Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕπί τάπητος οι αποζημιώσεις για τις βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο

Επί τάπητος οι αποζημιώσεις για τις βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» με τις βλάβες ρεύματος. Το όλο ζήτημα αποτελεί «πληγή» για την κυβέρνηση και τον ΔΕΔΔΗΕ κι έτσι αναζητείται φόρμουλα για να κατατεθούν σχετικές αποζημιώσεις.

Ήδη, γίνονται οι σχετικές επεξεργασίες ώστε να απαλυνθούν αντιδράσεις και η οργή πολλών πολιτών κι επαγγελματιών με τα σενάρια να ποικίλουν, π.χ. αναστολή χρεώσεων για χρήση Ελληνικού Δικτύου Διανομής ή ακόμη κι εφάπαξ καταβολών.  Σχετικά με τις αποζημιώσεις σε πολίτες, ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1 είπε πως «έχουμε δύο κατηγορίες προβλημάτων: η πρώτη να έχουν καταστραφεί ηλεκτρικές συσκευές από τις μεταβολές στην τάση, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να διορθώσει τις βλάβες και σε αυτήν η διαδικασία είναι απλή και η αποζημίωση είναι άμεση. Η δεύτερη, εξετάζουμε να δούμε αν θα μπορούμε να αποζημιώσουμε αυτούς που έχουν ταλαιπωρηθεί από την διακοπή ηλεκτροδότησης», ενώ παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει σύντομα ένας μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης για περιπτώσεις διακοπής ηλεκτροδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στη «Μήδεια» προβλέφθηκε απάλειψη των χρεώσεων δικτύου για τις μέρες που διήρκεσε η βλάβη. Ωστόσο φέτος καθώς τα νοικοκυριά με βλάβες είναι διάσπαρτα στην Αττική και σε όλη τη χώρα ο εντοπισμός τους για να απαλλαγούν από χρεώσεις είναι δύσκολος.  Να σημειωθεί ότι ακόμη και μια αφαίρεση των χρεώσεων για μια εβδομάδα δεν «διασκεδάζει» πολύ τις εντυπώσεις μια και ανέρχεται σε ένα μονοψήφιο αριθμό ευρώ. Π.χ. Μία κατανάλωση 1.100 kWh στο τετράμηνο περίπου εχει χρέωση για το Ελληνικό δίκτυο που φτάνει τα 25 ευρώ.

Έτσι στο τραπέζι είναι και μια πιθανή μια εφάπαξ καταβολή, που και πάλι ενέχει δυσκολίες λόγω έλλειψης νομικού πλαισίου, δυσκολία υπολογισμού ημερών διακοπής ηλεκτροδότησης καθώς δεν έχουν εγκατασταθεί οι «έξυπνοι» μετρητές.

Στο μεταξύ για τις αποζημιώσεις που μπορούν να διεκδικήσουν οι πολίτες λόγω της κακοκαιρίας μίλησε, χτες,  στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΡΤ1 και MEGA ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι η αποζημίωση μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 100.000 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι αν κάποιος λάβει ένα ποσό εξωδικαστικά, δεν θα μπορεί να έχει άλλες διεκδικήσεις.

Αναφέρθηκε ακόμη στις περιπτώσεις των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και των καταστροφών λόγω πτώσεων δέντρων ή κλαδιών.

«Αν κάποιος είχε ατύχημα σε αυτούς τους δρόμους, θα λάβει αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία, αλλά επειδή τα ατυχήματα ήταν πάρα πολλά, οι εταιρείες θα στραφούν κατά της Αττικής Οδού ή κατά της περιφέρειας και των δήμων για τους υπόλοιπους οδικούς άξονες. Είναι σίγουρο ότι θα ασκήσουν το αναγωγικό δικαίωμα», σημείωσε ο πρόεδρος.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έπεσαν δέντρα και κλαδιά πάνω στα αυτοκίνητα. Αν δεν έχει ασφάλεια για φυσικά φαινόμενα, θα πρέπει να κινηθούν νομικά κατά των ΟΤΑ για να λάβουν αποζημιώσεις. Και οι περιπτώσεις ήταν πάρα πολλές», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ