαν τη γυναίκα μου και την έσερναν.Την άρπαξαν από τα μαλλιά και την έσυραν έως την πύλη» λέει ο Ζιαουλάχ Ομέρ.
Δε λείπουν και οι γέννες από πανικόβλητες γυναίκες στη διάρκεια της εκκένωσης στην Καμπούλ
«Η τελευταία ενημέρωση ήταν για τρία μωρά.Δεν το παρακολουθώ λεπτό προς λεπτό, αλλά θα σας κρατάμε ενήμερους» δήλωσε ο διοικητής μεταφορών, Στέφεν Ρ. Λάιονς.
Οι γυναίκες θα πρέπει να προστατευτούν στο Αφγανιστάν, τόνισε από την Αυστρία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Πρέπει να υπερασπιστούμε αυτές τις γυναίκες και τις αξίες, που μοιράζονται, ειδάλλως θα πρέπει να επωμιστούμε το βάρος των τύψεων» πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δηλώνει ότι θα γίνει προσπάθεια, ώστε ο Έλληνας Πρέσβης στο Πακιστάν να μεταβεί στην Καμπούλ προκειμένου να συντονίσει τον απεγκλωβισμό προσώπων ελληνικού ενδιαφέροντος.
Η βία, σε συνδυασμό με την ξηρασία και την πανδημία στο Αφγανιστάν συνθέτουν την τέλεια κόλαση επί της γης τονίζει ο ΟΗΕ. Περισσότεροι από 18 εκ. Αφγανοί έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.
«Οι καταγγελίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων και μελών του ιππικού των δυνάμεων εθνικής ασφάλειας του Αφγανιστάν, περιορισμούς στα δικαιώματα των γυναικών» είπε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέ.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιεί ότι οι προμήθειες στο Αφγανιστάν φτάνουν για μία μόνο εβδομάδα.
ΠΗΓΗ:ertnews.gr