Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕπίσκεψη του Κ.Τσιάρα με τον Γερμανό υπ. Τροφίμων και Γεωργίας στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας...

Επίσκεψη του Κ.Τσιάρα με τον Γερμανό υπ. Τροφίμων και Γεωργίας στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ

 «Είμαστε πάντα συντεταγμένοι σε μια λογική που η νέα τεχνολογία έρχεται να φέρει το αύριο παντού, προφανώς και στον πρωτογενή τομέα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σημερινή επίσκεψη μαζί με τον Γερμανό ομολόγό του, Τζεμ Εζντεμίρ (Cem Ozdemir), στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο θερμοκήπιο της ελληνικής εταιρείας Organic Electronic Technology, που είναι το πρώτο παγκοσμίως ενεργειακά αυτόνομο και στις εγκαταστάσεις της ΟΕΤ.

   Εξαίροντας τη συμβολή της νέας τεχνολογίας σε διάφορους τομείς, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι είναι αυτή που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση σειράς προβλημάτων του παρελθόντος στον πρωτογενή τομέα και κυρίως στη διασφάλιση της ενέργειας και των υδάτινων πόρων για μεγαλύτερη και πιο ποιοτική παραγωγή.

   Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιάρας δήλωσε εντυπωσιασμένος με τη μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς στη Θεσσαλονίκη και εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει στο άμεσο μέλλον μαζική παραγωγή, επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη θα δώσει «την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε μια μεγάλη ομάδα παραγωγών να δουν πώς μπορούν οι δικοί τους κόποι και προσπάθειες να μετουσιώνονται σε πραγματικά σημαντικά αποτελέσματα».

   «Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο»

   Εντυπωσιασμένος από την πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο καινοτόμο οικοσύστημα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ δήλωσε και ο ομοσπονδιακός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, Τζεμ Εζντεμίρ, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ (7-15/9), με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία.

   Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός, «η Ελλάδα δεν είναι μόνο τουρισμός και γαστρονομία, αλλά, όπως διαπιστώνω σήμερα, και οδηγός των εξελίξεων στον τομέα της νανοτεχνολογίας και πραγματικά έχουν γίνει άλματα».

   «Η νανοτεχνολογία είναι κάτι το ιδιαίτερο, γιατί αυτό αφορά το μέλλον και είμαι πολύ περήφανος και ευγνώμων που έχουμε το προνόμιο να είμαστε εδώ και να την βλέπουμε. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα προχωρά μπροστά και οδηγεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα θέματα νανοτεχνολογίας που μπορεί να μας βοηθήσει όλους στη “μάχη” που δίνουμε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», είπε ο Γερμανός υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   «Είμαι σίγουρος», συνέχισε, «ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα εδώ να φτιάχνεται, θα το δούμε αύριο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία […] όταν εργαζόμαστε μαζί στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τους Κινέζους και άλλους. Όταν δουλεύουμε μαζί, πετυχαίνουμε τόσα πολλά».

   Μάλιστα, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα μετά την ανάπτυξη και υιοθέτηση της προαναφερόμενης νανοτεχνολογίας, ο κ. Ενζντεμίρ επισήμανε ότι αυτό θα αφορά στην εξαγωγή της.«Το επόμενο βήμα είναι να εξάγουμε τη νανοτεχνολογία που κατασκευάζεται εδώ στην Ευρώπη και στη γειτονική μας Αφρική, όπου θα της είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αφού έχει πολύ ήλιο και τα ίδια προβλήματα με την κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε και εμείς στην ΕΕ», επισήμανε. Έτσι, πρόσθεσε, «βοηθάμε τη δική μας επιχειρηματική κοινότητα, τους εαυτούς μας και τους γείτονές μας, και είναι μια κερδοφόρα (win-win) κατάσταση για όλους». 

   Αναφερόμενος, δε, στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη Γερμανία, είπε πως «δεν είναι τόσο διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με τον αντίκτυπό της στην Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «ακόμα και αυτές οι καταστάσεις -των πυρκαγιών, των πλημμυρών και όλων των άλλων φαινομένων που εκδηλώνονται λόγω της κλιματικής κρίσης- μας υπενθυμίζουν ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και να βρούμε τρόπους και μεθόδους να προσαρμοστούμε, μόνο αν είμαστε όλοι μαζί και ενωμένοι. Είμαστε στην ίδια πλευρά όλοι μας στην ΕΕ, με τις ίδιες αγωνίες, ανάγκες και επιθυμίες».

   Ένα καινοτόμο οικοσύστημα

   Την ξενάγηση των δύο υπουργών και των στελεχών που τους συνόδευαν ανέλαβε ο ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δρ. Στέργιος Λογοθετίδης, τον οποίο πλαισίωναν και άλλα στελέχη.

   «Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να χτίσει τη βιομηχανία των φωτοβολταϊκών», σημείωσε ο ίδιος και παρουσίασε στους επισκέπτες του τα δύο μεγάλα έργα, τα Flex2Energy και COPE-nano, που δίνουν τη δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη να γίνει ένα διεθνές κέντρο υψηλής και πράσινης τεχνολογίας. «Πάνω από 100 φορείς συνεργάστηκαν τα τελευταία χρόνια για να φτιάξουμε μια υψηλή τεχνολογία πάνω στην τρίτη γενιά των φωτοβολταϊκών, φέρνοντας την επανάσταση στην τεχνολογία και στην παραγωγή ενέργειας«, ανέφερε χαρακτηριστικά.

   Σε ό,τι αφορά το θερμοκήπιο που επισκέφτηκαν οι δύο υπουργοί, επισήμανε ότι αυτό λειτουργεί με αυτόνομα ενεργειακά συστήματα εύκαμπτων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που παράγονται στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες -δηλαδή αποδίδει με τη χρήση 100% ΑΠΕ- ενώ παράγει, αυξάνει την ποσότητα κατά 30% και βελτιώνει ταυτόχρονα την ποιότητα στην καλλιέργεια υδροπονικής τομάτας. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις αυτές δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα θερμοκήπιο με πιπεριές και μελιτζάνες, πάνω από τις οποίες είναι εγκατεστημένα περιστρεφόμενα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς, τα οποία ουσιαστικά αιχμαλωτίζουν τον ήλιο, όπου κι αν αυτός είναι, αξιοποιώντας έτσι την ενέργειά τους. Επίσης ένα ακόμα που αφορά σε ανοιχτή καλλιέργεια με αμπέλια.

   Αναφερόμενος στο έργο Flex2Energy, το οποίο κατά τον ίδιο αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά και φιλόδοξα έργα στον τομέα της πράσινης ενέργειας, ο κ. Λογοθετίδης τόνισε ότι είναι ύψους 21 εκατ. ευρώ, υλοποιείται με τη συμμετοχή 15 εταίρων από την ΕΕ και «τρέχει» με συντονίστρια την ελληνική Organic Electronic Technologies A.E. «Η ΕΕ, αναγνωρίζοντας τις ιδιότητές των οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς και τις εφαρμογές τους στις πράσινες έξυπνες πόλεις, χρηματοδοτεί τη δημιουργία εργοστασίου μαζικής παραγωγής τους», υπογράμμισε.

   Διευκρίνισε ακόμη ότι οι δύο εταιρείες, μέλη της κοινοπραξίας του Flex2Energy, η γερμανική Coatema και η ισπανική Mondragon Assembly, κατασκευάζουν τη γραμμή παραγωγής των OPV’s., ενώ γνωστοποίησε ότι το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται να έχει εγκατασταθεί στους χώρους της εταιρείας ΟΕΤ, στους Ταγαράδες, το πρώτο μεγάλο συγκρότημα μαζικής παραγωγής οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς. «Ο βασικός στόχος είναι η δημιουργία και η ανάδειξη του πρώτου στον κόσμο αυτοματοποιημένου εργοστασίου οργανικών φωτοβολταϊκών στη Θεσσαλονίκη», επισήμανε και προσθέτοντας ότι η γραμμή παρασκευής είναι σε εξέλιξη, τόνισε ότι η εφαρμογή του θα γίνει σε τρία πεδία, στην παραγωγή τροφίμων, σε κτίρια και σε κάθε είδους υποδομή.

   Το δεύτερο εμβληματικό έργο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Λογοθετίδης, είναι το έργο COPE-Nano, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που αφορά την ενίσχυση της Ελληνικής Αριστείας στις Νανοτεχνολογίες και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά (www.cope-nano.eu). Το COPE-Nano Centre of Excellence αναβαθμίζει το διεθνώς αναγνωρισμένο Nanotechnology Lab LTFN του ΑΠΘ σε ένα αυτόνομο, ανεξάρτητο και Βιώσιμο Κέντρο Αριστείας στις Νανοτεχνολογίες και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά. Η δημιουργία του Κέντρου Αριστείας COPE-Nano υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ υποστηρίζεται από τα πανεπιστήμια του Cambridge και του Bordeaux.

   Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Λογοθετίδης είχε αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «αν η ΕΕ δεν θέλει να κατακλυστεί η Ευρώπη από κινεζικές μονάδες ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών πυριτίου τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει γενναία, ερευνητικά έργα» και είχε τονίσει ότι σήμερα, μόνο οι Κινέζοι δουλεύουν πάνω σε τέτοιες τεχνολογικές λύσεις.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ