Σε τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Φλωρεντία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής της Κεντρικής Ιταλίας.
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στο παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και υπογράμμισε: «Όπως γνωρίζετε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποδείχθηκε σκαπανέας στο πεδίο της προστασίας του πλανήτη και των αποθεμάτων του, οργανώνοντας διασκέψεις, κινητοποιώντας τους πιστούς του, και ιδίως τους νέους, προάγοντας την προστασία του περιβάλλοντος ως κεντρικής και βασικής σημασίας θέμα του διαθρησκειακού διαλόγου, συνομιλώντας και πείθοντας πολιτικούς ηγέτες και θεσμούς, αλλά και διαμέσου συνεργασιών με περιβαλλοντικές οργανώσεις και οικολογικά μηνύματα».
«Η στράτευσή μας και η περιβαλλοντική μας πεποίθηση, είναι μια ουσιαστική προέκταση της εκκλησιολογικής αυτογνωσίας μας. Δεν πρόκειται για μια απλή, μεμονωμένη αντίδραση σε ένα σχετικά σύγχρονο φαινόμενο. Κάτι που οφείλεται στο ότι πιστεύουμε πως η ίδια η ζωή της Εκκλησίας είναι μια εφαρμοσμένη οικολογία», πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του πρόσφατα αποθανόντος Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, υπογραμμίζοντας ότι «ήταν ένας από τους διανοούμενους που άσκησαν μεγαλύτερη επιρροή στην σχέση μεταξύ οικολογίας και θεολογίας, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970» διότι «για τον μητροπολίτη Ιωάννη, ήταν αδύνατον να αναφερθεί κανείς στον Θεό χωρίς να κάνει έμμεση ή άμεση αναφορά στον Κόσμο».
«Ο Μητροπολίτης Περγάμου μίλησε για «οικολογική ασκητική», απηχώντας τους μεγάλους μυστικιστές, οι οποίοι γνώρισαν, ως ουσιαστική εμπειρία, την ευαισθησία και την αλληλεγγύη με όλη την πλάση», υπογράμμισε ο κύριος Βαρθολομαίος κατά την σημερινή ομιλία του στην Φλωρεντία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας κατά την ολοκλήρωση της παρέμβασής του: «Αποτελεί υποχρέωσή μας να δεχθούμε, να σεβαστούμε και να παραδώσουμε τούτο το δώρο στον Θεό, για το καλό των επόμενων γενεών. Αυτή είναι η πηγή της αισιοδοξίας μας. Ο κόσμος αυτός και το φυσικό περιβάλλον – το δάσος, το νερό, η γη, όλα τα αποθέματα του πλανήτη – ανήκουν σε όλες τις γενεές. Τα παιδιά μας δικαιούνται έναν καλύτερο και φωτεινότερο κόσμο. Έναν κόσμο στον οποίο να μην υπάρχουν υποβάθμιση, βία και αιματοχυσίες. Έναν κόσμο γενναιοδωρίας και αγάπης».
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ