Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕπί τάπητος η ενεργειακή επάρκεια εν όψει χειμώνα - Στόχος να αποφευχθεί...

Επί τάπητος η ενεργειακή επάρκεια εν όψει χειμώνα – Στόχος να αποφευχθεί το black out

Προπαρασκευαστικού χαρακτήρα εν όψει του χειμώνα που έρχεται είναι η σύσκεψη που έχει καλέσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σγια το μεσημέρι της Δευτέρας για τα θέματα ενεργειακής επάρκειας. Πιο συγκεκριμένα έχει προγραμματιστεί  σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν πέρα από το ΥΠΕΝ,  εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης και στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ και των ηλεκτροπαραγωγών, αλλά και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη, αναμένεται να τεθούν τα πλάνα  επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος, αλλά των σχεδίων για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων συνθηκών λόγω του χειμώνα. Υπενθυμίζεται ότι στη «φαρέτρα» της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης υπάρχουν σενάρια για περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών, που κυρίως οδηγούν σε απενεργοποίηση των ΑΠΕ. Έτσι εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ζήτησης, που βασίζονται στις εισαγωγές και βέβαια στα λιγνιτικά εργοστάσια. «Εμείς είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι όσον αφορά την επάρκεια» αναφέρουν στο χαρακτηριστικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ με αιχμή τη σημερινή σύσκεψη τονίζοντας ότι είναι ιδιαιτέρως δύσκολο «να δημιουργηθεί πρόβλημα εξαιτίας μη δυνατότητάς παραγωγής ή εισαγωγής  ρεύματος σε περιπτώσεις ζήτησης υψηλών φορτίων».  Βέβαια πιθανά προβλήματα με τη διανομή, όπου η πιθανότητα έκτακτων συνθηκών είναι υψηλή,  δεν μπορεί να αποκλειστούν. Ωστόσο κι εκεί υπάρχει, όπως τονίζεται,  επαρκής προετοιμασία στη βάση και της περυσινής εμπειρίας με τη Μήδεια αλλά και της έκτακτης κατάστασης με τον παρατεταμένο καύσωνα το περασμένο καλοκαίρι.

Πάντως τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι μια εξαιρετικά παρατεταμένη περίοδος κακοκαιρίας  καθώς βάζει τις μονάδες παραγωγής σε εντατική διαδικασία, αυξάνει την  πιθανότητα για βλάβη.

Οι λιγνίτες

Να σημειωθεί ότι καθώς το σύστημα ενσωμάτωσης του μοντέλου στρατηγικής εφεδρείας σε ένα ευρύτερο σύστημα μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (CRM) αργεί ακόμη η διασφάλιση εφεδρειών βασίζεται στην μελέτη του ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος, όπου αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλο είναι των λιγνιτικών μονάδων. Παράλληλα, βέβαια,  για την ευστάθεια του συστήματος κρίσιμο είναι να μην υπάρχουν βλάβες μακράς διαρκείας.

Η εικόνα της ηλεκτροπαραγωγής

Να σημειωθεί πάντως ότι όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο είναι ετοιμοπόλεμες και δεν αντιμετωπίζουν ζητήματα συντήρησης όπως συνέβαινε πέρυσι το χειμώνα. Ακόμη και το Λαύριο περατώνει την προγραμματισμένη  συντήρησή του στις αρχές Δεκέμβρη, πριν το βαρύ χειμώνα.  Επίσης και επτά λιγνιτικές μονάδες, Μελίτη, Μεγαλόπολη IV και Άγιος Δημήτριος  Ι-ΙΙ-ΙΙΙ-IV, είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Ειδικά ο Άγιος Δημήτριος V αναμένεται να μπει στο σύστημα το πρώτο 15ήμερο του Δεκέμβρη μετά από επιτάχυνση των εργασιών βελτίωσης των συστημάτων αποθείωσης. Βέβαια η κατάσταση στα ορυχεία δεν είναι η καλύτερη κι έτσι στις «αυλές» των λιγνιτικών εργοστασίων τα προβλήματα στην παροχή κάρβουνου είναι ορατά. Βέβαια όπως συμβαίνει τελευταία, γίνονται εισαγωγές λιγνίτη από τη Β. Μακεδονία ώστε να καλυφθούν τα ελλείμματα από την απόσυρση ορυχείων και τα προβλήματα στις εξορύξεις, που βέβαια έχουν πέσει κατακόρυφα λόγω της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης.

Εισαγωγές – νερά

Παράλληλα βέβαια στη σύσκεψη θα τεθεί και επί τάπητος το θέμα των εισαγωγών. Άλλωστε η χώρα είναι διασυνδεδεμένη με τη Βουλγαρία και την Ιταλία αλλά και με τις  άλλες γειτονικές, εκτός ΕΕ, χώρες, από όπου καθημερινά γίνονται προμήθειες. φορτίων ρεύματος από γειτονικά εργοστάσια, πυρηνικά ή και λιγνιτικά.

Σε σχέση με τη κατάσταση των φραγμάτων, πάντως, που πάντα αποτελούν μια κρίσιμη εφεδρεία, η εικόνα, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή δεν είναι η καλύτερη. Καθώς δεν έχει μπει ακόμη «δυναμικά» ο χειμώνας , τα νερά είναι λιγότερα φέτος (πάντα, βέβαια, βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο το Μάιο). Βέβαια αντίστοιχη εικόνα υπήρχε κι άλλες χρονιές, αλλά μετά από τις πρώτες δυνατές βροχές και τα χιόνια υπήρξε εισροή ύδατος τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ